Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Titus Corlățean la reuniunile Comisiei pentru afaceri politice și democrație, Comisiei de monitorizare și Subcomisiei privind conflictele între statele membre ale Consiliului Europei din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

Senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), participă, în perioada 29-30 martie 2022, la Paris, la reuniunile Comisiei pentru afaceri politice și democrație, Comisiei pentru îndeplinirea obligațiilor și angajamentelor de către statele membre ale Consiliului Europei (Comisia de monitorizare) și Subcomisiei privind conflictele între statele membre ale Consiliului Europei, din cadrul APCE.
La reuniunea Comisiei pentru afaceri politice și democrație, senatorul Titus Corlățean va prezenta, în calitate de raportor, proiectul de raport cu tema Dincolo de Tratatul de la Lisabona - consolidarea parteneriatului strategic dintre Consiliul Europei și Uniunea Europeană. Raportul se află în etapa finală de examinare în comisie și urmează să fie înaintat Adunării, spre dezbatere, la sesiunea ordinară din luna aprilie a.c.. În acest sens, membrii comisiei vor adopta, pe baza votului, un proiect de rezoluție și un proiect de recomandare, adresate parlamentelor naționale, respectiv guvernelor statelor membre ale Consiliului Europei, prin care sunt propuse măsuri de creștere a sinergiei și complementarității celor două organizații în domeniile de expertiză ale Consiliului Europei – consolidarea democratică, statul de drept și drepturile omului. Raportul are în vedere oportunitățile de cooperare dintre Consiliul Europei și Uniunea Europeană, create prin intrarea în vigoare, în anul 2009, a Tratatului de la Lisabona, inclusiv prin asumarea, de către Uniunea Europeană, a obligației de aderare la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, conform prevederii acestui tratat.
Agenda reuniunii Comisiei de monitorizare include dezbateri asupra rapoartelor privind îndeplinirea de către Georgia și, respectiv, Turcia a obligațiilor și angajamentelor de stat membru al Consiliului Europei, precum și asupra raportului privind stadiul procedurii de evaluare periodică a Maltei. Va avea loc, de asemenea, un schimb de opinii pe tema agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei.  
În cadrul acestei reuniuni, senatorul Titus Corlățean urmează să prezinte, în calitate de raportor, proiectul de raport privind îndeplinirea de către Georgia a obligațiilor și angajamentelor față de Consiliul Europei, aflat, de asemenea, în etapa finală, înaintea dezbaterii plenare din luna aprilie. 
Agenda reuniunii Subcomisiei privind conflictele între statele membre ale Consiliului Europei va avea ca teme principale procesul de reglementare a conflictului transnistrean, inclusiv în formatul 5+2, și activitatea subcomisiei în actualul context geopolitic. 
 
 
 
 



Go to top