Senatoarele Laura Georgescu, secretar al Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială și Liliana Sbîrnea, membru al Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială, au participat, din partea Senatului României, la ,,Reuniunea interparlamentară privind participarea persoanelor cu dizabilități în cadrul procesului electoral", organizată de Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) din Parlamentul European de la Bruxelles, în data de 4 decembrie a.c..
Reuniunea organizată de europarlamentarul Dragoș Pîslaru, președintele Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) a reunit membri din Parlamentele Naționale și membri din Parlamentul European, membri ai Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL), membri ai Comisiei pentru afaceri constituționale, membri ai Comisiei pentru petiții, precum și de la alte comisii, reprezentanți ai Consiliului și ai Comisiei, precum și reprezentanți ai principalelor ONG-uri relevante.
Principalele teme de discuţie s-au axat pe subiecte legate de ,,participarea persoanelor cu dizabilități la procesul electoral ‐ starea actuală și obstacolele rămase", precum și „pregătirea pentru alegerile europene 2024 ‐ Cum se mai pot îmbunătăți și care mai sunt realizabile?”.
Astfel, în prezența reprezentanților structurilor de specialitate din instituțiile europene cu atribuții în procesul decizional european, participanții au dezbătut aspecte cu privire la subiecte extrem de importante: starea actuală a participării persoanelor cu dizabilități la procesele electorale, progresele înregistrate în ultimii ani, barierele legale și administrative rămase, accesibilitatea și modalitatea de a avansa și de a îmbunătăți situația, inclusiv în perspectiva viitoarelor alegeri europene din 2024.
Potrivit datelor Eurostat, 87 de milioane de persoane cu vârsta de 15 ani și peste în Uniunea Europeană au o anumită formă de dizabilitate. În procesul electoral, persoanele cu dizabilități se confruntă cu multe bariere care le împiedică să voteze sau să candideze. În timpul ultimelor alegeri europene din 2019, niciunul dintre cele 27 de state membre nu s-a asigurat că alegerile erau accesibile tuturor. În același timp, există o mulțime de bune practici în statele membre pentru a permite persoanelor cu dizabilități să candideze și să voteze la diferite tipuri de alegeri.
În concluzie, participarea persoanelor cu dizabilități la viitoarele alegeri trebuie încurajată de către statele membre și trebuie să existe nediscriminare și șanse egale de participare în societate și în viața politică.