Întrevederea domnului senator Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, cu dl Thomas Garrett, secretarul general al Comunităţii Democraţiilor

Miercuri, 8 septembrie a.c., senatorul Titus Corlăţean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, a avut o întrevedere cu dl Thomas Garrett, secretarul general al Comunităţii Democraţiilor (CoD), aflat în vizită la Bucureşti, în vederea pregătirii viitoarelor evenimente organizate sub egida Preşedinţiei Române a CoD.
 
La întâlnire au mai participat deputatul Andi-Lucian Cristea, vicepreşedinte al Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor şi Robert Herman,  reprezentant al societăţii civile în cadrul CoD.
 
Senatorul Corlăţean a făcut o scurtă prezentare a sistemului politic din România, subliniind câteva dintre elementele specifice, precum: tradiţia istorică a bicameralismului, modul de implementare a principiilor democratice ale echilibrului şi separaţiei puterilor în stat, rolurile Avocatului Poporului şi Curţii Constituţionale în apărarea drepturilor cetăţeneşti şi respectarea Legii fundamentale.
 
În acest context, au fost discutate aspecte legate de funcţionarea democratică a parlamentului și rolul constituţional al Senatului de Cameră decizională în politica externă. A fost evidențiat plusul de stabilitate şi predictibilitate al ţării noastre ca actor pe scena internaţională,  conferit de faptul că partidele politice parlamentare, în ciuda diferenţelor doctrinare, au  ajuns întotdeauna la consens pe temele vitale pentru destinul ţării, precum integrarea europeană şi euroatlantică şi parteneriatele strategice ale României.
 
Totodată, preşedintele Comisiei pentru politică externă a subliniat angajamentul României în promovarea valorilor democraţiei în plan global, nu doar prin asumarea unor importante responsabilităţi în cadrul unor organizaţii parlamentare şi guvernamentale emblematice pentru apărarea statului de drept şi drepturilor omului, precum Adunarea Parlamentară a Consiliul Europei şi CoD, ci şi prin asistenţa pentru dezvoltare alocată de ţara noastră pentru proiecte alocate statelor partenere din vecinătatea Uniunii Europene sau Orientul Mijlociu, aflate, unele dintre ele, în proces de tranziție spre democrație.
 
Cei doi oficiali au reconfirmat deschiderea pentru întărirea cooperării dintre Parlamentul României şi CoD în scopul consolidării democraţiei parlamentare, cu accent pe deschiderea spre societatea civilă și pregătirea unor noi generaţii de lideri care să apere în continuare valorile democraţiei şi să modernizeze instituţiile acesteia, pentru a veni în întâmpinarea aşteptărilor cetăţenilor şi noilor provocări ale mileniului trei.
 
 
Comunitatea Democrațiilor (CoD) a fost înființată în anul 2000, la inițiativa SUA, prin semnarea, de către 106 membre ale ONU, printre care şi România, a Declarației de la Varșovia.
CoD este cea mai amplă platformă de dezbatere și schimb de experiență pe tema democrației la nivel global. Consiliul Guvernator, din care fac parte 31 de state, inclusiv România (din 2011), este principalul organ decizional al Comunității Democrațiilor.
România asigură Președinția CoD în perioada septembrie 2019 - septembrie 2022, având ca principale priorități: promovarea democrației pe plan global, ca unic sistem care garantează prosperitatea și dezvoltarea durabilă; facilitarea implicării tinerilor în procesele democratice; relația dintre procesele democratice și tehnologia informației.
 
 


Go to top