Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea dlui Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului României, cu dl Zhang Qingli, vicepreședintele Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez, în marja vizitei oficiale în România - marți, 23 aprilie 2019

Președintele Senatului, dl Călin Popescu-Tăriceanu, a avut marți, 23 aprilie a.c., o întrevedere cu dl Zhang Qingli, vicepreședintele Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez, cu ocazia vizitei oficiale în România.
Președintele Senatului a exprimat satisfacția pentru relațiile excelente dintre România și Republica Populară Chineză, evocând în acest sens calitatea dialogului politic la nivel înalt din ultimii ani.
În contextul atenției pe care ambele părți o acordă aniversării, în anul 2019, a 70 de ani de relații diplomatice neîntrerupte și a 15 ani de Parteneriat Amplu de Prietenie și Coperare dintre România și R. P. Chineză, cei doi înalți demnitari au subliniat rolul fundamental al diplomației parlamentare pentru menținerea tendinței ascendente a relațiilor bilaterale și stimularea colaborării în ansamblu.
Dl Călin Popescu-Tăriceanu a exprimat satisfacția pentru rezultatele Summit-ului UE-China, desfășurat la Bruxelles la începutul lunii aprilie, apreciind, în context, faptul că România va continua să contribuie la consolidarea Parteneriatului Cuprinzător UE-China și va urmări îndeaproape progresele înregistrate în implementarea Strategiei Uniunii privind conectivitatea Europa-Asia.
Președintele Senatului a subliniat importanța acordată de autoritățile de la București consolidării relațiilor economice bilaterale în plan investițional și comercial, punctând asupra necesității de a valorifica modificările legislative recente privind parteneriatul public-privat printr-o prezență mai activă a investitorilor chinezi în România și, totodată, de a echilibra balanța comercială, prin creșterea exporturilor românești.
De asemenea, înaltul demnitar român a evidențiat oportunitățile de cooperare pe care le oferă formatul 17+1 Europa Centrală și de Est – R. P. Chineză. În context, a salutat semnarea,, la 12 aprilie a.c, în marja Summit-ului Șefilor de Guvern din statele formatului de cooperare Europa Centrală și de Est – R. P. Chineză, a trei documente importante pentru dezvoltarea cooperării româno-chineze în domenii de interes comun.
 
 



Go to top