Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Claudiu Târziu a vizitat comunități românești din Germania

Președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, Claudiu Târziu, a întreprins, în perioada 7-11 iunie 2023, o vizită de lucru în Republica Federală Germania, pentru a discuta cu comunitățile de români care trăiesc în landurile Baden-Wurttemberg, Renania-Palatinat, Renania de Nord-Westfalia și Hessa. Rând pe rând, Claudiu Târziu a vizitat orașele Stuttgart, Heidelberg, Koblenz, Bonn și Frankfurt, întâlnindu-se cu comunitățile reunite în jurul parohiilor ortodoxe sau cu reprezentanți ai unor organizații non-guvernamentale active la nivelul Germaniei.
O parte importantă a discuțiilor purtate la Consulatele generale ale României la Stuttgart și Bonn cu mediul asociativ a fost destinată celor mai presante probleme pe care le întâmpină cetățenii români și care necesită o soluționare grabnică: suplimentarea personalului care lucrează în consulate, respectarea de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din Executiv a termenelor și a obligațiilor asumate prin contractele cu asociațiile beneficiare, stoparea intermediarilor care pretind sume de bani pentru a efectua programări online pentru serviciile consulare, reorganizarea anuală a Congresului românilor de pretutindeni, aplicarea legii centrelor comunitare.
La Heidelberg, important centru universitar german, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a adresat un mesaj de la bustul lui Alexandru Ioan Cuza, amplasat în fața hotelului în care domnitorul Principatelor Unite și-a petrecut ultimele luni de viață.
Aflat la Koblenz, Claudiu Târziu a participat la Taina Sf. Maslu la Parohia Ortodoxă – Capela Sf. Nicolae, avându-l ca părinte paroh pe Ștefan Baleca. Cu acest prilej, senatorul român a adresat un mesaj enoriașilor: „Românii din afara granițelor, de fapt cei din exilul economic, aceștia fiind cei mai vitregiți, pot reprezenta astăzi salvarea României. Nu poți fi patriot, nu poți avea un sentiment național dacă nu manifești un interes față de frații tăi care se află departe. Trebuie să facem ceea ce este în dreptul nostru pentru a înlătura această durere a despărțirii sau măcar prin menținerea unei legături permanente cu cei din afară.”
De asemenea, Claudiu Târziu a vizitat Parohia ortodoxă română cu hramul Sf. Mucenici Ștefan, Cassius și Florentius din Bonn, ocazie cu care a stat de vorbă atât cu preotul paroh Cătălin Preda, cât și cu enoriașii veniți, despre situația conaționalilor din această parte a Germaniei, dar și despre cât de important este ca statul nostru să nu precupețească niciun efort pentru a-i susține pe românii de oriunde în a-și păstra românitatea.
În ultima zi a vizitei sale în Germania, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni s-a aflat în mijlocul comunității de credincioși din Frankfurt, cu prilejul hramului Bisericii Sf. Bartolomeu. La invitația părintelui Mircea Deac, reprezentantul Senatului s-a adresat celor prezenți la slujbă: „Mărturisirea credinței este una dintre faptele cele mai puternice pe care le poate face un creștin. Credința este parte integrantă din ființa noastră națională românească. Avem cu toții datoria de a ne mărturisi identitatea de neam. Mă bucur enorm să vă văd îmbrăcați în straie naționale și să văd atât de mulți la hramul acestei parohii. Dumneavoastră ați făcut posibilul din imposibil în ceea ce vă privește și veți face posibilul din imposibil și în ceea ce privește țara noastră”, a declarat Claudiu Târziu, acesta fiind primul demnitar român care a vizitat parohiile românești din Frankfurt și Koblenz. 
Potrivit statisticilor oficiale, numărul cetățenilor români înregistrați în Germania este de peste 900.000.



Go to top