Comunicate de presă

Monedă aniversară dedicată împlinirii a 20 de ani de la adoptarea Convenției pentru salvgardarea patromoniului cultural imaterial de către UNESCO

Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO celebrează pe parcursul acestui an împlinirea a 20 de ani de la adoptarea Convenției pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial de către UNESCO (17 octombrie).
 
Elementul central al aniversării celor două decenii de la adoptarea Convenției este lansarea în circuitul numismatic, luni, 2 octombrie a unei monede dedicată patrimoniului cultural imaterial, realizată cu sprijinul Băncii Naționale a României. 
              
,,Lansarea monedei aniversare reprezintă un moment de profundă bucurie și marchează înscrierea în UNESCO a dosarului -,,Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală”, la finalul anului trecut, un proiect comun România - Republica Moldova. Ne-am dorit, astfel, să aducem încă un omagiu ,,cămășii cu altiță” și Majestății Sale Regina Maria, un promotor entuziast al culturii și tradițiilor românești, o susținătoare pasionată a identității culturale, care ne-a lăsat o moștenire de neprețuit privind promovarea patrimoniului cultural, a valorilor și tradițiilor noastre. Prin activitățile pe care le derulăm, la nivelul Comisiei, susținem, în permanență, strategia UNESCO care își propune ca patrimoniul mondial să devină, cu fiecare zi ce trece, mai reprezentativ, mai accesibil și mai durabil”, a precizat deputatul Ana-Maria Cătăuță, președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO cu ocazia lansării emisiunii numismatice.

Descrierea monedei, precum și detalii cu privire la achiziție se regăsesc în link-ul următor:
https://www.bnr.ro/page.aspx?prid=23197
 
Context:
 
În 2003, UNESCO a adoptat Convenţia pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, document care se referă la: „practicile, reprezentările, expresiile, cunoştinţele, abilităţile – împreună cu instrumentele, obiectele, artefactele şi spaţiile culturale asociate acestora – pe care comunităţile, grupurile şi, în unele cazuri, indivizii le recunosc ca parte integrantă a patrimoniului lor cultural”.
 
România are incluse în “Lista reprezentativă a patrimoniului” cultural imaterial al umanităţii următoarele elemente: 
  • Ritualul Călușului (2008); 
  • Doina (2009);
  • Ceramica tradițională de Horezu (2012);
  • Colindatul de ceată bărbătească (2013), înscriere multinaţională cu Republica Moldova;
  • Jocul fecioresc (2015); 
  • Tehnicile tradiţionale de realizare a scoarţei (2016), împreună cu Republica Moldova;
  • Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie - Mărţișorul (2017), împreună cu Republica Moldova, Bulgaria și Republica Macedoniei de Nord;
  • Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală (2022), înscriere multinaţională cu Republica Moldova;
  • Tradiția creșterii cailor de rasă lipițană (2022), înscrierea multinațională cu Austria, Bosnia și Herțegovina, Croația, Italia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria.


Go to top