Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului României, în cadrul reuniunii COSAC: „Acordăm o atenție deosebită protejării muncitorilor sezonieri din UE, care pe durata pandemiei au avut o contribuție semnificativă la buna funcționare a Pieței Unice și la aprovizionarea cetățenilor cu bunuri pe teritoriul Uniunii Europene”

Președintele Comisiei pentru afaceri europene a participat în perioada 13-14 ianuarie 2022, în format de videoconferință, la Reuniunea preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene (COSAC). Reuniunea deschide seria evenimentelor organizate de Franța, în cadrul dimensiunii parlamentare a președinției rotative a Consiliului UE, după mandatul deținut de Slovenia. 
Agenda discuțiilor a inclus o prezentare și o dezbaterea a Priorităților Președinției franceze la Consiliul UE și o evaluare a politicilor monetare din zona euro cu ocazia aniversării a 20 de ani de la de la introducerea în circulație a monedei euro. 
În intervenția sa din cadrul sesiunii referitoare la Prioritățile Președinției franceze la Consiliul UE, senatorul Angel Tîlvăr a salutat  viziunea ambițioasă a Franței, axată pe obiective care să ducă la o Europă mai puternică, la o Europă preocupată de o nouă dezvoltare socio-economică și la o Europă mai umanistă. 
Referitor la Conferința privind viitorul Europei, a cărei etapă finală va avea loc în timpul președinției Franței, senatorul Angel Tîlvăr a afirmat că: „România mizează pe obținerea unor concluzii pragmatice. Astfel, avem dubla oportunitate de a afla mai în detaliu și de a valorifica pe deplin ideile exprimate de cetățeni în cadrul dezbaterilor, întrucât doar așa putem ajunge la o Uniune mai puternică, mai unită, mai solidară și mai rezilientă, care să acționează în beneficiul cetățenilor săi. Constatăm, în contextul pandemiei de COVID-19, emergența ideii de reorganizare a sistemului decizional european,  necesitatea de a găsi cele mai bune soluții pentru a îmbunătăți mecanismele de decizie la nivel UE de răspuns la criză și de consolidare a rezilienței. În acest sens, coordonarea strânsă între statele membre este esențială pentru maximizarea capacității Uniunii de a face față la viitoare crize”. 
O altă prioritate a președinției franceze la care s-a referit senatorul Tîlvăr a fost cea a domeniului afacerilor sociale, element comun cu prioritățile Președinției României la Consiliul UE. 
Domnia sa a subliniat că România acordă o atenție deosebită protejării muncitorilor sezonieri, care pe durata pandemiei au avut o contribuție semnificativă la buna funcționare a Pieței Unice și la aprovizionarea cetățenilor cu bunuri pe teritoriul Uniunii Europene.  
În acest context, Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene, a amintit de Pachetul legislativ Mobilitate I, adoptat în 2020 și care prezintă o sensibilitate aparte nu doar pentru România. În continuarea ideii, domnia sa a susținut că „deși inițial obiectivul Pachetului a vizat modernizarea reglementărilor privind transportul rutier în Uniune și consolidarea drepturilor conducătorilor auto, pe parcursul negocierilor au fost introduse prevederi problematice, care au denaturat obiectivele inițiale, generând discriminări de facto față de companiile dintr-o anumită parte a Uniunii Europene”. Senatorul Tîlvăr a pledat pentru creșterea protecției sociale a lucrătorilor din sectorul transporturilor și a afirmat că „pentru un sistem de transport rutier eficient la nivel european, noile reglementări ar fi trebuit să fie proporționale cu problemele identificate și să clarifice dispozițiile aplicate neuniform de către statele membre”. 
În finalul intervenției, senatorul Angel Tîlvăr a salutat obiectivul președinției franceze privind protecția frontierelor externe ale UE și a reiterat ideea necesității acceptării României în spațiul Schengen, în condițiile în care țara noastră a îndeplinit deja criteriile de aderare.



Go to top