Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Prima dezbatere publică privind inițiativa legislativă care să asigure un mediu online mai sigur pentru minori

Copiii trebuie să aibă parte de un mediu online mai sigur, iar părinții lor trebuie să aibă un control real asupra prezenței copiilor pe rețelele de socializare.
 
Marți, 3 octombrie a.c., am organizat la Palatul Parlamentului, prima dezbatere publică dedicată reglementărilor privind controlul parental asupra accesului copiilor mai mici de 16 ani la rețelele sociale, dezbatere intitulată „Siguranța copiilor în mediul online. Acces la social media cu acord parental”.
 
Împreună cu colegele mele din Organizația Femeilor Liberale (OFL), mi-am asumat susținerea și promovarea acestui proiect de lege, pentru că vrem să avem generații de copii sănătoși, echilibrați din punct de vedere fizic și emoțional. Vrem să introducem o legislație modernă, europeană, care să-i protejeze pe copii de pericolele din mediul online și de dependența de ecrane, care a devenit maladia secolului XXI.
 
Am anunțat  de asemenea  astăzi că am depășit pragul de 10.000 de semnături strânse în favoarea acestei inițiative legislative, iar campania de informare și consultare a femeilor liberale va continua, astfel încât să existe cât mai mulți români – în special părinți ai copiilor de vârstă școlară – care să fie informați despre subiectul proiectului de lege.
 
Ne confruntăm cu provocări reale în contextul accesului neîngrădit al copiilor la rețelele sociale online – de la abuzuri psihologice și depresii până la promovarea consumului de droguri sau asumarea unor provocări online care se pot termina tragic în viața reală. Putem opri astfel de lucruri sau le putem reduce semnificativ amploarea dacă oferim părinților instrumentele necesare pentru a-și proteja mai bine copiii în mediul virtual.
 
M-am bucurat că printre oaspeții prezenți la dezbaterea de astăzi s-a aflat președintele Senatului Români, Nicolae Ciucă, care și-a anunțat sprijinul pentru ca proiectul de lege să parcurgă toate etapele consultării și să încorporeze perspectivele societății civile, ale părinților și ale experților.
 
Fac apel la colegii liberali, la colegii din coaliția de guvernare, la parlamentarii opoziției și la reprezentanții societății civile să fie alături de noi în lupta pentru siguranța sporită a copiilor României în mediul online.
 
Nicoleta Pauliuc
Senator
Președinta Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională a Senatului României
 
 



Go to top