Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea Președintelui interimar al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu

Președintele interimar al Senatului a adresat felicitări Președintelui Republicii Moldova pentru obținerea statutului de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, arătând că este un rezultat urmărit și promovat intens de România. Alina-Ștefania Gorghiu a punctat, totodată, că este o decizie istorică ce lansează în mod efectiv procesul de integrare și o confirmare a faptului că locul firesc al Republicii Moldova este în familia europeană.
Cu acest prilej, președintele interimar al Senatului a reafirmat angajamentul ferm al statului român pentru continuarea și accelerarea sprijinului politic și tehnic pentru Republica Moldova în vederea avansării reformelor necesare pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Opinia Comisiei Europene din 17 iunie 2022, arătând că proiectul bilateral cel mai important va rămâne susținerea integrării europene a Republicii Moldova.
Înaltul demnitar român a subliniat dinamica excelentă a dialogului și cooperării la toate nivelurile, precum și soliditatea, stabilitatea și substanța relației de parteneriat dintre România și Republica Moldova, reflectată inclusiv prin Ședința Comună a celor două Parlamente, desfășurată la Chişinău, pe 18 iunie a.c., eveniment politic fără precedent în cadrul relațiilor bilaterale. În context, președintele interimar al Senatului a exprimat întreaga disponibilitate de a organiza cea de-a doua Ședință Comună a celor două legislative la București, la o dată care va fi convenită ulterior.
Referindu-se la importanța reprezentării femeilor în forurile decizionale, în special cele legislative, Alina-Ștefania Gorghiu a exprimat intenția de a organiza, în viitorul apropiat, o conferință internațională prin care să fie promovate inițiative pe modelul Platformei Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova, prilej cu care a adresat Maiei Sandu invitația de a participa și de a fi principalul partener în acest proiect.
Discuțiile din cadrul întrevederii au relevat, totodată, importanța Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, instrument lansat de România, Germania și Franța, menit să devină un element de sprijin continuu atât la nivel politic, cât și tehnic, care să antreneze constant resurse pentru Republica Moldova în vederea depășirii provocărilor multiple cu care se confruntă, avansării riguroase a reformelor necesare integrării europene, modernizării și consolidării rezilienței.
În intervenția sa, președintele interimar al Senatului  a evidențiat că programul de asistență financiară nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro va reprezenta principalul vector al asistenței acordate de România și vizează atât finanțarea unor proiecte strategice, de anvergură, cât și proiecte importante pentru dezvoltarea regională.
În cadrul întrevederii, au fost abordate, totodată, teme prioritate aflate pe agenda bilaterală, precum evoluțiile regionale în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, soluții de contracarare a efectelor acestuia, securitatea energetică a Republicii Moldova și cooperarea sectorială bilaterală.
Din delegația Senatului României au mai făcut parte senatorii Daniel Fenechiu, Titus Corlățean și Roberta Anastase.

Întrevederea președintelui interimar al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut loc cu prilejul vizitei oficiale pe care o efectuează în România, la invitația Președintelui României, Klaus Iohannis. (29 iulie a.c.)



Go to top