Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Primirea de către președintele interimar al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, a ambasadorului Republicii Azerbaidjan în România, E.S. Najafov Huseyn Nizami

Președintele interimar al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, l-a primit miercuri, 3 august a.c., pe ambasadorul Republicii Azerbaidjan în România, E.S. Najafov Huseyn Nizami, într-o vizită de curtoazie.
Discuțiile au vizat stadiul și perspectivele de dezvoltare a relațiilor dintre România și Republica Azerbaidjan, precum și agenda de contacte din acest an, în contextul aniversării a 30 de ani de relații diplomatice.
Înaltul demnitar român a folosit acest prilej pentru a saluta nivelul bun al dialogului politic bilateral, arătând că aprofundarea Parteneriatului Strategic și impulsionarea cooperării pe linie parlamentară dintre cele două țări trebuie să reprezinte o prioritate în perioada următoare.
Președintele interimar al Senatului a evidențiat rolul Republicii Azerbaidjan în consolidarea securității energetice europene și în dezvoltarea coridoarelor de  transport care leagă regiunea de Europa, reiterând interesul statului român pentru importul de gaze naturale, astfel încât să fie acoperite atât nevoile de energie din România, cât și cele ale Republicii Moldova. De asemenea, Alina-Ștefania Gorghiu a subliniat sprijinul României pentru dezvoltarea relațiilor Azerbaidjanului cu Uniunea Europeană, precum și pentru un rol sporit al UE față de securitatea și stabilitatea în Caucazul de Sud,  arătând că România a fost primul stat membru UE care a semnat o Declarație de parteneriat strategic cu Baku.
În cadrul primirii, cei doi oficiali au exprimat apreciere pentru dialogul constructiv și aplicat care a avut loc în timpul vizitelor la Baku ale ministrului român al energiei, Virgil-Daniel Popescu. În context, președintele interimar al Senatului și-a exprimat speranța că, în scurt timp, aceste discuţii vor duce la semnarea unor acorduri privind importul de gaze azere în România.
În încheiere, cele două părți au convenit că relația bilaterală trebuie consolidată atât prin multiplicarea contactelor politice, cât și prin dezvoltarea cooperării sectoriale în domenii strategice, în special în planul energiei și al conectivității.
 
 
 



Go to top