Senatorul USR Sebastian Cernic: ”România riscă să piardă 17 miliarde de euro pentru agricultură pe mâna incompetentului Daea”

Senatorul USR de Bacău, Sebastian Cernic, secretarul comisiei de agricultură din Senat, avertizează că agricultorii români pot pierde 17 miliarde de euro dacă nu revizuiește la timp Planul Național Strategic PAC 2023-2027, așa cum a recomandat Comisia Europeană

Într-o declarație politică, senatorul Sebastian Cernic susține că prin PNS țara noastră ar putea să asigure aprovizionarea cetățenilor cu produse de la fermierii români, la prețuri mai mici și la o calitate foarte bună, numai că incompetența miniștrilor PSD-iști ai agriculturii, Adrian Chesnoiu și Petre Daea, pun în pericol finanțările europene.

Sebastian Cernic: ”Răspunsul Comisiei Europene la planul elaborat de Guvern este usturător: 370 de observații, critici și stegulețe roșii acolo unde sunt derapajelor grave. Comisia a semnalat că prin proiectul propus, coaliția PSD-PNL-UDMR dorește să deturneze fondurile europene de la cei cărora le sunt destinate, către interese private. Comisia a transmis, în mod tranșant, că fermele mici și mijlocii sunt excluse de la sprijin, în concepția ministerului agriculturii. Excluse sunt și culturile de cereale și oleaginoase. Resursele pentru producția de energia verde nu sunt prevăzute spre valorificare. Este inacceptabil.”

Concluzia declarației politice a senatorului USR de Bacău, Sebastian Cernic, este simplă și clară: ”PSD și PNL doresc să transforme tot ce e interes național în interes de partid.” De pierdut, pierd doar fermierii români.
 
În continuare, textul integral al declarației politice:
 
 
România riscă să piardă 17 miliarde de euro pentru agricultură
 
Stimați colegi,
 
Suntem în al doisprezecelea ceas! Un ceas cu bombă. Acum liderii coaliției spun că „Războiul e de vină pentru creșterea generalizată a prețurilor la produsele de bază”, dar va fi numai vina Guvernului dacă nu revizuiește Planul Național Strategic PAC 2023-2027, așa cum a recomandat Comisia Europeană, pentru sprijinirea agriculturii. Prin acest plan țara noastră va putea să asigure aprovizionarea cetățenilor cu produse de la fermierii români, la prețuri mai mici și la o calitate foarte bună.

               Răspunsul Comisiei Europene la planul elaborat de Guvernul este usturător: 370 de observații, critici și stegulețe roșii acolo unde sunt derapajelor grave. Comisia a semnalat că prin proiectul propus, coaliția PSD-PNL-UDMR dorește să deturneze fondurile europene de la cei cărora le sunt destinate, către interese private. Comisia a transmis, în mod tranșant, că fermele mici și mijlocii sunt excluse de la sprijin, în concepția ministerului agriculturii. Excluse sunt și culturile de cereale și oleaginoase. Resursele pentru producția de energia verde nu sunt prevăzute spre valorificare. Este inacceptabil. Practic, PSD și PNL doresc să transforme tot ce e interes național în interes de partid. 

               USR solicită Guvernului să refacă documentul astfel încât să răspundă nevoii de dezvoltare a României pe termen lung, în acord cu realitățile prezentului, dar și cu așteptările pentru viitor. În acest sens, l-am invitat și îl așteptăm pe ministrul Petre Daea la discuții aplicate, concrete, despre soluții și măsuri, la comisia pentru agricultură din Senat.

Este necesar să vorbim și despre problemele la zi, printre care pericolul extinderii focarelor de pestă porcină, o.  situație care l-a depășit pe ministrul Daea și în mandatele trecute. Și sunt convins că și domnul ministru apreciază porcul românesc mai mult decât cel de import, când se gândește la masa de Crăciun. Dar are oare capacitatea să apere fermierii români? Îl preocupă oare, cu adevărat, agricultura românească sau deservește doar interesele PSD?


               Stimați colegi, nu aveți și dumneavoastră câteodată senzația că totuși s-a ajuns prea departe cu această neputință a statului de a face ceva bun în țara asta? Nu vă macină așa sentimentul că deși sunteți la guvernare, totuși nu sunteți în stare de nimic pentru a sprijini viața românilor în țara lor? Câte generații vor mai spune “n-ai să vezi așa ceva în România, că la noi e jale.”
 


Go to top