Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea președintelui Comisiei pentru politică externă din Senatul României, Titus Corlățean, cu ministrul pentru Europa și afaceri externe din Republica Albania, Igli Hasani

Președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, senatorul Titus Corlățean, a avut miercuri, 5 iunie 2024, o întrevedere cu ministrul pentru Europa și afaceri externe din Republica Albania, Igli Hasani, aflat în vizită oficială la București.
Cei doi oficiali au abordat în cadrul întrevederii aspecte ale relației bilaterale și ale cooperării în plan regional și multilateral, în formate de securitate și cooperare economică, precum și în calitate de aliați NATO,  în special în contextul provocărilor multiple generate de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. În acest context, demnitarul român a apreciat angajamentul Albaniei față de securitatea regională a Mării Negre și pentru consolidarea poziției colective în regiune.
Președintele Comisiei pentru politică externă a evidențiat că extinderea UE rămâne o investiție geostrategică într-o Europă puternică, stabilă și unită, bazată pe valori comune, reiterând sprijinul României pentru un proces de extindere clar, transparent și riguros, pe ambele dimensiuni geografice - regiunea Balcanilor de Vest și vecinii estici ai UE.
Senatorul Titus Corlățean a subliniat că România a fost un susținător real al aspirațiilor euro-atlantice ale Albaniei, sprijinind în trecut aderarea la NATO, și susținând în prezent eforturile de avansare a parcursului european al Republicii Albania, prin lansarea efectivă a negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană.
În context, oficialul român a reafirmat importanța pe care România o acordă menținerii identității etnice, culturale și lingvistice a minorităţii naționale aromâne din Albania. De asemenea, a reliefat aşteptarea autorităților române ca procesul de retrocedare către statul român a Casei Iorga din Saranda să fie finalizat cât mai curând. Ministrul afacerilor externe Igli Hasani a informat că, în prezent, statul albanez întreprinde demersuri pentru recuperarea proprietății și retrocedarea acesteia către statul român.
La întrevedere au participat și E.S Enkeleda Mërkuri, ambasadorul Republicii Albania în România, și E.S. Octavian Șerban, ambasadorul României în Republica Albania.



Go to top