Comunicate de presă

Masa rotundă organizată de Comisia pentru afaceri europene pe tema: ”Rolul și importanța statisticii în elaborarea politicilor naționale și europene”

Comisia de afaceri europene a Senatului României, la inițiativa președintelui Vasile Dîncu, a organizat în data de 14 februarie a.c, în parteneriat cu Institutul Național de Statistică,  o masă rotundă pe tema ”Rolul și importanța statisticii în elaborarea politicilor naționale și europene”.   
La eveniment au fost prezenți membrii Comisiei pentru afaceri europene, reprezentanți din partea Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului Educației, Direcției generale pentru evidența persoanelor, Inspectoratului General pentru Imigrări, Autorității pentru Digitalizarea României, Agenției naționale a Funcționarilor Publici și a Institutului de cercetare pentru calitatea vieții al Academiei Române.
În discursul său, președintele Comisiei de afaceri europene a Senatului, senatorul Vasile Dîncu, a evidențiat  importanța datelor statisticii în elaborarea politicilor publice, punctând faptul că în domeniul administrativ statistica furnizează guvernelor și instituțiilor publice date esențiale pentru luarea deciziilor, fiind un important instrument de construcție a politicilor statului, cât și pentru evaluarea acestora. Datele statistice au impact direct la nivelul instituțiilor statului și sunt esențiale pentru democrație.
De asemenea, a mai subliniat faptul că statistica și datele statistice, pe domenii, sunt esențiale și oferă informații reale privind structura și dinamica populației, contribuind astfel la o radiografie complexă a societății și instituțiilor statului. Președintele Comisiei de afaceri europene a susținut ideea modernizării sistemului statistic național, subliniind faptul că statisticile de calitate trebuie corelate cu o finanțare corespunzătoare.
Andrei Tudorel, președintele Institutului Național de Statistică, a făcut o analiză a dificultăților întâmpinate în culegerea datelor statistice și a atras atenția asupra faptului că este necesară o finanțare corespunzătoare a procesului de colectare pentru a face față cerințelor statisticii europene, respectiv solicitărilor metodologice ale Eurostat-ului. De asemenea, în completarea ideii de finanțare corespunzătoare a procesului de colectare a datelor statistice, acesta a menționat nevoia de a crea abilități de utilizare și de interpretare a datelor statistice și la nivelul populației  prin programe educaționale care să fie parte ale sistemului educațional românesc.
La finalul evenimentului, a fost luată decizia continuării seriilor de întâlniri cu tematici specifice, dorind astfel, nu doar stimularea dialogului dintre instituțiile statului, cât și găsirea celor mai bune soluții legislative.


Go to top