Comunicate de presă

Participarea delegației Senatului la cea de-a 14-a Reuniune a Federației Astronautice Internaționale pentru miniștri și membri ai parlamentelor

O delegație a Senatului României a participat, în perioada 13-15 octombrie a.c., la cea de-a 14-a Reuniune a Federației Astronautice Internaționale (IAF) pentru miniștri și membri ai parlamentelor, organizată la Milano, în marja celui de-al 75-lea Congres Internațional de Astronautică (IAC), precum și la sesiunile plenare din deschiderea Congresului.
Din delegația Senatului au făcut parte, la invitația președintelui Grupului parlamentar italian pentru economie spațială, deputatul Andrea Mascaretti, și a consilierului special al IAF pentru relații parlamentare și ministeriale, Dominique Tilmans, senatorii Marius Humelnicu, secretarul Biroului Permanent al Senatului, Claudiu Marinel Mureșan, președintele Comisiei pentru comunicații, tehnologia informației și inteligență artificială, și Nicușor Cionoiu, membru al acestei comisii.
Reuniunea IAF pentru miniștri și membri ai parlamentelor a fost organizată în cooperare cu Agenția Spațială Italiană și cu Grupul Parlamentar Italian pentru Economie Spațială și a avut tema generală, Spațiul, un aliat indispensabil pentru factorii de decizie. În cadrul celor trei sesiuni de dezbateri, au fost abordate teme privind asigurarea sustenabilității activităților spațiale prin coordonare internațională; rolul și contribuția soluțiilor spațiale în gestionarea schimbărilor climatice, respectiv rolul și contribuția acestora în prevenirea riscurilor și dezastrelor naturale.
În cadrul celei de a doua sesiuni, senatorul Marius Humelnicu a avut o intervenție privind  importanța cercetării și inovării, ca vector major al progresului tehnologic în multe sectoare economice. Senatorul român s-a referit, de asemenea, la rolul tehnologiilor spațiale în gestionarea eficientă a schimbărilor climatice, având în vedere creșterea semnificativă a capacității de monitorizare, predicție și adaptare (la schimbări climatice), obținută pe baza datelor, imaginilor și tehnologiilor avansate bazate pe sateliți.
Totodată, senatorul Marius Humelnicu a subliniat că țara noastră acordă o importanță deosebită cooperării internaționale în domeniul spațial, cu rol esențial în asigurarea unei utilizări sigure, echitabile și durabile a spațiului pentru generațiile prezente și viitoare. O dovadă a angajamentului țării noastre în acest sens este și faptul că România deține președinția Subcomitetului Științific și Tehnic din cadrul Comitetului ONU pentru utilizarea pașnică a spațiului cosmic, în perioada 2024-2025.
În cadrul celei de a treia sesiuni de dezbateri, senatorul Claudiu Marinel Mureșan a vorbit despre soluțiile și instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a contracara/reduce impactul fenomenelor meteo agresive. În intervenția sa, senatorul Mureșan a subliniat importanța creșterii eficacității și fiabilității sistemelor de avertizare timpurie, precum și necesitatea stimulării investițiilor în tehnologii de ultimă generație, în pregătirea personalului și în diversificarea canalelor de comunicare, astfel încât semnalele de avertizare să ajungă la persoanele aflate în zone de risc.
Informații suplimentare
Congresul Internațional de Astronautică reunește anual reprezentanți ai agențiilor spațiale naționale și ai industriei aerospațiale, decidenți politici, experți, cercetători și studenți, pentru dezbateri pe teme de actualitate privind spațiul.
Reuniunea pentru miniștri și membri ai parlamentelor, organizată de Federația Astronautică Internațională (IAF) începând cu 2009, în marja IAC, oferă o platformă unică de dialog între parlamentari și actorii tradiționali ai comunității spațiale (oficiali guvernamentali, agenții, reprezentanți ai industriei aerospațiale și ai mediului academic).
Programul ediției din acest an a Congresului Internațional de Astronautică a inclus inaugurarea expoziției IAC 2024, o sesiune dedicată reprezentanților agențiilor spațiale și două sesiuni tematice: Explorarea spațială responsabilă și sustenabilă; Contribuția industriei non-spațiale la deblocarea piețelor viitorului.


Go to top