Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea senatorului Ștefan-Radu Oprea, liderul Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat și a senatorului PSD Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, cu o delegație parlamentară albaneză, condusă de Taulant Balla, președintele Grupului Partidului Socialist și președintele Comisiei parlamentare de stabilizare și asociere UE – Albania, din cadrul Parlamentului Republicii Albania

Senatorul Ștefan-Radu Oprea, liderul Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat și senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, au avut o întrevedere, luni, 27 iunie a.c., cu o delegație parlamentară albaneză, condusă de Taulant Balla, președintele Grupului Partidului Socialist și președintele Comisiei parlamentare de stabilizare și asociere UE – Albania, din cadrul Parlamentului Republicii Albania.
Senatorii români au confirmat faptul că România rămâne angajată în procesul de sprijinire a integrării europene a statelor din Balcanii de Vest,  menționând că țara noastră este un susținător constant al parcursului european al Republicii Albania, fapt demonstrat prin sprijinul consecvent și vocal al necesității deschiderii efective, cât mai curând posibil, a negocierilor cu Republica Albania și cu Republica Macedonia de Nord.
A fost reamintit, în acest context, rolul României și al Ministerului Afacerilor Externe în 2013-2014 la Consiliul de Afaceri Externe al UE pentru acordarea Albaniei a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.
Oficialii români, reprezentanți ai Partidului Social Democrat, au transmis susținerea PSD pentru negocierea și încheierea unui Parteneriat strategic între cele două țări, bazat pe elementele fundamentale comune de natură istorică, precum și pe puntea de legătură pe care o reprezintă minoritatea aromână, recunoscută ca atare în baza legii în Albania, precum și minoritatea albaneză din România.
În cadrul dialogului, senatorul Titus Corlățean a transmis că privește cu încredere rezolvarea problemei retrocedării către statul român a „Casei Iorga” din Saranda, în baza asigurărilor politice transmise de oficialii albanezi.
A fost menționată, totodată, importanța creșterii schimburilor comerciale bilaterale, precum și necesitatea finalizării procesului de stabilire a unei linii aeriene directe București - Tirana.
Delegația albaneză a fost formată din Taulant Balla, președintele Grupului Partidului Socialist al Parlamentului Albaniei, co-președinte al Comisiei parlamentare de stabilizare și asociere UE-Albania, Ilir Pendavinji, deputat în Parlamentul Albaniei în Grupul Partidului Socialist, secretar al Comisiei pentru muncă, afaceri sociale și sănătate, Jurgis Çyrbja, deputat în Parlamentul Albaniei în Grupul Partidului Socialist, membru al Comisiei pentru afaceri juridice, administrația publică și drepturile omului și Ilir Tepelena, ambasadorul Republicii Albania la București.
 
 Go to top