Jurnalismul de investigație - oxigen pentru fragila democrație românească
Am aflat cu stupoare, zilele trecute, că instituțiile de forță ale statului român folosesc bani publici pentru a supraveghea abuziv jurnaliști onești și dedicați profesiei lor. Se întâmplă așa ceva în timp ce mișcări extremiste și fasciste, ce își propun să răstoarne ordinea constituțională, au crescut și s-au înmulțit în ultimii ani ca ciupercile după ploaie, în văzul tuturor, fără ca nimeni să le facă nimic.
În calitatea de senator al României, am un mesaj pentru aceste instituții de forță ale statului:
Lăsați jurnaliștii în pace!
Faceți-vă treaba mai bine și opriți din fașă mișcările fasciste și paramilitare. Altfel, ne vom trezi peste noapte într-un scenariu de groază, cu cenzură și presă subordonată puterii politice.
Haideți să chemăm la răspundere, aici, în Parlament, acele instituții care nu își fac treaba și acționează strâmb, lasându-ne pradă tăvălugului extremist mai ales în momente cruciale precum alegerile.
Să fie clar: supravegherea jurnaliștilor este o încălcare a dreptului la libertatea presei! Judecători, procurori, DNA, DIICOT, SRI trebuie să înțeleagă asta! Cer aici răspunsuri publice cât mai detaliate de la domnul ministru al Justiției despre ce s-a întâmplat la DNA Iași în cazul de filaj asupra jurnaliștilor Victor Ilie și Luiza Vasiliu. Stimați colegi, fără jurnaliști de investigație care își fac treaba profesionist, fragila democrație românească s-ar stinge rapid, iar România s-ar îndrepta către autocrație.
Lăsați jurnaliștii în pace!
Mai bine ați folosi resursele publice pentru a combate marea corupție și practicile nepotiste și clientelare din instituții de stat parazitare. Sociologul Dumitru Sandu, de la Universitatea București, spunea recent că nemulțumirile sociale de masă se datorează, în mare măsură, și corupției percepute la nivelul instituțiilor statului.
Uitați-vă la nenumăratele investigații jurnalistice despre corupția din spitale! Uitați-vă la ASF, o instituție unde colcăie nepotismul și clientelismul politic, așa cum a arătat recent investigația celor de la Recorder!
Chiar săptămâna trecută, presa de investigație a expus public cazul revoltător al politicianului de la AUR, asociat în trecut cu oligarhi apropiați Kremlinului, numit acum președinte al Comisiei comune interparlamentare pentru integrare europeană dintre România și Republica Moldova. Exact ca în proverbul „lupul pus paznic la oi”!
Nenumăratele materiale valoroase produse de jurnalismul de investigație mai ales în ultimii 10 ani demonstrează rolul crucial al acestor profesioniști în protejarea democrației din România. În loc să aprecieze și să își protejeze câinii de pază ai democrației, statul român îi hărțuiește și vrea să le pună botniță. Rușinos!
Lăsați jurnaliștii în pace!
La mai bine de 15 ani de când un celebru oligarh român, de tristă amintire, ne-a sfătuit arogant și ipocrit să ne întărim statul, eu vin și vă rog de aici, de la tribuna Parlamentului: haideți să ne întărim statul, dar nicidecum un stat abuziv și corupt, ci statul de drept, cu instituții puternice, transparente și eficiente. Românii au nevoie de instituții în care să aibă încredere. Haideți să nu lăsăm destinul nostru democratic și european la voia întâmplării.