Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întâlnirea președintelui Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, deputatul Ana-Maria Cătăuță, cu E.S. Tigran Galstyan, ambasadorului Republicii Armenia în România

Deputatul Ana-Maria Cătăuță, președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, a avut luni, 25 martie 2024, o întâlnire cu ambasadorul Republicii Armenia în România, Tigran Galstyan. La întâlnire a participat și secretarul II al ambasadei, Roza Serobyan.
Discuțiile au vizat consolidarea parteneriatului dintre cele două state cu accent pe schimburile culturale, precum și pe dezvoltarea relațiilor la nivel interparlamentar, precum și în domeniile educației, științei și cercetării, având în vedere multiplele afinități culturale dintre România și Republica Armenia, precum și programul de colaborare româno-armean semnat în anul 2011.
De asemenea, promovarea și conservarea patrimoniului, precum și înscrierea de noi elemente în UNESCO au reprezentat o altă temă a întâlnirii. În acest context, președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, deputatul Ana-Maria Cătăuță, a subliniat importanța recunoașterii, la nivel mondial, a valorii inestimabile a operelor lui Constantin Brâncuși, având în vedere că, în prezent, dosarul Ansamblul Monumental ,,Calea Eroilor” de la Târgu Jiu este în analiză la UNESCO, pentru înscrierea operelor sculptorului român în patrimoniul mondial.
Ambele părți au subliniat rolul esențial al diplomației parlamentare în valorificarea potențialului de cooperare dintre cele două state pe toate palierele, punând accent pe elementele tradiționale și culturale ale României și Republicii Armenia.
La finalul întâlnirii, oficialii au menționat oportunitatea organizării de evenimente comune în domenii precum cel cultural-artistic, cu expoziții tematice dedicate patrimoniului cultural al fiecărei țări, în segmentul educației și cercetării, cu accent pe inteligența artificială în contextul recomandării elaborate de UNESCO privind etica inteligenței artificiale.



Go to top