Comunicate de presă

Participarea președintei Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senatul României la Conferința privind stabilitatea, coordonarea economică și guvernanță

Senatoarea Horga Maria-Gabriela, președinta Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senatul României, a participat în perioada 17-18 februarie a.c., la Conferința privind stabilitatea, coordonarea economică și guvernanță, desfășurată în  Bruxelles, Belgia, organizată de către Parlamentul European și Parlamentul Poloniei, ca parte a dimensiunii parlamentare a Președinției poloneze a Consiliului Uniunii Europene.
Sesiunile de dezbateri ale conferinței au vizat subiecte de actualitate precum: prioritățile UE pentru promovarea creșterii competitivității și echității; îmbunătățirea competitivității UE prin piața unică, politica de inovare, o mai bună reglementare și locuri de muncă de calitate;  primele planuri naționale în cadrul Cadrului de guvernanță economică revizuit - lecții învățate.
În paralel, s-au desfășurat reuniunile comisiilor interparlamentare, astfel:
1. Comisia pentru afaceri economice și monetare (ECON): sesiunea I: Viitorul uniunii bancare și al uniunii piețelor de capital și sesiunea II: Crearea unui ecosistem pentru investițiile europene.
2. Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL): sesiunea I: Inteligența artificială și piața muncii, cu accent pe schimbarea condițiilor de muncă și sesiunea II: Rolul politicilor sociale și de ocupare a forței de muncă în cadrul revizuit de guvernanță economică al UE.
3. Comisia pentru bugete (BUDG): sesiunea I: Reducerea decalajului de competitivitate: cum să crească sinergiile dintre bugetele naționale și cadrul financiar multianual post-2027 și sesiunea II: Bunuri publice europene: cum să le identificăm și să le finanțăm?
Senatoarea Horga Maria-Gabriela a participat la Comisia pentru afaceri economice și monetare (ECON). În intervenția sa, aceasta a abordat două aspecte esențiale pentru competitivitatea economică a Uniunii Europene: necesitatea nereglementării și problema fragmentării piețelor financiare:Avem nevoie de un cadru legislativ mai flexibil, de o uniune bancară și o uniune a piețelor de capital, astfel încât să păstrăm companiile inovatoare și economiile în UE; în loc să avem o piață mare, avem multiple jurisdicții și legi care afectează competitivitatea companiilor europene. Când vorbim de dereglementare și fragmentare, trebuie să ținem cont de numărul mare de reglementări UE la care trebuie să adăugăm și reglementările naționale. Reglementările excesive fac ca multe companii și investitori să caute piețe mai mari și mai atractive, precum cea din SUA. Pentru a consolida economia europeană, trebuie să simplificăm legislația, să eliminăm barierele transfrontaliere și să îmbunătățim accesul la finanțare prin piețele de capital și fondurile de investiții pentru companiile care doresc să se dezvolte în Europa. Nu avem nevoie de mai multe reguli, ci de reglementări mai eficiente și mai clare, să reducem numărul de reglementări, astfel încât să sprijinim mediul de afaceri și să stimulăm competitivitatea globală a UE. Simplificarea accesului la finanțare este vitală pentru a avea companii inovatoare în Europa. Astfel, o piață unică puternică este cheia unui viitor economic European de succes.”
Senatoarea Horga a mai adăugat că, „statelor membre li se va acorda mai mult control asupra elaborării planurilor structurale fiscale pe termen mediu și vor fi obligate să își îndeplinească angajamentele asumate. Acest lucru este de așteptat să asigure o implementare mai eficientă a angajamentelor statelor membre ale UE.”
Dezbaterile din cadrul sesiunilor au contribuit la consolidarea responsabilității guvernanței economice, politice și sociale, de a oferi un cadru de dezbateri, un schimb de informații și cele mai bune practici privind punerea în aplicare a  promovării creșterii, competitivității și echității  pe scena globală și pentru a păstra bunăstarea cetățenii săi.
 
 


Go to top