Comunicate de presă

Intervenția senatorului Viorel-Riceard Badea în Plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, în cadrul dezbaterii raportului privind Consecințele agresiunii continuate a Federației Ruse împotriva Ucrainei – rolul și răspunsul Consiliului Europei

Cu prilejul participării la cea de-a doua parte a Sesiunii plenare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), la Strasbourg (25-28 aprilie 2022), senatorul Viorel-Riceard Badea, membru al Delegației române la APCE, președintele Comisiei pentru cultură și media a Senatului, a susținut o intervenție, în cadrul dezbaterii raportului privind Consecințele agresiunii continuate a Federației Ruse împotriva Ucrainei – rolul și răspunsul Consiliului Europei. 
În urma dezbaterii, proiectul de rezoluție și proiectul de recomandare, susținute de  raportorul Frank Schwabe (Germania, SOC),  au fost adoptate, cu o largă majoritate, de Plenul Adunării Parlamentare. 
În intervenția sa, senatorul român a salutat mobilizarea exemplară și unitatea de acțiune a celor două organe statutare ale Consiliului Europei – Comitetul Miniștrilor și Adunarea Parlamentară - care au răspuns ferm în fața provocărilor din partea unui stat membru, fără precedent în istoria organizației. Din această perspectivă, în opinia senatorului român și a membrilor Adunării, decizia excluderii Federației Ruse din Consiliul Europei a fost corectă și absolut necesară, având în vedere încălcarea gravă, din partea Rusiei, a obligațiilor sale statutare și a dreptului internațional, prin declanșarea războiului de agresiune împotriva Ucrainei.
 
De asemenea, senatorul Viorel Badea s-a referit la acțiunile de solidaritate ale României față de statul vecin, grav afectat de război, precum și la dreptul, din punct de vedere  moral și legal, al poporului ucrainean de a-și apăra țara, valorile și identitatea națională, în fața acțiunilor brutale și devastatoare ale Rusiei. Senatorul Badea a evidențiat decizia autorităților române de redeschidere a Ambasadei României la Kiev, consultările frecvente, la nivel înalt și în cadrul Parlamentului României, pentru coordonarea măsurilor de sprijin acordat Ucrainei, acțiunile comune întreprinse de structurile competente din România pentru a ajuta cetățenii ucraineni aflați la nevoie, precum și coordonarea cu statele partenere și aliate pentru a fi asigurate măsurile de securitate în regiune. 
În continuare, senatorul român a vorbit despre dificultățile Republicii Moldova, în actualul context, și despre eforturile autorităților de la Chișinău de a menține un climat stabil pe fondul tensiunilor recente în regiunea transnistreană. Totodată, a salutat decizia Parlamentului Republicii Moldova de a adopta măsuri legislative pentru securizarea spațiului informațional. 
În încheiere, Viorel Badea a exprimat susținerea sa față de raportul în dezbatere și a menționat că astfel de acțiuni și poziții unitare la nivelul Consiliului Europei și al altor organizații internaționale trebuie să continue, în vederea restabilirii păcii pe continentul european.


Go to top