Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul Zamfir Cătălin refuză să pună în discuția celor două comisii reunite din Senat – economică și juridică – un amendament USR la Legea Concurenței

În ședința comună a Comisiilor Juridică și Economică din Senat, senatorul PSD Zamfir Cătălin a abuzat de funcția sa și a refuzat să pună în discuție și apoi sa supună votului un amendamentpropus de senatoarea USR Florina Presadă în ciuda faptului că acesta a fost depus la timp și conform regulamentelor.
 
Amendamentul depus de senatoarea USR Florina Presadă la legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.39/2017 privind acţiunile în despăgubire în cazurile de încălcare a dispoziţiilor legislaţiei în materie de concurenţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr.21/1996 ar fi eliminat ingerințele politice în numirea Plenului Consiliului Concurenței, așa cum propun amendamentele PSD.
 
Procedura de selecție a membrilor Plenului Consiliului Concurenței din legea în vigoare este apreciată de către organizații internaționale, precum OECD și UNCTAD, care promovează cele mai bune modele și practici de aplicare a dreptului concurenței peste tot în lume. Actuala procedură  include un Colegiu Consultativ format din reprezentanți ai mediului universitar, mediului de afaceri și ai consumatorilor și răspunde cerințelor de imparțialitate și claritate necesare pentru conducerea unei astfel de autorități administrative autonome. 
De altfel, Comisia Europeană chiar a scris României în legătură cu actualul proiect de modificare a Legii Concurenței. Adoptarea acestuiaar putea duce și la încetarea înainte de termen a mandatului membrilor actuali ai Plenului Consiliului Concurenței. Este în afara oricărui dubiu că, în prezent, România este considerată a îndeplini în cel mai înalt grad condiția independenței autorității de concurență, inclusiv în ceea ce privește transparența modului de selectare și numire a membrilor conducerii, și acest lucru nu trebuie modificat.
 
Amendamentele PSD elimină din procedura de numire a Plenului Consiliului Concurenței acest filtru al Colegiului Consultativ și deschide calea politizării conducerii Consiliului Concurenței.
 
„Dorința PSD-ului de a controla și Consiliul Concurenței prin numirea directă de către Parlament a unor candidați agreați politic a fost încă o dată devoalată de atitudinea abuzivă a domnului Zamfir care, pur și simplu, nu a vrut să pună în dezbatere amendamentul meu ce ar fi adus legea la forma inițială, aceea în care numirea Plenului Consiliului Concurenței se bazează pe competență profesională și nu pe influență politică. Consiliul Concurenței a rămas printre ultimele autorități administrative autonome pe care PSD nu le-a expus politizării. Legile de funcționare ale altor autorități administrative autonome – ANRE, ANCOM etc. -  au fost modificate în sensul creșterii controlului politic al conducerii acestora.Filtrul nu trebuie să dispară sau consecințele pot fi grave.Nu ar fi pentru prima oară când PSD-ul abuzează regulamentele atunci când este vorba de numirea unor executanți docili în funcții din cele mai importante în arhitectura statului de drept!” spune senatoarea USR Florina Presadă.
 



Go to top