Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Securitatea României în contextul conflictului din Ucraina – obiectiv prioritar pentru Comisia parlamentară pentru controlul activității SIE

Războiul din Ucraina a reprezentat și reprezintă o sursă de instabilitate la nivel regional, și nu numai, monitorizarea conflictului de către toate structurile implicate în asigurarea securității naționale, incluzând aici și Serviciul de Informații Externe, fiind absolut necesară.
Comisia parlamentară pentru controlul activității SIE este la curent, în timp real, cu toate evaluările de securitate. De la începutul crizei am avut un flux permanent de schimb de informații cu Serviciul de Informații Externe, primind răspunsuri prompte la solicitările noastre. 
 Luând în considerare situația recentă a conflictului, Comisia parlamentară pentru controlul activității SIE, prin președintele acesteia, Mihai Weber, a solicitat o întrevedere astăzi, 7 septembrie 2022, cu reprezentanții Serviciului de Informații Externe, pentru o informare privind ultimele evoluții din Ucraina și posibilele scenarii viitoare.
Din discuțiile purtate a reieșit că nu există, pentru România. la momentul actual, motive de îngrijorare, instituțiile cu atribuții în domeniu aplicând, la nivel interinstituțional, toate măsurile necesare pentru a gestiona în mod adecvat efectele acestei situații.
De asemenea, garanțiile de securitate pe care ni le dau calitatea de membru al celei mai puternice alianțe militare – NATO și calitatea de membru al UE, reprezintă atuuri ale României, pe care aceasta  nu le-a mai avut niciodată în situații similare.
 
                                                                                        PREŞEDINTE,
                                                                               Deputat Mihai Weber
 



Go to top