Comunicate de presă

Participarea senatoarei Silvia-Monica Dinică la dezbaterea privind prevenirea folosirii tehnologiei pentru traficul de ființe umane

Președinta Comisiei pentru știință, inovare si tehnologie din Senatul României, Silvia-Monica Dinică, a participat, marți, 2 iulie a.c, în calitate de panelist, la dezbaterea Acțiuni legislative de prevenire a utilizării tehnologiei pentru traficul de ființe umane. Evenimentul, organizat la Palatul Parlamentului cu ocazia sesiunii anuale a AP OSCE, a avut loc la inițiativa deputatului Dan Barna, vicepreședintele Camerei Deputaților, președintele Delegației române la Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE), și a lui Kari Johnstone (SUA), reprezentant special și coordonatoare a OSCE pentru combaterea traficului de ființe umane. La dezbateri au fost prezenți președinta AP OSCE, Pia Kauma, membri ai Adunării și alți invitați.
 
În intervenția sa, senatoarea Dinică a arătat că, pe fondul utilizării la scară largă a tehnologiilor informației și comunicațiilor (ITC) și al accesului facil al persoanelor, în special al tinerilor, la algoritmi de tipul inteligență artificială (IA), sunt necesare măsuri și politici adaptate pentru ca implementarea noilor tehnologii să se realizeze în condiții de siguranță, în beneficiul cetățenilor, cu respectarea standardelor internaționale în materia drepturilor omului.
 
Silvia Dinică a prezentat succint cele mai recente demersuri având ca scop reglementarea folosirii IA și aplicarea unor standarde unitare la nivel internațional, în materie: adoptarea, de Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei, în mai 2024, a Convenției Consiliului Europei privind IA, respectiv adoptarea, de către Consiliul UE, în 21 mai 2024, în urma votului favorabil din Parlamentul European, a Actului UE privind inteligența artificială (IA) – viitorul Regulament european.
Aceste noi instrumente juridice completează Convenția Consiliului Europei din 2001 privind criminalitatea informatică (Convenția de la Budapesta), primul tratat internațional referitor la infracțiunile comise pe internet. 
 
În continuare, reprezentanta Senatului a vorbit despre eforturile României de combatere a traficului de persoane, pe toate palierele - prevenire, combatere, asistență și cooperare - și despre obiectivele Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane 2024-2028 (SNITP), asumate de toți partenerii, publici și privați, inclusiv de societatea civilă.
 
Totodată, președinta Comisiei pentru știință, inovare si tehnologie a evidențiat aspectele pozitive ale utilizării IA, care s-a dovedit un instrument eficient în identificarea și salvarea victimelor, în detectarea și urmărirea penală a traficanților, precum și în descoperirea rețelelor complexe de traficanți. "Noile tehnologii pot contribui, de asemenea, la îmbunătățirea comunicării și colaborării dintre guverne și diferite organizații, permițând răspunsuri mai rapide și mai eficiente. În plus, ele pot facilita înregistrarea, stocarea, analiza și schimburile de informații, precum și investigațiile transfrontaliere referitoare la traficul de persoane", a adăugat senatoarea Dinică.
 
Au mai luat cuvântul în cadrul dezbaterii: Gudrun Kugler, membră a Delegației Austriei la AP OSCE, raportor al Comisiei AP OSCE pentru economie, știință, tehnologie și mediu; Shawn Kohl, director de program al organizației International Justice Mission; Radu Cucos, coordonator de program în cadrul Biroului Reprezentantului Special și Coordonator al OSCE pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane.
 
Evenimentul a evidențiat tendințele emergente, actualele lacune legislative și diferite abordări în reglementarea și combaterea traficului de persoane facilitat de tehnologie. Au fost prezentate exemple de bune practici privind măsurile adoptate în plan național și internațional pentru a preveni utilizarea abuzivă a tehnologiei în traficul de ființe umane.


Go to top