Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea membrilor Comisiilor juridice din Senatul României și Parlamentul Republicii Moldova (Iași, 20 mai 2022)

Vineri, 20 mai a.c., la Palatul Culturii din Iași, Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul României, condusă de senatoarea Laura-Iuliana Scântei, și Comisia juridică, numiri și imunități din Parlamentul Republicii Moldova, condusă de deputata Olesea Stamate, au avut o ședință comună ca răspuns la întrevederile pe care acestea le-au avut în luna februarie, la Chișinău, Republica Moldova.
Întrevederea a avut loc în marja vizitei de lucru în România, în perioada 19-21 mai 2022, a delegațiilor Comisiei juridice, numiri și imunități  și Comisiei politică externă și integrare europeană din Parlamentul Republicii Moldova.
La întrevedere au fost prezenți, din partea română, vicepreședintele Senatului, senatorul Robert Marius Cazanciuc, vicepreședintele Comisiei, senatorul Virgil - Marius Bob, secretarul Comisiei, senatoarea Laura-Mihaela Fulgeanu-Moagher, senatoarea Claudia-Mihaela Banu, senatoarea Simona- Elena Spătaru,  senatorul Sorin-Cristian Mateescu, membri ai Comisiei,  secretarul de stat din cadrul Ministerului Justiției, Mihai Pașca, precum și reprezentanți ai ONG-urilor locale.
Dezbaterile din ședința comună a celor două Comisii juridice au vizat efectele ratificării și aplicării în legislația națională a Protocolului nr.16 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, modificarea legislației electorale din România referitoare la stabilirea cotei de reprezentare 33% pentru femei și bărbați, precum și înaintarea către ministerele de resort a unei interpelări comune din partea Senatului României privind controlul comun la frontiera dintre cele două state.
Senatorii și deputații din cele două Comisii juridice au apreciat că participarea egală a femeilor și bărbaților în politică este o condiție importantă pentru a o democrație eficace și o bună guvernare.
Membrii ambelor comisii au semnat declaratia de sprijin din partea României a eforturilor de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
În cadrul ședinței comune a comisiilor, a fost subliniată necesitatea unei colaborări aprofundate prin dialog bilateral la nivel instituțional și politic al comisiilor juridice din cele două foruri legislative.
 
 
 
 
 
 



Go to top