Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Raportul privind activitatea desfăşurată de SIE în anul 2022 analizat de către Comisia parlamentară specială pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe

Membrii Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activităţii SIE s-au întrunit, marți, 28 februarie a.c., pentru analizarea activității Serviciului de Informaţii Externe în plan operativ informaţional-operaţional şi analitic, punând accent pe domenii precum, furnizarea evaluărilor şi informaţiilor către decidenţii politici/militari, evaluarea şi anticiparea impactului mutaţiilor survenite la nivelul vectorilor de ameninţare asupra securităţii şi intereselor României, combaterea terorismului şi a criminalităţii transfrontaliere.
Reprezentanții SIE au precizat că, în anul 2022, au fost transmise beneficiarilor legali un număr important de materiale de informare care au abordat aspecte relevante referitoare la evoluții în planul securității naționale aferente domeniilor din competență. Având în vedere actualul context geopolitic generat de războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina, s-a subliniat că  printre principalele teme care au făcut obiectul informării factorilor de decizie au figurat evoluțiile asociate acestuia și implicațiile la nivel național, cu accent pe securitatea economică și energetică, fenomenul migrației, combaterea atacurilor cibernetice și a fenomenului de propagandă și dezinformare.
S-a reiterat, de asemenea, preocuparea continuă pentru modernizarea și adaptarea la contextul geopolitic, accentul fiind pus pe dezvoltarea analizei predictive, astfel încât să poată fi identificate din timp/anticipate riscurile și amenințările externe la adresa securității naționale, dar și oportunitățile de promovare a intereselor de securitate ale României.
Comisia a concluzionat că, în realizarea activității de informații, SIE a îndeplinit obiectivele asumate privind misiunile încredinţate în conformitate cu legile ţării, precum și că Serviciul este pregătit în orice moment să răspundă tuturor provocărilor de securitate și să îndeplinească toate sarcinile care îi revin cu privire la asigurarea securității României.


Go to top