Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicat de presă
Comisia românilor de pretutindeni din Senatul României a participat astăzi, 31 august 2014, la manifestările dedicate Zilei Limbii Române în Chișinău, Republica Moldova. Este al doilea an consecutiv când românii de pe cele două maluri ale Prutului sărbătoresc împreună Ziua Limbii Române în data de 31 august, la aceeași dată cu sărbătoarea „Limba noastră cea română”, celebrată  în Republica Moldova incă din 1990.
Manifestările au început prin depunerea, de către membrii Comisiei românilor de pretutindeni, a  unor buchete de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. La depunerea de flori au participat domnul Nicolae Timofti - Președintele Republicii Moldova, domnul Igor Corman – Președintele Parlamentului Republicii Moldova, domnul Iurie Leancă – Prim-ministrul Guvernului Republicii Moldova, domnul Dorin Chirtoacă – Primarul Municipiului Chișinău, membri ai Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova, precum și domnul Arcadie Suceveanu - Președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, dar și foarte mulți membri ai societății civile.
In contextul sărbătoririi Zilei Limbii Române, membrii Comisiei românilor de pretutindeni au depus flori la statuile scriitorilor români de pe Aleea Clasicilor din Parcul Ștefan cel Mare din Chișinău.
Președintele Comisiei românilor de pretutindeni, domnul senator Marcel Bujor a subliniat faptul că Limba română este puntea de legătură între cele două state românești, Republica Moldova și România, despărțite vremelnic de Prut. Indiferent de vitregiile istoriei, limba noastră românească ne-a unit și ne-a reamintit, la fiecare pas, că aparținem aceluiași popor și împărtășim același destin.
În același context, senatorul Viorel Badea, Vicepreședintele Comisiei românilor de pretutindeni a subliniat faptul că “Limba română este moștenirea la care noi nu avem dreptul să renunțăm. Republica Moldova, în acest context, are marea șansă de a reveni acasă politic. Spiritual și cultural este în Europa de când aceasta s-a înființat.
Totodată, membrii Comisiei românilor de pretutindeni au avut o întrevedere, în cursul zilei de sâmbătă, 30 august 2014, cu o serie de deputați ai Parlamentului Republicii Moldova, ocazie cu care au discutat despre parcursul european al Republicii Moldova și despre importanța viitoarelor alegeri în acest context.
Comisia românilor de pretutindeni va participa mâine, 1 septembrie 2014, la deschiderea anului școlar de la Liceul Mihai Eminescu din Comrat, Găgăuzia, unde va face și o donație de carte românescă, ca urmare a inițiativei Comisiei din luna martie a acestui an, care a avut ca obiect strângerea de cărți pentru dotarea bibliotecilor școlilor românești din Găgăuzia. O parte din volume vor fi donate și la Universitatea de Stat din Comrat. 



Go to top