Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea delegației Senatului la Forumul Economic de la Karpacz, Polonia

Delegația Senatului României  a fost prezentă, în perioada 7-9 septembrie 2021, la cea de-a 30-a ediție a Forumului Economic de la Karpacz, Polonia, cu tema Europa în căutarea leadership-ului. Evenimentul a reunit lideri din sfera politică, economică și socială din diferite state europene și din țări din afara Europei.
Din partea Senatului au participat la dezbateri, potrivit invitației adresate de organizatori, senatorii Claudiu Mureșan, președintele Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital, Claudiu Richard Târziu, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni, și Sebastian Cernic, secretarul Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală.
Programul a inclus sesiuni plenare și dezbateri în cadrul panelurilor tematice, care au vizat în principal: politicile macroeconomice, promovarea inovării și digitalizării, dezvoltarea durabilă, viitorul Europei, redresarea economică post-pandemie, Planul National de Redresare și Reziliență și Planul de redresare la nivel european, precum și aspecte de actualitate ale securității regionale și ale politicii internaționale.
Senatorul Claudiu Mureșan a avut un schimb de opinii cu Magdalena Rzeczkowska, ministrul de finanțe al Poloniei, în cadrul panelului privind măsurile  de combatere a economiei gri în contextul pandemiei COVID 19. Cu acest prilej, senatorul român a exprimat aprecierea privind modul eficient în care autoritățile din Polonia acționează pentru combaterea acestui fenomen și pentru creșterea fiscalizării și a reafirmat interesul pentru o cooperare între instituțiile responsabile din cele două țări, fapt agreat de oficialul polon. De asemenea, a participat la panelurile privind redresarea economică post-pandemie, respectiv politicile fiscale în anii următori, în cadrul cărora a purtat discuții cu omologul său din Senatul italian, Luciano d Alfonso, și cu Cristina Săvescu, economist al Băncii Mondiale pentru statele Uniunii Europene.
Senatorul Claudiu Târziu a participat la panelul intitulat Alianța Conservatorilor Europeni- inițierea unei declarații comune pentru o Europă a națiunilor puternice,  precum și la panelul pe tema declinului democrațiilor liberale, în cadrul cărora a purtat discuții cu Jorge Buxade Villalba, membru al Parlamentului European (Spania), și cu Janusz Kowalski, membru al Seimului Republicii Polone. De asemenea, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a fost invitat să susțină o intervenție în cadrul panelului cu tema Suveranitatea economică în contextul crizei globalizării.
Senatorul Sebastian Cernic a participat la discuțiile privind pactul pentru agricultură al Poloniei, un program național care urmărește creșterea siguranței alimentare, încurajarea consumului de produse alimentare care provin din producția internă, sprijinirea fermelor familiale, precum și promovarea utilizării unor metode inovative de control al produselor, care să permită consumatorilor din Polonia să afle detalii despre locul și modul în care a fost obținut  fiecare produs alimentar. La dezbateri au fost prezenți ministrul agriculturii și dezvoltării rurale din Polonia, Grzegorz Puda și europarlamentarul polonez Krzysztof Jurgiel.
În cadrul forumului a avut loc, de asemenea, Conferința Europa Carpaților, organizată sub egida Seimului polon, la care au participat parlamentari și înalte oficialități din mai multe țări.Go to top