Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Primirea de către domnul senator Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, a E.S. doamna Laurence Auer, ambasadorul Republicii Franceze în România

Domnul senator Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, a primit-o la data de 18 februarie a.c., pe E.S. doamna Laurence Auer, ambasadorul Republicii Franceze în România.
Discuțiile au pus în evidență calitatea deosebită a Parteneriatului Strategic dintre România și Franța, confirmată în ultimii ani de semnarea Foii de Parcurs actualizate a acestui Parteneriat (octombrie 2020), de Sezonul cultural și de patrimoniu România-Franța (decembrie 2018-iulie 2019), precum și de aniversarea în 2020 a 140 de ani de relații diplomatice bilaterale, bazate pe legături istorice, culturale și de prietenie profunde.
Au fost trecute în revistă o serie de dosare prioritare pentru relația bilaterală în plan politic, economic, cultural, inclusiv pe linia consolidării francofoniei.
A fost confirmat interesul de a promova pe parcursul anului 2021 o serie de schimburi la nivel parlamentar, începând cu Comisiile pentru politică externă și respectiv Grupurile parlamentare de prietenie din Senatele român și francez.
În același timp, au fost menționate o serie de teme importante pentru agenda europeană din perspectiva Președinției semestriale a Consiliului Uniunii Europene pe care Franța o va asuma la 1 ianuarie 2022 și respectiv a intereselor specifice ale Bucureștiului și Parisului. În acest context, au fost abordate teme precum ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare pentru România și aderarea României la spațiul Schengen.
Au fost trecute în revistă, totodată, aspecte relevante ce țin de dosarele de securitate regională și internațională, inclusiv la Marea Neagră, cooperarea multilaterală, precum finalizarea procesului de aderare a României la OCDE.
Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României a exprimat interesul, în contextul evocării aniversării Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 și rolului istoric al Franței în Primul Război Mondial și în constituirea statului unitar român, pentru realizarea unei înfrățiri între o comună românească și localitatea Soultzmatt din Alsacia/ Franța, care are pe teritoriul său un cimitir militar românesc, organizat exemplar de autoritățile civile și militare franceze și care adăpostește osemintele a 687 soldați români luați prizonieri în Primul Război Mondial.
Întâlnirea a confirmat calitatea specială a relațiilor bilaterale româno-franceze și s-a desfășurat într-o atmosferă deschisă și cordială.
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Go to top