Comunicate de presă

Reuniunea preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene (COSAC) luni, 21 ianuarie 2019

Reuniunea preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene (COSAC), eveniment organizat în marja dimensiunii parlamentare a primei președinții rotative a Consiliului UE deținute de România, a avut loc luni, 21 ianuarie, la Palatul Parlamentului.
Evenimentul a fost moderat de președinții Comisiilor de Afaceri Europene din Senat și Camera Deputaților, doamna Gabriela Crețu și domnul Angel Tîlvăr, și a reunit delegații din 36 de țări – membrele UE, statele candidate, statele partenere, precum şi reprezentanţi ai Parlamentului European şi ai Comisiei Europene.
La secțiunea dedicată concluziilor, doamna Gabriela Crețu președinta Comisiei pentru Afaceri Europene din Senat, și-a exprimat convingerea că nu există reţete pentru coeziune şi convergenţă, că atingerea acestor obiective depinde de mulţi factori – de ceea ce se întâmplă la nivel național, la nivel comunitar, dar şi de cadrul global. ”Suntem în situaţia în care la nivel comunitar avem la dispoziţie trei categorii de instrumente pentru intervenţie: instrumentele financiare, bugetul, reglementările şi coordonarea politicilor. În ce stare suntem? Coordonarea politicilor - trebuie să acceptăm – este slabă. Semestrul european nu funcţionează nici pe departe aşa cum a fost imaginat la început”, a spus doamna Crețu.
Doamna Gabriela Creţu, președinta Comisiei senatoriale pentru afaceri europene, a menţionat că reglementările europene pot, la rândul lor, să fie contradictorii, existând unele care stimulează coeziunea şi altele care o subminează.
„E un reproş pe care noi l-am trimis Comisiei Europene, diferitelor direcţii, pentru că nu se coordonează între ele. (..) Direcţia Employment vine cu propuneri care stimulează creşterea coeziunii iar o altă direcţie face propuneri legislative în sens invers. Cât despre intervenţia financiară, bugetul este mult prea redus, inclusiv pentru a asigura echilibrul macroeconomic. Este redus pentru că noi - toate parlamentele naţionale şi toate statele - trăim încă într-o iluzie, din păcate, și anume că vom putea rezolva lucrurile prin noi înşine şi că nu e cazul să transferăm mai mulţi bani la Bruxelles, ca să fie utilizaţi pentru soluţionarea problemelor comune", a declarat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Senat.
În acest context, doamna Crețu a pledat pentru o schimbare a modului de abordare în ce priveşte indicatorii economici în economia europeană. În contextul în care cea mai mare realizare a UE a fost piaţa internă, deci o economie fără graniţe, noi avem încă ideea că funcţionăm cu graniţe, a explicat doamna Crețu, adăugând că se utilizează indicatori naţionali într-o economie europeană, fapt care generează greșeli de evaluare.
„Din acest punct de vedere, pot să spun că reuniunile noastre sunt extrem de utile, deoarece necesită coordonare, cooperare, fiind provocator să atingi asemenea obiective, care depind nu numai de voinţa unui guvern sau a Comisiei Europene, ci de foarte mulţi factori care trebuie să fie, ei înşişi, convergenţi", a concluzionat Gabriela Crețu.
La rândul său, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților, Angel Tîlvăr a asigurat că, „în aceste şase luni, România se va dovedi a fi un lider bine pregătit şi corect în momentul în care vor avea loc viitoarele dezbateri cheie privind viitorul Europei. Apreciind punctele forte ale predecesorilor noştri, Preşedinţia bulgară şi Președinția austriacă, România este pregătită să susţină acelaşi ritm susţinut al negocierilor, ceea ce va putea duce la progrese consecvente pe întreaga durată a mandatului său şi a celor care vor prelua Preşedinţia, Finlanda şi Croaţia. (...) Totodată, cred că vom face paşi importanţi, indiferent cât de mici sau mari iar dialogul ajută obiectivul nostru comun, convergenţa, care ne aduce tuturor beneficii. Să continuăm discuţiile constructive în lunile următoare, în cadrul reuniunilor altor comisii din cadrul dimensiunii parlamentare, inclusiv în plenara COSAC, plenară care va avea loc în perioada 23-25 iunie 2019, tot la Bucureşti”.
 


Go to top