Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Primirea de către președintele interimar al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, a ambasadorului Japoniei în România, E.S. Hiroshi Ueda, în cadrul unei vizite de curtoazie

Președintele interimar al Senatului României, Alina-Ștefania Gorghiu, l-a primit miercuri, 3 august a.c., pe ambasadorul Japoniei în România, E.S. Hiroshi Ueda, în vizită de curtoazie.
Înaltul oficial român și-a exprimat condoleanțele pentru tragica asasinare a fostului prim-ministru Shinzo Abe, menționând că liderul japonez va rămâne în memoria națiunii române ca inițiatorul Parteneriatului Strategic bilateral între cele două țări, inițiat în 2018, alături de Președintele României, Klaus Werner Iohannis.
Președintele interimar al Senatului a subliniat importanța cooperării române-japoneze pe linia diplomației parlamentare, prin intensificarea activității Grupului parlamentar de prietenie România-Japonia, dar și prin organizarea de evenimente menite să promoveze culturile celor două state.
Totodată, înaltul demnitar român a specificat faptul că invadarea Ucrainei de către Federația Rusă reprezintă un catalizator pentru intensificarea cooperării dintre România și Japonia, exprimându-și susținerea pentru accelerarea negocierilor și semnarea Acordului de Parteneriat Strategic bilateral, care va consolida cooperarea politică între cele două state în domeniul securității, economiei, cercetării și culturii.
În cadrul dialogului, cei doi oficiali au salutat aniversarea, în cursul anului trecut,  a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Japonia. În context, au exprimat interesul comun pentru dinamizarea contactelor politice bilaterale la nivel înalt și a schimburilor la nivelul comisiilor parlamentare de specialitate, precum și pentru stimularea relațiilor economice, comerciale și a investițiilor.
Președintele interimar al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, a menționat, în cadrul primirii, oportunitatea efectuării unei vizite în România a președintelui Camerei Consilierilor, E.S. Hidehisa Otsuji, în viitorul apropiat.



Go to top