Participarea doamnei senator Gabriela Crețu, președinta Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României, la sesiunea plenară LX COSAC

Doamna senator Gabriela Crețu, președinta Comisiei pentru Afaceri Europene, a condus delegația senatorilor care au participat în perioada 18 - 19 noiembrie, la sesiunea plenară a Conferinței Organelor Specializate în Afaceri Comunitare și Europene (LX COSAC) în cadrul dimensiunii parlamentare a Preşedinţiei austriece a Consiliului Uniunii Europene. Alături de domnia sa au mai participat membrii comisiei parlamentare, domnii senatori Titus Corlățean și Cătălin Toma.
Temele dezbaterii au fost legate de prioritățile președinției austrice, stadiul actual al procesul Brexit, politica climatică și Uniunea energetică, transparența Uniunii Europene și apropierea de cetățenii săi în contextul viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European.
În cadrul sesiunii legate de Brexit, doamna senator Gabriela Crețu a atras atenția asupra faptului că s-a discutat foarte mult despre mecanismul Brexit și mai puțin despre cauzele și soluționările acestui proces, precum și acțiunile ce trebuie întreprinse astfel încât să nu se mai ajungă la alte exemple de acest fel.
 “Diferite “Exit-uri” au fost deja vândute ca soluții pentru orice, în numeroase state membre, cu suficient sprijin pentru ca partidele euro-sceptice să obțină rezultate importante în luna mai a anului viitor.Inclusiv în România, de obicei o foarte optimistă proeuropeană, ROExit a fost lansat drept subiect de dezbatere publică în on-line. Nu am discutat suficient de serios despre motivele care determină cetățenii să facă astfel de opțiuni. Ei nu sunt iraționali”, a spus doamna Gabriela Crețu.
O cauză pe care domnia sa a identificat-o este inegalitatea, care a crescut împreună cu decalajele sociale dintre câștigătorii și învinșii reformelor neoliberale economice. „În ultimele două decenii, serviciile publice au fost subminate de austeritate și privatizări realizate pe criterii ideologice. Mulți cetățeni s-au pierdut în tranziție, în noile state membre. Trebuie să acceptăm că guvernele noastre, aproape peste tot, au reușit în mod eficient să facă din instituțiile UE țapul ispășitor pentru tot acest dezastru. Uneori, chiar cu contribuția activă sau slăbiciunile acestor instituții europene.”
În încheierea intervenției sale, doamna senator Gabriela Crețu a subliniat că, după publicarea Acordului de retragere, susținătorii duri ai Brexitului au acuzat că Uniunea Europeana a preluat din nou controlul, în locul Marii Britanii, așa cum promiseseră în campanie.
”Poate, UE este ceva mai bine plasată în negocieri, dar, din păcate, nu este mai puțin divizată. Trebuie să reducem diferențele dintre noi, în primul rând decalajele sociale, promovând politici pentru a proteja viața de zi cu zi a cetățenilor, nu doar frontierele externe, pentru a nu alimenta sentimentele anti-europene și pentru a păstra Uniunea Unită. Propunerile aflate actualmente în discuție nu sunt suficiente!”, a încheiat președinta Comisiei pentru Afaceri Europene.


Go to top