Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Președintele și vicepreședintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat – vizită oficială în Spania

În perioada 26-29 aprilie 2023, o delegație a Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, alcătuită din președintele Claudiu Târziu și vicepreședintele Vasilică Potecă, s-a aflat într-o vizită de lucru în Regatul Spaniei; în această țară trăiesc peste 1,1 milioane de români, reprezentând una dintre cele mai numeroase comunități de români din străinătate. În marja acestei vizite, membrii Senatului României au purtat o serie de discuții cu reprezentanți ai mediului asociativ, cu Consulul General al României la Barcelona, dar și cu doi dintre cei mai reprezentativi clerici români ortodocși din Valencia și Barcelona.
În cadrul întrevederii pe care senatorii români au avut-o la Valencia cu părintele Dumitru Daniel Toadere, la parohia cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, tema principală a discuțiilor s-a centrat pe necesitatea urgentă a identificării unui spațiu nou destinat lăcașului de cult, astfel încât slujbele religioase să se poată desfășura într-un cadru adecvat și încăpător.
În discuțiile purtate în Castellón de la Plana, oraș care găzduiește peste 15.000 de români, delegația parlamentară, în discuțiile cu reprezentanți ai organizațiilor românești (între care: Centrul Civic Român și Asociația Română din Castellón), a răspuns întrebărilor legate de inițiativele legislative care privesc problemele cu care se confruntă românii de pretutindeni, respectiv a temelor de actualitate aflate în atenția opiniei publice.
În marja deplasării efectuate la Barcelona, reprezentanții Comisiei pentru românii de pretutindeni au discutat cu Consulul General Manuel Pleșa despre îmbunătățirea cadrului legislativ în vigoare și despre situația comunității românești din Catalonia. În cadrul întrevederii cu reprezentanții mediului asociativ românesc, au fost semnalate dificultățile pe care le întâmpină comunitatea noastră de pe pământ iberic, birocrația excesivă și sufocantă, respectiv gravele probleme ale sistemului de sănătate și ale celui de învățământ. „Este vital să vă păstrați identitatea și să păstrați ceea ce vă definește ca români!”, le-a transmis celor prezenți președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României. Totodată, Claudiu Târziu le-a solicitat acestora să acționeze „ca o curea de transmisie, astfel încât cei care doresc să se întoarcă acasă să știe că pot beneficia de anumite oportunități”.
În ultima zi a vizitei, membrii delegației au luat parte la slujba Sfintei Liturghii la biserica ortodoxă română „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Barcelona. Cu acest prilej, senatorii români au discutat cu părintele-paroh Aurel Bundă, preotul căruia i se datorează înființarea Bisericii Ortodoxe Române din Spania, respectiv cu enoriașii români, despre importanța esențială a afirmării și păstrării identității naționale în Spania și oriunde în lume, dar și despre problemele presante ale comunităților românești care locuiesc în Catalonia și nu numai.



Go to top