Intalnirea Comisiei pentru Afaceri Europene cu Ministrul Afacerilor Externe pe tema migraţiei și a Agendei Europene de Securitate

Joi, 10 septembrie, în cadrul ședinței Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României a avut loc o primă dezbatere pe Comunicarea Comisiei privind o “Agendă europeană privind migraţia”, precum și Comunicarea intitulată „Agenda Europeană de Securitate”, document-cadru pentru gestionarea provocărilor de securitate ale UE, aplicabil în perioada 2015-2020.
Din partea Guvernului au participat Ministrul Afacerilor Externe, domnul Bogdan Aurescu, precum și reprezentanți ai Ministerului Educației.
Documentele supuse dezbaterii sunt în concordanță cu obiectivul din Agenda Strategică UE andosată de către Consiliul European din iunie 2014 privind o mai bună gestionare a migraţiei sub toate aspectele şi priorităţile formulate în sprijinul unei abordări cuprinzătoare privind gestiunea la nivel european privind migraţia și securitatea europeană. Dezbaterea parlamentară și consultarea interinstituțională cu reprezentanții guvernamentali  vor duce la formularea unei opinii, potrivit Protocolului (nr.1) anexat Tratatului de la Lisabona, opinie ce va sta la baza poziției Senatului României în ceea ce privește forma finală a documentului european.
În cadrul ședinței s-au abordat teme curente legate de poziția României în ceea ce privește solidaritatea europeană în criza migrației, mai importante decât subiectul cotelor voluntare sau obligatorii, fiind soluțiile viabile pentru acceptarea și integrarea refugiaților în societatea românească, precum și stoparea migrației prin soluționarea adevaratelor cauze la sursă. De asemenea, au mai fost abordate  realitățile de la granițele României, respectiv conflictul ucrainean și protestele din Republica Moldova, precum și politica de securitate a Uniunii Europene.
În ceea ce privește “Agenda Europeană de Securitate”, Comisia a analizat propunerile la nivel european de securizare a graniţelor externe, prin implementarea unor noi politici de securitate şi migraţie, prin consolidarea cooperării şi a schimbului de informaţii, dar subliniază necesitatea ca, după 8 ani de la integrarea în Comunitatea Europeană, UE să ne considere un partener egal în obligații dar și drepturi, prin acceptarea țării noastre cât mai repede în Spațiul Schengen.
La finalul ședinței, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene, doamna senator Anca Boagiu,  a subliniat că acest proces parlamentar va continua cu audierea și a celorlalte ministere responsabile de gestionarea fenomenului migrațional, cu analizarea concluziilor Consiliului JAI de săptamâna viitoare precum și a CSAT-ului, urmând apoi să se formuleze opinia finală pe documentul european ce urmează a fi votată de Plenul Senatului și transmisă instituţiilor europene.
"Întâlnirea cu ministrul de Externe este un prim pas pe care l-am făcut înainte de elaborarea opiniei din partea Comisiei pentru Afaceri Europene ce urmează să fie aprobată de către plenul Senatului. Este o discuţie foarte bună pe care am avut-o cu domnul ministru, care a cuprins temele legate de migraţie şi securitate europeană. Nu numai subiectul arzător al cotelor pe care România s-a şi pronunţat până în prezent, dar sunt multe alte subiecte importante pentru noi şi sunt pe agenda europeană - problematica Ucrainei, ceea ce se întâmplă cu Republica Moldova, securitatea europeană. Vom continua seria discuţiilor pe aceste teme şi urmează să avem întâlniri şi cu celelalte instituţii implicate, in special cu Ministerul de Interne", a declarat domnia sa.
 


Go to top