Președintele Comisiei pentru afaceri europene, domnul senator Angel Tîlvăr, salută semnarea declarației comune a liderilor instituțiilor UE referitoare la Conferința privind viitorul Europei.
Evenimentul de la Bruxelles este unul istoric, mult așteptat și reprezintă o acțiune comună a Parlamentului European, Consiliului și Comisiei Europene, în calitate de parteneri egali, alături de statele membre.
Conferința privind viitorul Europei se dorește a fi cel mai mare forum public european organizat până în prezent, care să ofere o dezbatere amplă, transparentă și structurată cu cetățenii europeni.
Săptămâna aceasta a fost dat publicității primul sondaj Eurobarometru realizat vreodată în comun de către Parlamentul European și Comisia Europeană, conform căruia 92% dintre respondenții din toate statele membre doresc ca vocile cetățenilor să fie “luate mai mult în considerare, în deciziile referitoare la viitorul Europei”.
Potrivit opiniei exprimate de trei sferturi dintre europeni, Conferința privind viitorul Europei va avea un impact pozitiv asupra democrației în UE.
Doar 67% dintre români sunt de acord că această conferință ar reprezenta progrese semnificative pentru democrație, una dintre cele mai scăzute percepții în acest sens, rezultat care mă îngrijorează, mai ales că, în sondajele anterioare, românii erau printre cei mai optimişti europeni în privinţa viitorului UE.
Nu mă surprinde însă, din moment ce în ultimul an și jumătate guvernarea de dreapta nu a făcut decât să-i amăgească pe români, prin formule de austeritate și decizii lipsite de transparență, care au scăzut considerabil încrederea și interesul public față de chestiuni definitorii pentru viitorul României.
Mai mult decât atât, rezultatele acestui Eurobarometru îmi întăresc convingerea că este imperativă nevoie, așa cum susțin toți colegii mei social-democrați, de o dezbatere deschisă, transparentă și bine structurată cu privire la chestiunile care contează pentru români și care le afectează prezentul și viitorul.
Mă refer aici la actualele discuții privind Planul Național de Redresare și Reziliență, un proiect major pentru dezvoltarea ţării în următorii patru ani, care ar trebui dezbătut deschis în Parlament pentru că avem această datorie față de cetățenii care ne-au ales și ale căror interese le reprezentăm.
Trebuie să le întărim românilor convingerea că au un sprijin puternic în favoarea unui cuvânt de spus în deciziile referitoare la viitorul Europei.
Conferința privind viitorul Europei trebuie să reprezinte o reflecție onestă, printr-un proces transparent, care să aducă UE mai aproape de cetățeni, printr-o transpunere democratică mai credibilă a încrederii acestora, exprimată prin vot la toate alegerile, fie ele europene, naționale sau locale.
Să folosim această oportunitate, pentru ca vocea românilor să fie mai bine auzită la Bruxelles!