Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK


 
Președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni, Claudiu Târziu:„Comunitatea aromână din Republica Albania trebuie să beneficieze de toate drepturile, ca minoritate națională”
În perioada 22-23 septembrie 2021, senatorul Claudiu Târziu a fost prezent, în calitate de președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, în Republica Albania, în capitala Tirana și la Selenița, unde a luat parte la evenimentul de deschidere a școlii „10 MAI 1905”. În cele două clase ale acestei instituții, clase care vor purta numele a două personalități ale diplomației române: „Ambasador Vasile Stoica” și „Administrator școlar Nicuță Balamaci”, copiii aromâni vor studia atât în româna literară, cât și în dialectul aromân. Întrevederea secretarului Senatului României, senatorul Robert Cazanciuc, cu E.S. Alfredo Maria Durante Mangoni, ambasadorul Republicii Italiene la București
Senatorul Robert Cazanciuc, secretar al Senatului României, a avut miercuri, 22 septembrie a.c., o întrevedere cu E.S. Alfredo Maria Durante Mangoni, ambasadorul Republicii Italiene la București.USR PLUS asigură continuitatea programului-pilot Masă caldă în școală; raport favorabil în comisiile co-raportoare din Senat
Parlamentarii USR PLUS au susținut o serie de amendamente esențiale pentru a îmbunătăți programul ”Masa Caldă” în școală, amendamentele fiind adoptate de comisiile co-raportoare, de Învățământ și, respectiv, Administrație publică din Senat.

Amendamentele depuse de parlamentarii USR PLUS asigură continuarea programului și în semestrul II și rezolvă o serie de carențe ce au fost identificate de parlamentarii USR PLUS în cei 5 ani anteriori ai desfășurării programului.Președinta Comisiei Economice din Senat: “Vom afla adevărul, milioanele de asigurați au dreptul să îl cunoască.“
“Răul deja a fost făcut, cel mai mare asigurător de pe piața românească a intrat în faliment și paguba este enormă. Prioritatea în momentul de față este să împiedicăm ca un nou episod City Insurance să mai aibă loc” - a sintetizat senatoarea USR Silvia Dinică obiectivul imediat pe care îl are Comisia Economică din Senat.

Conducerea ASF este convocată pentru discuții privitoare la situația falimentului City Insurance și la Comisia Buget, Finanțe din Senat, săptămâna viitoare. Președintele Comisiei, senatorul USR PLUS Claudiu Mureșan este de părere că se impune o comisie de anchetă privind felul în care ASF și-a îndeplinit atribuțiile care-i revin, urmând ca împreună cu Silvia Dinică să intreprindă pașii concreți în acest sens.
 ”Fără birocrație la căsătorie” - parlamentarii USR PLUS de Diaspora propun eliminarea certificatului medical prenuptial
Trei parlamentari USR PLUS au depus azi o inițiativă legislative care vizează modificarea art. 25 din Codul Civil – menită să reducă - prin scoaterea certificatului medical prenupțial - numărul de documente pe care cuplurile trebuie să le pregătească când se prezintă la starea civilă.
Propunerea parlamentarilor USR PLUS de eliminarea acestui certificate se bazează pe 2 argumente puternice:
  • România a rămas singurul stat din UE care mai cere asemenea documente la căsătorie.
  • Eliminarea acestui certificat medical prenupțial va degreva activitatea consulatelor și va debirocratiza procedura de căsătorie.Senatorul USR PLUS Marius Bodea: ”România știe ce să facă pentru protejarea pădurilor. Dar nu vrea!”
Marius Bodea: ”Comisia Europeană a avertizat Bucureștiul încă din februarie anul trecut că va declanșa procedura de infringement tocmai pe această temă. Reamintesc ce transmitea Comisia Europeană, în urmă cu un an și jumătate: România trebuie să pună în aplicare în mod corespunzător Regulamentul UE privind lemnul (EUTR), care interzice întreprinderilor din sectorul lemnului să producă și să introducă pe piața UE produse obținute din bușteni recoltați în mod ilegal.”
(textul integral al declarației politice, în articol)
 Senatorul USR PLUS Remus Negoi: ”Ansamblul Rupestru de la Murfatlar trebuie să fie în patrimoniul mondial UNESCO”
Remus Negoi: ”Dorim ca Ansamblul Rupestru de la Murfatlar să fie inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Din 1991 situl a fost inclus pe lista indicativă UNESCO, însă de atunci au eșuat toate măsurile pentru conservarea și consolidarea acestui obiectiv, care ar putea deveni cea mai importantă atracție turistică din județul Constanța. Vestea bună este că, pentru prima oară în istoria post-decembristă, s-au alocat de puțin timp sume importante pentru un proiect de conservare, protejare și punere în valoare a Ansamblului rupestru de la Murfatlar, iar ulterior va fi realizat și un plan, mult mai costisitor, pentru execuția lucrărilor.”
 Senatorul USR PLUS Cristian Bordei: ”Când înlocuiești profesioniști cu țuțeri de partid la conducerea companiilor de stat, România pierde!”
Cristian Bordei: ”Când toate țările civilizate iau măsuri cât mai rapide pentru trecerea la economia verde și dezvoltarea lanțurilor de aprovizionare necesare acesteia, ai noștri nu pot rezista vechilor metehne mioritice și aleg din nou calea lor, cea păgubos de originală. În cazul de față, șansa de a intra pe piața producătorilor de baterii și componente pentru acestea, o piață care nu va face decât să crească, este încă una dintr-o mulțime de șanse pe care România le-a ratat și le ratează pentru că unii nu pot trece peste vechiul nărav de a considera România propria feudă. ”


Senatorul USR PLUS Cristi Berea: ”Autostrada Moldovei trebuie să devină realitate în cel mai scurt timp. Viața are prioritate!”
Cristi Berea: ”Autostrada Moldovei trebuie să devină realitate în cel mai scurt timp. Viața are prioritate și nu vom mai accepta întârzieri la acest proiect. Avem acces la fondurile europene, PNRR va fi aprobat, le urez spor la treabă celor din Guvern! Nu putem asista pasivi în continuare la carnagiul de pe șosele. Doresc să le amintesc tuturor membrilor din acest Parlament că oricare dintre noi poate fi cândva într-o situație critică pe drumurile publice. Trebuie să facem front comun pentru găsirea unor soluții pentru restabilirea ordinii pe șosele.”
(textul integral al declarației politice, în articol)Dezbatere asupra Propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii nr. 407/2006 vânătorii și a protecției fondului cinegetic (L383/2021) privind despăgubirile pentru pagubele produse agricultorilor
Comisia pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală a dezbătut marți, 21 septembrie a.c., propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 407/2006 vânătorii și a protecției fondului cinegetic L383/2021. 
La lucrările comisiei au participat, pe lângă membrii comisiei, și membri ai Comisiei pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic, reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și reprezentanți ai principalelor forme asociative interesate de această temă - Liga Asociaților Producătorilor Agricoli din România, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal, Asociația pentru Cultura Florii-Soarelui, Asociația Producătorilor de Porumb din România.„Medicamentele generice, o soluție pentru creșterea accesului pacienților la tratamente”, dezbatere organizată de Comisia pentru sănătate, împreună cu Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR)
Comisia pentru sănătate din Senatul României și Asociația Producătorilor de Medicamente generice din România (APMGR) au avut marți, 21 septembrie a.c., o întâlnire cu colegii din domeniul industriei farmaceutice, reprezentanții Președinției, Ministerului Sănătății, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Consiliului Concurenței, ocazie cu care s-au discutat o serie de aspecte presante, privitoare la accesul pacienților din România la medicamentele generice.USR PLUS, 16 amendamente la programul Anghel Saligny: corectitudine în alocarea finanțărilor, transparență, eficiența cheltuirii banului public
Radu Mihail, liderul grupului USR PLUS din Senat: ”USR PLUS susține dezvoltarea României. Vrem ca fiecare leu cheltuit din banul public să aducă o schimbare în bine reală la nivelul comunităților locale, nu să-i îmbogățească pe baronii locali și firmele care, de obicei, căpușează bugetul de stat sau pe cele locale. Vrem să ne asigurăm că Anghel Saligny este un program pentru dezvoltarea reală a țării, nu încă un PNDL cu un alt nume. Vrem ca toate criteriile generale să fie cuprinse în lege și nu în norme, pentru a reduce riscul unor abuzuri, reglementarea lor la acest nivel, atrăgând pe lângă răspunderea administrativă, disciplinară, și eventuala răspundere civilă și sau penală, după caz.”
 Senatorii PSD, PNL și UDMR au votat astăzi împotriva transparenței: inițiativă legislativă pentru transparența decizională respinsă
Raoul Trifan, membru al Comisiei de Administrație publică din Senat: ”Vechea clasa politică nu a înțeles beneficiile transparenței în activitatea publică. Românii au dreptul și trebuie să participe la actul de legiferare din țara lor. Dacă ne uităm la cele mai prospere democrații din lume, putem face o corelație directă între succesul acelor țări și transparența în viața publică în general, și a activității legislative, în particular. Nu ne putem ascunde în spatele argumentului că o asemenea platformă este dificil de implementat, căci ele există și funcționează peste tot în lume acolo unde politicienii susțin, într-adevăr, transparența.”


Plenul Senatului a adoptat inițiativă legislativă a USR PLUS privind alocația de stat pentru copii din învățământul special
Plenul Senatului a adoptat inițiativa legislativă a senatorului USR PLUS Ștefan Pălărie privind acordarea alocației și tinerilor din învățământul special, după împlinirea vârstei de 18 ani, până la finalizarea învățământului obligatoriu.
Săptămâna trecută, inițiativa pentru modificarea și completarea Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii a primit raport de admitere cu unanimitate de voturi de la Comisia de muncă, familie și protecție socială.Senatorul USR PLUS Raoul Trifan, inițiativă legislativă pentru simplificarea procedurilor de restaurare a clădirilor istorice
Senatorul USR PLUS de Timiș, Raoul Trifan, a depus în Parlament o inițiativă legislativă menită să faciliteze restaurarea a cât mai multor clădiri de patrimoniu într-un timp cât mai scurt.

Conform inițiativei legislative a senatorului USR PLUS de Timiș, cuantumul cofinanțării din partea autorității locale devine variabil, în funcție de priorități și situația bugetară concretă, putând ajunge la un maximum 50%. În prezent, cuantumul era fix, 50% din deviz. Restul sumei necesare reabilitării clădirilor istorice urmează să fie suportat, ca și până acum, din fondul de reparații al asociației de proprietari și/sau din alte surse legal constituite.
 Senatul organizează în perioada 17-19 septembrie 2021 evenimentul "Deschis la Senat"
Senatul României organizează, în perioada 17 – 19 septembrie 2021, evenimentul „Deschis la Senat”.
Scopul acestui eveniment este creșterea vizibilității Senatului României, promovarea acestuia ca o instituție apropiată de cetățeni și retransmiterea mesajului de deschidere al Senatului către public.
Crearea unui mediu social și economic favorabil, dezvoltării țării și asigurarea unui climat prosper pentru generațiile viitoare, trebuie să fie în centrul atenției activității Senatului. Drept urmare, evenimentul va cuprinde activități care să stimuleze interesul părinților pentru o educație sănătoasă, o dezvoltare armonioasă a copiilor, dar și să le ofere posibilitatea acestora să petreacă timp liber alături de copiii lor într-un loc special, respectiv curtea Senatului.
Partenerii evenimentului sunt Street Delivery, Ordinul Arhitecților din România, Fundația Cărturești, Unicef România, Crucea Roșie, Asociația E.D.I.T., Școala de Joacă, România în siguranță,
Teatrul muzical Ambasadorii, Animal Society , Fundația Speranța, Asociația Mocănița Transilvaniei, Ministerul Afacerilor Interne.
 
            Evenimentul se va desfășura pe terenul din fața clădirii Senatului după următorul
PROGRAM:
  • Vineri, 17 septembrie: 14.00-20.00,
  • Sâmbătă 18 septembrie: 10.00-20.00
  • Duminică 19 septembrie: 10.00-20.00
 
ACCES:
Accesul persoanelor interesate se va face pe la intrarea A1, din Calea 13 Septembrie 1-3.
 
IMPORTANT!
            Evenimentul se va desfășura în conformitate cu măsurile legale pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de SARS-CoV-2. Astfel, aparținătorii copiilor pot participa la eveniment doar dacă:
            - sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,
            -ori prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore,
             -sau se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară conformării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (teste RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfășurării activității).
 
Persoanele care nu îndeplinesc niciuna dintre condițiile de mai sus, se pot testa la punctul special amenajat la intrarea A1.
 Senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie: „Un nou an școlar, ultimul an în care ne amăgim copiii”
Ștefan Pălărie: ”Din păcate, în această vară, pe lângă provocările generate de pandemie, o parte din politicienii din România, au ales ca în loc să pună binele copiilor pe primul plan, să continue politizarea unităților de învățământ. Anul acesta, când aveam nevoie mai mult decât oricând de stabilitate, construcție și predictibilitate la nivelul conducerilor școlare, în multe din județele țării inspectori școlari au pus pe primul plan, fără nici o rușine, agenda de partid. Aceștia au înlocuit mii de directori de școală, culminând cu cazuri halucinante precum cel al județului Dolj, în care peste 50% din școli au început luna septembrie cu directori noi numiți din pix. Mai precis, speranțele copiilor din județul Dolj, stau în mâna unor oameni numiți directori cu două zile înainte de începerea anului școlar. Acest lucru este absolut inadmisibil.”
(textul integral al declarației politice, în articol)Senatorul USR PLUS Andrei Postică: Trebuie să încetăm să mai considerăm Constituția ca fiind ”opțională”. Să ne oprim din a o respecta doar atunci când ne convine!
Andrei Postică: ”S-a creat un precedent periculos: pentru prima dată dreptul unor parlamentari este blocat. Constituția nu mai reprezintă reperul după care trebuie să ne ghidăm, ci doar un mecanism care este folosit doar când conferă avantaje celor aflați la putere. Trebuie să încetăm să mai considerăm Constituția ca fiind ”opțională”. Să ne oprim din a o respecta doar atunci când ne convine.”

(textul integral al declarației politice, în articol)Senatorul USR PLUS Marius Bodea: ” Criza politică nu poate opri modernizarea României”
Marius Bodea: ”Le-am promis românilor, în campania electorală de anul trecut, patru ani dedicați exclusiv pentru modernizarea României. Miniștrii USR PLUS au reușit, în ciuda zgomotului infernal existent la guvernare, să pună bazele pentru câteva schimbări de esență ale României.  Un singur exemplu: am făcut cei mai mulți pași pentru cele două autostrăzi care vor traversa Moldova din toate guvernările din acești 30 de ani.  Din păcate, actuala criză politică, creată artificial de PNL, riscă să amâne sau chiar să blocheze mare parte dintre reformele pe care ni le-am asumat împreună pentru acești 4 ani care pot fi, încă, de reconstrucție.”


Senatorul USR PLUS Raoul Trifan: “Cât vrei să o închidem acum?” - o întrebare pe care niciun prim-ministru al României nu ar fi trebuit să o pună! Niciodată!
Raoul Trifan: ”Vedem clar că premierul Florin Cîțu crede că politica nu este despre oameni, ci despre bani și putere.  Să ne mirăm atunci că același program de așa-zisă dezvoltare locală conceput de Udrea și perfecționat de Dragnea a fost copiat “din scoarță în scoarță” de premier și folosit ca un instrument de fidelizare a primarilor partidului? Să ne mirăm că același premier a abuzat de funcția pe care o ocupă datorită partenerilor de coaliție pentru a-i ataca și umili pe aceștia în mod repetat?”

(textul integral al declarației politice, în articol)Senatorul USR PLUS Cristi Berea: „Securitatea României nu poate fi compromisă de dragul luptelor de partid”
Cristi Berea: ”Avem servicii, avem institutii care se ocupa cu paza frontierei, avem politie, avem armata. Practic avem tot ce ne trebuie ca sa securizam granitele tarii. Ce nu avem, este vointa. Contrabandiștii au ajuns să fie sefi pe spațiul aerian al României și pare că nimeni nu dorește să îi deranjeze. Ne plangem ca nu suntem primiti in spatiul Schengen si spunem ca e doar o lupta politica, asta in timp ce oricine vrea sa intre si sa iasa in si din Romania, o poate face nestingherit.”
(textul integral al declarației politice, în articol)Senatorul USR PLUS Sebastian Cernic: "Guvernarea nu este pe persoană fizică. Să facem cu toții scut în jurul intereselor țării și ale românilor!"
Sebastian Cernic: ”Nu putem pune sănătatea, educația și traiul românilor în așteptare. N-avem niciun argument. Pentru oamenii de acasă, alegerile interne nu înseamnă absolut nimic, efectiv îi lasă rece cine e șef la care partid. Tot ce vor oamenii este stabilitate, venituri care să le acopere cheltuielile, vor ca școlile să rămână deschise, vor medicamente în spitale și stoparea pandemiei, vor drumuri asfaltate și respectul nostru. Românii vor o țară sigură și modernă. Vor exact ce le-am promis că ne angajăm să facem.”
(textul integral al declarației politice, în articol)Senatorul USR PLUS Cristian Bordei: ”Școala românească are nevoie de mai mult decât festivism și promisiuni deșarte în prima zi de școală!”
Cristian Bordei: ”Sistemul educațional din România, în ciuda miturilor legate de performanța acestuia, se află într-o situație deplorabilă. Acest lucru se întâmplă constant de zeci de ani, iar rezultatele încep să se vadă deja în toate zonele societății.”

(textul integral al declarației politice, în articol)Deschis la Senat
Ne-am distrat împreună pe 5 iunie, când am deschis pentru prima dată Senatul, și-am promis că vom repeta experiența.
📌 Între 17 și 19 septembrie, ne vedem în Grădinile Senatului la evenimentul #DeschislaSenat alături de Street Delivery București.
📌Vor fi trei zile în care clădirea Senatului va fi deschisă tuturor, iar Grădina va găzdui locuri de joacă, ateliere de creație și spectacole pentru cei mici și cei mari. 🎉🍭🎭
Vă așteptăm!
PS: vom dezvălui programul activităților în zilele următoare. 🙂
 Senatorii USR PLUS au votat împotriva deprofesionalizării activității de architect-șef
Raoul Trifan: ”Ultimul lucru de care avem nevoie acum este ca postul de arhitect-șef, mai ales într-o reședință de județ, să ajungă și scriptic, pentru că faptic deja se întâmplă acest lucru în unele locuri, să fie un simplu purtător al unei ștampile care este aplicată pe orice document care are girul primarului. Noi avem datoria să venim cu proiecte de legi care rezolvă problemele din societate în același timp în care nu înrăutățesc problemele deja existente. Înțeleg rațiunile din spatele acestui proiect legislativ, dar sunt de părerea că soluția la care s-a ajuns nu este de natură să rezolve problema de fond pe care încercăm să o rezolvăm.”


Senatorul Claudiu Târziu, la Forumul Economic din Karpacz: ,,Erodarea suveranității indusă de globalizare nu este o fatalitate: putem și trebuie să ne opunem!”
În calitate de președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, senatorul Claudiu Târziu a participat la cea de-a XXX-a ediție a Forumului Economic care a avut loc în perioada 7-9 septembrie 2021, la Karpacz (Polonia).
 Comunicat de presă - Comisia pentru românii de pretutindeni

Participarea președintelui Comisiei pentru românii de pretutindeni, senatorul Claudiu Târziu la cea de-a XXX-a ediție a Forumului Economic care a avut loc în perioada 7-9 septembrie 2021, la Karpacz (Polonia)
Senatorii USR PLUS Claudiu Mureșan și Sebastian Cernic au participat la cea de-a 30-a ediție a Forumului Economic de la Karpacz, Polonia
Senatorii USR PLUS Claudiu Mureșan, președintele Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital și Sebastian Cernic, secretarul Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală, au făcut parte din delegația României  la cea de-a 30-a ediție a Forumului Economic de la Karpacz, Polonia, ce a avut loc în perioada 7-9 septembrie 2021.

Forumul a avut ca temă: ”Europa în căutarea leadership-ului” și a reunit lideri din sfera politică, economică și socială din diferite state europene și din țări din afara Europei.
 Participarea senatorului Gheorghiţă Mîndruţă, secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, la Conferinţa interparlamentară privind Politica Externă şi de Securitate Comună şi Politica de Securitate şi Apărare Comună (PESC/PSAC)
Senatorul Gheorghiţă Mîndruţă a participat, joi, 9 septembrie a.c., la Conferinţa interparlamentară privind PESC/PSAC, organizată în format online, în marja dimensiunii parlamentare a preşedinţiei slovene a Consiliului Uniunii Europene.Participarea senatorului Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru politică externă, la Conferinţa interparlamentară U.E. privind Politica Externă şi de Securitate comună şi Politica de Securitate şi Apărare Comună (PESC/PSAC)
Joi, 9 septembrie a.c., senatorul Titus Corlăţean a participat la lucrările Conferinţei interparlamentare privind PESC/PSAC organizate, în format online, de preşedinţia slovenă a Consiliului Uniunii Europene.
Preşedintele Comisiei pentru politică externă a avut o intervenţie în cadrul dezbaterilor din Sesiunea I privind Priorităţile politicii externe şi de securitate comună şi ale politicii de securitate şi apărare comună.
În expunerea sa, senatorul Corlăţean a subliniat faptul că rolul global al UE începe în imediata sa vecinătate, iar, din această perspectivă, procesul de lărgire este unul din instrumentele de importanţă strategică prin care este exercitată influenţa globală a UE.
Totodată, senatorul a relevat că procesul de lărgire a permis de-a lungul anilor ca UE să exercite o influență directă asupra statelor aspirante din punctul de vedere al valorilor democratice şi standardelor de tip occidental, lucru care este valabil și în prezent, atât pentru statele din Balcanii de Vest, cât şi pentru Partenerii Estici asociaţi la UE.
Senatorul Corlăţean a atras atenţia asupra faptului că, atunci când statele membre şi instituţiile europene abordează tematica politicii externe a UE şi a procesului de lărgire, de obicei sunt invocate ţinte, obiective, criterii, aspecte tehnice şi adesea birocratice. În opinia sa, este o greşeală faptul că UE a pierdut în ultimii ani o necesară fundamentare şi o viziune strategică a politicii sale externe, în special din perspectiva procesului de lărgire. A constatat că pentru regiunea balcanică a fost irosit timp preţios, nefiind înregistrate progrese semnificative în ultimii ani. De asemenea, a subliniat că diferendele existente la nivelul unor state balcanice trebuie să fie rezolvate în plan bilateral, în vederea înregistrării unor progrese consistente de natură să contribuie la îndeplinirea obiectivelor strategice de integrare a regiunii balcanice în UE.
În relaţia cu țările din Parteneriatul Estic, senatorul Corlăţean reclamă o lipsă de viziune politică europeană, întrucât statele membre UE n-au fost capabile să le acorde acestora nici măcar o perspectivă europeană, în baza articolului 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE), deși UE solicită acestor state să pună în practică reforme profunde, costisitoare și nu o dată dureroase. Este nevoie ca Uniunea şi statele membre să se întoarcă la o fundamentare şi o viziune strategice ale politicii externe şi ale procesului de lărgire, aceasta fiind o prioritate reală în opinia senatorului Corlăţean.
La reuniune au participat preşedinţii Comisiilor pentru politică externă şi respectiv apărare din parlamentele naţionale U.E., Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, înalţi reprezentanţi ai Parlamentului European, printre care David McAllister, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe.
 Participarea senatorului Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru politică externă, la Conferinţa interparlamentară U.E. privind Politica Externă şi de Securitate comună şi Politica de Securitate şi Apărare Comună (PESC/PSAC)
Senatorul Titus Corlăţean a participat joi, 9 septembrie a.c., la lucrările Conferinţei interparlamentare privind PESC/PSAC organizate, în format online, de preşedinţia slovenă a Consiliului Uniunii Europene.
Preşedintele Comisiei pentru politică externă a avut o intervenţie în cadrul dezbaterilor din Sesiunea I privind Priorităţile politicii externe şi de securitate comună şi ale politicii de securitate şi apărare comună.
În expunerea sa, senatorul Corlăţean a subliniat faptul că rolul global al UE începe în imediata sa vecinătate, iar, din această perspectivă, procesul de lărgire este unul din instrumentele de importanţă strategică prin care este exercitată influenţa globală a UE.Întrevederea senatorul Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, cu Thomas Garrett, secretarul general al Comunităţii Democraţiilor
Senatorul Titus Corlăţean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, a avut miercuri, 8 septembrie a.c., o întrevedere cu Thomas Garrett, secretarul general al Comunităţii Democraţiilor (CoD), aflat în vizită la Bucureşti, în vederea pregătirii viitoarelor evenimente organizate sub egida Preşedinţiei Române a CoD.
La întâlnire au mai participat deputatul Andi-Lucian Cristea, vicepreşedinte al Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor şi Robert Herman,  reprezentant al societăţii civile în cadrul CoD.Senatorul USR PLUS George Mîndruţă, la Conferinţa interparlamentară privind Politica Externă şi de Securitate Comună şi Politica de Securitate şi Apărare Comună
George Mîndruță: ”Conferinţa a avut ca scop consolidarea cooperării interparlamentare şi a constituit un bun prilej pentru a discuta despre priorităţile privind politica externă şi de securitate la nivelul Uniunii Europene, despre noi abordări legate de repoziţionarea, ca actor global, într-o lume multipolară, consolidarea parteneriatului regional cu ţările din Balcanii de Vest, precum şi integrarea forţelor armate în dezvoltarea capacităţii de protecţie civilă a UE, în contextul Clauzei de Solidaritate.”
 Întrevederea domnului senator Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, cu dl Thomas Garrett, secretarul general al Comunităţii Democraţiilor
Miercuri, 8 septembrie a.c., senatorul Titus Corlăţean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, a avut o întrevedere cu dl Thomas Garrett, secretarul general al Comunităţii Democraţiilor (CoD), aflat în vizită la Bucureşti, în vederea pregătirii viitoarelor evenimente organizate sub egida Preşedinţiei Române a CoD.
 
La întâlnire au mai participat deputatul Andi-Lucian Cristea, vicepreşedinte al Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor şi Robert Herman,  reprezentant al societăţii civile în cadrul CoD.
 
Senatorul Corlăţean a făcut o scurtă prezentare a sistemului politic din România, subliniind câteva dintre elementele specifice, precum: tradiţia istorică a bicameralismului, modul de implementare a principiilor democratice ale echilibrului şi separaţiei puterilor în stat, rolurile Avocatului Poporului şi Curţii Constituţionale în apărarea drepturilor cetăţeneşti şi respectarea Legii fundamentale.
 
În acest context, au fost discutate aspecte legate de funcţionarea democratică a parlamentului și rolul constituţional al Senatului de Cameră decizională în politica externă. A fost evidențiat plusul de stabilitate şi predictibilitate al ţării noastre ca actor pe scena internaţională,  conferit de faptul că partidele politice parlamentare, în ciuda diferenţelor doctrinare, au  ajuns întotdeauna la consens pe temele vitale pentru destinul ţării, precum integrarea europeană şi euroatlantică şi parteneriatele strategice ale României.
 
Totodată, preşedintele Comisiei pentru politică externă a subliniat angajamentul României în promovarea valorilor democraţiei în plan global, nu doar prin asumarea unor importante responsabilităţi în cadrul unor organizaţii parlamentare şi guvernamentale emblematice pentru apărarea statului de drept şi drepturilor omului, precum Adunarea Parlamentară a Consiliul Europei şi CoD, ci şi prin asistenţa pentru dezvoltare alocată de ţara noastră pentru proiecte alocate statelor partenere din vecinătatea Uniunii Europene sau Orientul Mijlociu, aflate, unele dintre ele, în proces de tranziție spre democrație.
 
Cei doi oficiali au reconfirmat deschiderea pentru întărirea cooperării dintre Parlamentul României şi CoD în scopul consolidării democraţiei parlamentare, cu accent pe deschiderea spre societatea civilă și pregătirea unor noi generaţii de lideri care să apere în continuare valorile democraţiei şi să modernizeze instituţiile acesteia, pentru a veni în întâmpinarea aşteptărilor cetăţenilor şi noilor provocări ale mileniului trei.
 
 
Comunitatea Democrațiilor (CoD) a fost înființată în anul 2000, la inițiativa SUA, prin semnarea, de către 106 membre ale ONU, printre care şi România, a Declarației de la Varșovia.
CoD este cea mai amplă platformă de dezbatere și schimb de experiență pe tema democrației la nivel global. Consiliul Guvernator, din care fac parte 31 de state, inclusiv România (din 2011), este principalul organ decizional al Comunității Democrațiilor.
România asigură Președinția CoD în perioada septembrie 2019 - septembrie 2022, având ca principale priorități: promovarea democrației pe plan global, ca unic sistem care garantează prosperitatea și dezvoltarea durabilă; facilitarea implicării tinerilor în procesele democratice; relația dintre procesele democratice și tehnologia informației.
 
 Participarea delegației Senatului la Forumul Economic de la Karpacz, Polonia
Delegația Senatului României  a fost prezentă, în perioada 7-9 septembrie 2021, la cea de-a 30-a ediție a Forumului Economic de la Karpacz, Polonia, cu tema Europa în căutarea leadership-ului. Evenimentul a reunit lideri din sfera politică, economică și socială din diferite state europene și din țări din afara Europei.
Din partea Senatului au participat la dezbateri, potrivit invitației adresate de organizatori, senatorii Claudiu Mureșan, președintele Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital, Claudiu Richard Târziu, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni, și Sebastian Cernic, secretarul Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală.Întrevederea senatoarei Iuliana Scântei, preşedinta Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului, cu Thomas Garrett, secretarul general al Comunităţii Democraţiilor 8 septembrie 2021
Miercuri, 8 septembrie a.c., senatoarea Iuliana Scântei,  preşedinta Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului, a avut o întrevedere cu Thomas Garrett, secretarul general al Comunităţii Democraţiilor (CoD), aflat în vizită la Bucureşti, în vederea pregătirii viitoarelor evenimente organizate sub egida Preşedinţiei Române a CoD.
La întâlnire a mai participat şi Robert Herman, reprezentant al societăţii civile în cadrul CoD.Senatorul USR PLUS Marius Bodea: ”Ministrul Culturii, grijuliu cu mafia imobiliară, arțăgos cu apărătorii patrimoniului”
Marius Bodea: ”Toate acestea s-au întâmplat pentru că instituțiile care aveau obligația să protejeze patrimoniul istoric au fost de prea multe ori prea slabe. Ce face Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu? Mai elimină un obstacol din calea rechinilor imobiliari, căci, săracii, așteptau prea multă vreme să distrugă monumente, potrivit unui răspuns al ministrului Culturii oferit după ce atât eu, cât și USR PLUS am criticat public ordonanța care vizează modificarea Legii protejării patrimoniului.
Bogdan Gheorghiu nu explică de ce e nevoie urgentă de o modificare atât de importantă. În schimb îi jignește pe arhitecții și specialiștii din Comisia Națională a Monumentelor Istorice și din comisiile zonale, numindu-i „mafia avizelor”. Apoi îi acuză că pun bețe în roate sărmanilor „dezvoltatori”.

(textul integral al declarației politice, în articol)Informare cu privire la convocarea plenului reunit al Camerei Deputaţilor și Senatului în data de 9 septembrie 2021, ora 16,00 pentru prezentarea Moţiunii de cenzură intitulată “Demiterea Guvernului Cîţu, singura șansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!”
La data de 3 septembrie 2021 s-a înregistrat Ia cabinetul președinteIui Senatului sub nr.I/2824/2021 și ia cabinetul președinteIui Camerei Deputaţilor sub nr. 2490/3.09.2021, Moţiunea de cenzură intitulată “Demiterea Guvernului Cîţu, singura șansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să piece!”USR PLUS: ”Nu blocați mecanismele democratice de dragul unui prim ministru compromis politic”
USR PLUS face un apel la toate partidele parlamentare să nu pună interesele de grup mai presus de interesele majore ale țării și să calce în picioare mecanismele parlamentare care sunt fundamentale pentru un stat democratic.

USR PLUS va face uz de toate mijloacele constituționale și legale în limitele regulamentelor de funcționare ale Parlamentului pentru a pune capăt acestor abuzuri și a asigura funcționarea corespunzătoare a mecanismelor unui stat democratic.
 Senatorul USR PLUS George Mîndruță: ”Statele democrate caută echilibrul între nevoia de securitate și imperativele respectării drepturilor omului”
Senatorul USR PLUS George Mîndruță, secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat, a participat luni, 6 septembrie 2021, la unul dintre cele mai importante forumuri din domeniul securitatii, respectiv  Forumul Parliamentary Intelligence - Security, organizat de Adunarea Națională a Ungariei, la Budapesta

Având drept scop aprofundarea cooperării, a dialogului și a solidarității dintre state, evenimentul a adus la aceeași masă experți și oficiali guvernamentali din domeniul securității și al afacerilor externe, din țări precum Ungaria, Statele Unite ale Americii, Germania, Azerbaidjan și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.Primirea, de către preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, senatorul Nicoleta Pauliuc, a președintelui Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică din Republica Moldova, Lilian Carp
Senatorul Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională l-a primit joi, 2 septembrie 2021, pe Lilian Carp, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică din Republica Moldova.
Preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională i-a adresat felicitări omologului său pentru rezultatul alegerilor parlamentare, reconfirmând angajamentul ferm al României în sprijinul proceselor de reformă și de integrare europeană asumate de autoritățile Republicii Moldova.Primirea de către senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, a doamnei deputat Doina Gherman, președintele Comisiei pentru politică externă și integrare europeană din Parlamentul Republicii Moldova.
Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, senatorul Titus Corlățean a primit-o la data de 2 septembrie a.c. pe Doina Gherman, președintele Comisiei pentru politică externă și integrare europeană din Parlamentul Republicii Moldova, în cadrul unei vizite de prezentare.
Întrevederea a avut loc în marja vizitei efectuate în țara noastră de o delegație a Parlamentului Republicii Moldova, condusă de Igor Grosu, președintele Legislativului de la Chișinău.
În acest context, au fost abordate atât teme importante pe linia relațiilor bilaterale cu caracter privilegiat româno-moldovene, cât și subiecte circumscrise agendei de integrare europeană a Republicii Moldova.
Cei doi oficiali au decis realizarea unei reuniuni comune la nivelul celor două Comisii de politică externă, în toamna acestui an.
 Primirea, de către senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, a doamnei deputat Doina Gherman, președintele Comisiei pentru politică externă și integrare europeană din Parlamentul Republicii Moldova
Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, senatorul Titus Corlățean a primit-o la data de 2 septembrie a.c. pe Doina Gherman, președintele Comisiei pentru politică externă și integrare europeană din Parlamentul Republicii Moldova, în cadrul unei vizite de prezentare.Ordonanța privind prevenirea și combaterea atacurilor urșilor bruni asupra persoanelor și bunurilor acestora, aprobată de Comisia pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală, Comisia pentru administrație publică, Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, Comisia pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic și Comisia pentru mediu
Președintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală din Senat, senatorul George Scarlat, a co-prezidat, în data de 01 septembrie a.c,  şedinţa comună, la care au participat președinții și membri senatori ai Comisiei pentru administraţie publică, Comisiei  pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, Comisiei pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic şi Comisiei pentru mediu din Senat.Primirea de către președinta Senatului, Anca Dana Dragu, a președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu
Președinta Senatului, Anca Dana Dragu, l-a primit miercuri, 1 septembrie a.c., pe președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, aflat în vizită în România.
Președinta Senatului l-a felicitat pe domnul Igor Grosu pentru rezultatul alegerilor parlamentare, care deschide drumul Republicii Moldova către modernizare și o dezvoltare solidă în beneficiul întregii societăți. Votul cetățenilor demonstrează că societatea a optat fără îndoială pentru înscrierea pe un parcurs pro-reformă și european ireversibil.
În cadrul discuțiilor, Anca Dana Dragu a subliniat că România și Republica Moldova au o relație specială bazată pe comunitatea de limbă, cultură și istorie și a evidențiat importanța Parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova în dinamica relațiilor.
În încheierea întrevederii, s-a agreat deschiderea unor oportunități de cooperare aprofundată între cele două state pe toate palierele, inclusiv la nivel de comisii parlamentare, pentru luarea deciziilor necesare avansării agendei bilaterale, în condițiile în care România a fost și va rămâne cel mai apropiat și mai sincer prieten al Republicii Moldova.<septembrie 2021>
LMaMiJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Go to top