Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Doina-Elena Federovici, vicepreședinte al Senatului României, la Conferința Președinților Parlamentelor din Uniunea Europeană – 8-9 aprilie 2019

Angajamentele comune ale Uniunii Europene față de unitatea, suveranitatea și integritatea teritorială a țărilor din Parteneriatul Estic, precum și reiterarea necesității de a rămâne concentrați pe agenda de reformă a acestora, prin aplicarea principiului ,,mai mult pentru mai mult” au reprezentat temele centrale ale intervenției senatorului Doina-Elena Federovici de luni, 8 aprilie, din cadrul primei sesiuni de discuții a Conferinței Președinților Parlamentelor din Uniunea Europeană, care s-a desfășurat la Viena, în perioada 8-9 aprilie 2019.
Conferința Președinților Parlamentelor din Uniunea Europeană constituie un forum de discuții privind rolul și responsabilitățile parlamentelor naționale în structura europeană și beneficiază de participarea președintelui Parlamentului European, precum și a președinților parlamentelor statelor membre ale Uniunii Europene.
În intervenția din prima sesiune de discuții cu tema ,,Uniunea Europeană și vecinii săi”, Doina-Elena Federovici a reiterat importanța Parteneriatului Estic, precizând că acesta reprezintă o prioritate a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. În context, a arătat că acest proiect contribuie la consolidarea climatului de stabilitate democratică, securitate şi progres economic în regiune și, totodată, la facilitarea apropierii statelor partenere de valorile europene, în funcție de aspiraţiile politice şi capacitatea individuală a acestora.
Referindu-se la cei zece ani de existență a Parteneriatului Estic, vicepreședintele Senatului a evidențiat eforturile comune depuse pentru o mai puternică asociere politică şi integrare economică, care au adus o serie de beneficii importante pentru cetățeni. Ca argument în sprijinul ideii, Doina-Elena Federovici a menționat sporirea mobilității, creșterea prosperității, îmbunătățirea calității vieții și încurajarea dezvoltării economice în regiune.
În cadrul intervenției vicepreședintelui Senatului, a fost reafirmat sprijinul țării noastre pentru crearea unui Parteneriat Estic Plus pentru țările asociate, cu posibilitatea unei viitoare participări în domeniul vamal, energetic și digital, dar și a unui Parteneriat al vecinătății sudice mai puternic.
La final, Doina-Elena Federovici și-a reafirmat convingerea că atât țările membre ale Uniunii Europene, precum și statele asociate vor continua consolidarea parteneriatelor și formatelor de cooperare care urmăresc creșterea siguranței și a prosperității propriilor cetățeni.
Vorbitorii principali din cadrul primei sesiuni de discuții a Conferinței Președinților Parlamentelor din Uniunea Europeană au fost Andrej Danko, președintele Consiliului Național al Republicii Slovace, Nikos Voutsis, președintele Parlamentului Elen și Roberto Fico, președintele Camerei Deputaților din Republica Italiană.



Go to top