Preşedinta Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, Gabriela Crețu, a vorbit despre cea de-a patra revoluție industrială, la plenara COSAC

Preşedinta Comisiei pentru afaceri europene (CAE) a Senatului și a Comisiei speciale comune pentru coordonarea activităților parlamentare ale Președinției României la Consiliul UE, Gabriela Crețu, a evidențiat, marți, 25 iunie, la plenara COSAC, schimbările generate de cea de-a patra revoluție industrială.
„A patra revoluție industrială produce schimbări radical diferite de cele anterioare: desființează granițele și reduce posibilitatea de control, intervenție, taxare; creează un spațiu exclusiv privat - spațiul cibernetic - asupra căruia instituțiile clasice ale democrației nu au control și, adesea, nu au nici înțelegere; permite giganților din mediul digital (niciunul nu e european) și clienților lor să ne înțeleagă, influențeze și manipuleze; asupra big data suveranitatea statelor nu se extinde”, a explicat Gabriela Crețu.
Potrivit președintei CAE, există un acord unanim la nivelul Uniunii pentru finanțarea publică a educației și cercetării fundamentale, acestea fiind libere, neprotejate de drepturi de proprietate. În plus, este finanțată și o foarte importantă parte a cercetării private, iar rezultatele sunt apărate de legi stricte privind brevetele si copyright-ul, acestea din urmă trebuind să fie cumpărate pentru utilizarea publică.
„Efectul «trickle down» al creșterii economice nu s-a confirmat în realitate. PIB -ul a crescut pretutindeni; inegalitățile, de asemenea. Concluzia este că avem nevoie în sectorul public de eforturi uriașe de inteligență, imaginație socială și de voință politică pentru a face față acestor provocări”, a adăugat Gabriela Crețu. 
Copreședinta sesiunii plenare a COSAC a concluzionat că trebuie răspuns pe măsura tuturor acestor provocări: „Trebuie să salvăm democrația și o societate bună de trăit, bunurile și serviciile publice; fără ele, ne pierdem rostul existenței; regimurile autoritare pot controla mult mai ușor acum populația cu noile tehnologii. Ideea că putem face aceste lucruri în cadrul național este o iluzie, cum iluzie este faptul ca Uniunea poate să-și asigure echilibrele macroeconomice cu instrumente microeconomice, de la nivelul statelor membre. Acțiunea în comun este absolut necesară”.
Cea de-a 61-a sesiune plenară a COSAC este evenimentul de încheiere a dimensiunii parlamentare a Preşedinţiei române a Consiliului UE care s-a desfăşurat în perioada 23-25 iunie, la Palatul Parlamentului.
La conferință au participat delegațiile comisiilor pentru afaceri europene ale parlamentelor ţărilor membre UE; reprezentanţi ai statelor candidate şi potenţial candidate; membri ai Parlamentului European, Comisiei Europene, ai Comitetului Economic şi Social European; miniştri şi reprezentanţi ai mediului academic, membri ai corpului diplomatic acreditaţi la Bucureşti.


Go to top