Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK


 
Senatorul USR Mihai Goțiu: ”Susțin independența presei, nu cumpărarea ei cu bani publici!”
Senatorii USR au votat împotriva proiectului de lege de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.63/2020 prin care s-ar fi acordat presei 200 milioane de lei pentru o așa-zisă campanie de informare în contextul actualei pandemii.
Motivând votul împotriva initiativei Guvernului, Senatorul USR Mihai Goțiu, fost jurnalist, a argumentat că susținerea independenței presei este esențială pentru democratie, și nu cumpărarea bunăvoinței ei, prin intermediul banilor publici.
Iată, în continuare, discursul integral de motivare a votului împotriva inițiativei Guvernului:    
 Senatorul USR Allen Coliban: Respectul față de străbuni este în suflet, în datini și în cartea de istorie, nu are nevoie de legi
”Simbolurile neamului trăiesc în suflet, în datini și în cartea de istorie, nu în legi” afirmă senatorul USR Allen Coliban, luând cuvântul la dezbaterile din Senat privind propunerea legislativă de declarare a lui Mihai Viteazul și, respective a lui Horea, Cloșca și Crișan, drept martiri și eroi al națiunii române. Senatorii USR s-au abținut la vot.
Iată discursul integral al Senatorului USR Allen Coliban, de motivare a votului de abținere:
 Senatorii USR s-au abținut la votul moțiunii simple împotriva Ministrului Vela: nu ați reușit să fiți la înălțimea așteptărilor
Senatorii USR au votat ”abținere” la moțiunea simplă depusă de PSD la Senat, împotriva Ministrului de Interne Marcel Vela.
În cadrul dezbaterii, senatoarea USR Florina Presadă a arătat că guvernul și-a ascuns incapacitatea gestionării unei situații de criză în spatele unui personaj colectiv - Grupul de Comunicare Strategică - fără însă a face cunoscută componența acestui organism care a luat decizii majore, ce au afectat grav viața a milioane de oameni.
De asemenea, Radu Mihail, Senator USR de Diaspora, a scos în relief modul catastrofal în care Ministerul de Interne a gestionat situația zecilor de mii de români blocați ore întregi, la granița cu Ungaria.
Intervențiile integrale ale celor doi senatori USR, în material.
 În dezbaterile din Comisiile de specialitate din Senat, Guvernul Orban s-a opus înființării DNA-ului Pădurilor
Mihai Goțiu. Senator USR: ”Interesul legat de această lege este uriaș, atât în societate, cât și în rândul politicienilor. E normal să existe dezbateri intense, chiar și cu scântei. Tăierile ilegale de păduri, poluarea, deșeurile, contaminarea și secarea râurilor sunt lucruri care nu mai pot fi ignorate, indiferent câte sute de milioane și chiar miliarde de euro ajung în buzunarele infractorilor, corupților și susținătorilor lor politici. De aceea nu înțeleg lipsa totală de flexibilitate și opoziția Guvernului Orban și a reprezentanților ministerelor Mediului, respectiv Justiției, în discuțiile din comisii. Încă de la Camera Deputaților, argumentele lor au fost desființate, dar au venit și la Senat, fix cu aceeași placă. Nu ai cum să spui că actuala organizare a procurorilor e suficientă, că trebuie îmbunătățită doar pe ici, pe acolo, că există o rețea informală de procurori care schimbă informații pe cazurile legate de mediu ori că sunt suficiente atribuțiile Gărzilor de Mediu și Forestieră ți ale Poliției, în condițiile în care fenomenul infracțional în domeniu crește”.


Dan Lungu:„Până hăt de carte!” ajută elevii din mediul rural să participe la lecțiile online
Douăsprezece laptopuri, șase calculatoare, trei tablete și trei smartphone-uri au fost strânse, cu sprijinul ieșenilor, de către echipa proiectului „Până hăt de carte!”,proiect derulat de cabinetul parlamentar al senatorului USR Dan Lungu din Iași.
Acestea vor fi redirecționate, în cursul zilelor următoare, elevilor din satele comunelor Cotnari, Grajduri, Ciortești, Ipatele și Andrieșeni.Senatorul USR Radu Mihail lansează campania ”Votează pentru Acasă” pentru alegerile parlamentare
Radu Mihail: ”Vom veni în sprijinul românilor din străinătate cu informații utile și răspunsuri la întrebările lor cu privire la organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare în Diaspora. Le vom face vocea auzită de către autorități și de către parlament pentru că legislația electorală și organizarea alegerilor să permită ca mai bine de un milion de români să poată vota în condiții bune. La alegerile prezidențiale, împreună cu membrii USR Diaspora și mulți alți voluntari, am desfășurat campania #StopCoziLaVot și ne-am asigurat că cei aproape un milion de români au putut vota decent, fără a sta ore în șir la coadă la secția de votare. Prin Campania Votează pentru Acasă ne propunem să continuăm acțiunile întreprinse la alegerile precedente și să contribuim la o bună desfășurare a alegerilor parlamentare, cele mai importante dintre alegeri si cele prin care Diaspora poate avea o contribuție esențială în transformarea României.”


Propunerea senatorului USR Vlad Alexandrescu de modifcare a legii prin care se fac concursurile și evaluările managerilor în instituțiile publice de cultură, adoptată de Senat
Vlad Alexandrescu: ”Am reușit deschiderea unui sistem anchilozat de vreme, de interese și de corupție către organizarea unor concursuri deschise, fără evaluatori aflați în conflict de interes cu persoanele evaluate. Am vrut, în acest fel, să excludem persoane aflate în conflict de interese și concursurile "cu dedicație”, iar opinia publică să poată urmări cum își achită managerul programul pentru care a fost declarat câștigător la concurs. În plus, am vrut ca, pentru transparență și responsabilizare, odată cu publicarea rezultatelor concursului, respectiv a rezultatelor contestațiilor, numele membrilor comisiei de concurs și cea a membrilor comisiei de soluționare a contestațiilor să fie publice”.


Senatul a adoptat azi un proiect de lege PSD scris după o idee a USR
Senator USR, Ramona Dinu: ”Până la urmă, ceea ce contează cu adevărat este deschiderea posibilităţii de a înființa centre de competență în cadrul instituțiilor de învățământ superior. Ele vor fi adevărate punți de legătură între sistemul de învățământ și piața forței de muncă, putând – pe de o parte – calibra oferta de pregătire a competențelor specific cerute de  economia reală și – pe de alta – de a deschide poarta diverselor companii pentru absolvenții universităților. În 2019, 81 % dintre angajatori declarau că întâmpină dificultăți în ceea ce privește ocuparea locurilor de muncă vacante. Neconcordanța dintre cererea și oferta de competențe reprezintă o problemă suplimentară pentru firmele românești.”
 Senatorul Adrian Wiener, co-inițiator al proiectului de lege USR pentru raportarea, reducerea și prevenirea infecțiilor nosocomiale din spitale
Adrian Wiener: “Lupta cu infecțiile nosocomiale este un proces, nu este o bătălie definitivă, pentru că nu o vom câștiga definitiv niciodată. Obiectivul proiectului de lege este de a ține infecțiile sub control, de a o gestiona corect din punctul de vedere al protejării sănătății oamenilor. Ele sunt inevitabile, de aceea poate că biorezistența va fi cea mai mare provocare a deceniilor care vor veni, și este important să nu mai pierdem nicio zi în această luptă. Este necesar să aducem subiectul în legislația primară, pentru că azi sunt instrumente doar care țin de legislația secundară, de guvern, de ordinul de ministru. Primul pas în combaterea acestui fenomen, prezent în toate instituțiile spitalicești, este crearea unei hărți microbiologice pentru a obține o imagine cât mai aproape de adevăr. Apoi să luăm măsuri”


Senatorul USR Nicu Fălcoi a depus un proiect de lege privind accesul la înformațiile personale
Nicu Fălcoi: ” În legislația actuală nu există o lege-cadru care să oblige toate instituțiile publice care interacționează cu cetățeni să pună la dispoziție toate datele pe care le dețin despre aceștia, la cerere, într-un anumit termen. Si vă dau ca exemplu: ITM-urile care, în mod normal, ar trebui să dețină toate toate datele care țin de activitatea profesională a unui cetățean și, cu toate acestea, atunci când cineva solicită o adeverință privind vechimea în muncă, este trimis să le caute el, la firme dispărute de 15-20 de ani. Acest proiect legislativ se înscrie în eforturile USR de transparentizare, debiroctratizare și responsabilitzare a administrației.”
 USR s-a abținut la votul privind moțiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului liberal al agriculturii
Sentatorul USR George Marussi: ”Textul moțiunii conține doar 27% informație relevantă, 73% gargară politică și electorală și 0% soluții. Dar, pe de altă parte, urmând unui ministru care ne aduce aminte de emisiunile viața satului din anii ‘80, care și-a angajat rudele în minister, care a raportat fictiv producții record la hectar ca să aducă, din pix, deficitul bugetar sub 3%, să fii ministrul agriculturii ar fi trebuit să fie o sarcina ușoară. Dar nu a fost să fie, căci domnul Oros  trebuia să fie cu mult mai eficient în găsirea unor soluții moderne și rapide pentru problemele din agricultura românească, așa cum și-a asumat prin programul de guvernare. S-au făcut foarte puțini pași înainte și ministrul are mari dificultăți în a oferi explicații acceptabile pentru lipsa rezultatelor”.


Silvia Dinică atrage atenția asupra achiziției de aproape €1 mil. a unui sistem IT de recunoaştere facială făcută de către Poliția Română
Senatoarea USR Silvia Dinică transmite că în timp ce populația țării este preocupată cu respectarea normelor sanitare, cu păstrarea locurilor de muncă în aceste timpuri extrem de complicate generate de pandemia SARS-CoV-2, află din presă, fără o dezbatere publică, că Poliția Română a atribuit, prin licitație, unei companii private un contract de 4,779 milioane de lei, fără TVA, “pentru furnizarea unui sistem IT de recunoaștere facială a persoanelor după imaginile și fotografiile furnizate de diverse surse, precum camere de supraveghere și telefoane mobile.”


Ramona Dinu cere Ministerului Economiei să elaboreze un OUG care să permită restituirea dobânzilor percepute abuziv de bănci
Ramona Dinu: ”Creditorii s-au folosit de un punct de vedere fără valoare normativă exprimat de preşedintele ANPC în iulie 2010  şi „s-au acoperit” pentru a modifica în mod abuziv dobânda calculând-o după o nouă formulă:  indicele de referinţă aferent valutei în care a fost acordat creditul + marja menţionată în contractul iniţial + procent fix pe toată durata contractului, determinat prin scăderea din rata de referinţă internă a băncii a valorii indicelui de referinţă de la momentul intrării în vigoare a OUG nr. 50/2010. Includerea acestui procent fix pe toată durata contractului nu are temei legal şi a produs venituri necuvenite creditorilor din 2010 până în prezent sau până la maturitatea creditului, păgubind consumatorii.”


USR s-a opus inițiativei legislative a UDMR-ului de prelungire a mandatelor aleșilor locali
Florina Presadă: „Argumentul că 4 ani nu sunt suficienți pentru un ales local ca să facă treabă, mai ales dacă are proiecte europene în derulare, e absurdă, dar nu întâmplătoare. De fapt, vedem că PSD și „frații” săi UDMR și ALDE fug de alegeri ca să stea la cârma administrației publice locale cât de mult se poate. Să ne amintim și de modificările făcute de PSD și aliații lui la ordonanța privind stabilirea datei alegerilor locale. De asemenea, la  Comisia de Administrație Publică se mai află o propunere legislativă, de data asta a PSD, cu același obiect: mandatele aleșilor locali să aibă 5 ani, nu 4 ani. Nu a mai ajuns la Plen, deși aceasta are raport de respingere, pentru că rămăsese fără obiect o dată cu adoptarea Codului Administrativ. Însă UDMR a sărit în ajutor cu această propunere legislativă, care a și trecut de Comisia de Administrație Publică.”
 Senatorul USR Mihai Goțiu solicită o anchetă la Garda Forestieră Suceava după ce activiști de mediu au fost atacați. DNA-ul pădurilor, esențial
Senatorul USR Mihai Goțiu solicită Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, o anchetă a Corpului de Control la Garda Forestieră Suceava după ce Tiberiu Boșutar, președintele Asociației Moldovița, a fost atacat cu topoare de către Mugurel Nacu, consilier al Gărzii Forestiere Suceava, și de fiul acestuia, Ionel Nacu. 


Amendament al Senatoarei USR Florina Presadă la OUG 53/2020, însușit de către Comisia pentru Muncă și adoptat de plenul Senatului
Florina Presadă: „Există o serie întreagă de profesioniști angrenați în activități liberale care, peste noapte, și-au văzut micile afaceri duse aproape la ruină, lăsați fără venituri pentru ei și familiile lor, din cauza pandemiei. Surprinzător, poate, dar printre cele mai afectate categorii se află medicii din cabinetele individuale, cum sunt stomatologii, ale căror clinici au fost închise.”  
 Radu Mihail: ”Grupul USR nu va vota o astfel de formă de proiect a legii privind introducerea stării de altertă!” (discurs la dezbateri)
”Așa cum ne-a obișnuit, PSD folosește orice prilej, oricât de serioasă este situația din țară, pentru a regla conturi cu adversarii politici. De când a început criza, am văzut cum orice intră în Senat de la guvern, mai bun sau mai rău, trebuie să sufere neapărat o « pesedeizare » mai mult sau mai puțin profundă. Și « pesedeizare » nu înseamnă, din păcate, îmbunătățire.”
 Senatorul Vlad Alexandrescu a introdus amendamente privind reluarea unor activități culturale pe timpul stării de alertă
Vlad Alexandrescu: ”Amendamentele sunt de două ori benefice: este benefic pentru consumatorii de cultură care, după 2 luni de întoarcere la cele mai negre epoci istorice, pot – din nou- să se dedice acelor activități care ne fac să fim, intr-adevăr oameni. Putem să ascultăm muzică in aer liber, putem să mergem să cumpărăm din nou o carte sau să mergem la un film în aerl liber. Putem merge la o bibliotecă mare în condiții de distanțare. Acest amendament este benefic și pentru zeci de mii artiști independenți care de două luni de zile nu mai au, practic, din ce trăi.”
 Senatorul Radu Mihail, proiect de lege pentru modernizarea României pornind de la propunerile românilor din Diaspora
Radu Mihail, senator USR de Diaspora: ”Propunem un lucru simplu, dar extrem de valoros pentru îmbunătățirea serviciilor consulare: o extensie limitată a sistemului informatic al MAE printr-un serviciu de feedback - colectarea de informații atât la misiunile diplomatice/ oficiile consulare prin intermediul unor dispozitive electronice (tablete, calculatoare) amplasate în apropierea ieșirii din instituție cât și prin intermediul unor mijloace electronice la distanță, cum ar fi e-mailului, formulare electronice, etc. Feedback-ul colectat astfel va putea fi folosit în evaluarea calitativă și cantitativă a serviciilor consulare și va putea servi ca pilon central pentru îmbunătățirea acesteia, acolo unde este cazul.”
 Radu Mihail: Am depus amendamente la proiectul de lege privind starea de alertă, cu scopul de a fluidiza activitatea persoanelor cu risc redus si a evita incarcarea inutila a capacitatii de carantinare
Radu Mihail: ”Amendamentul are în vedere in primul rând nevoia cetățenilor din Republica Moldova care au și cetățenie română, care muncesc în România și merg acasă în weekend: medici, rezidenți, oameni de afaceri, lucrători sezonieri etc. Motivul e simplu: nu poti tine un doctor sau un om de afaceri în autoizolare 14 zile, când el trebuie să să întoarcă la muncă, luni”.
 Senatorul USR Dan Lungu lansează „Asociația pentru Ospitalitate Culturală”
Conceptul ales de membrii fondatori este cel de „Ospitalitate culturală” întrucât acesta reprezintă mecanismul secret de dezvoltare a orașelor culturale, de cultivare a performanței și sporire a creativității, de revitalizare a zonelor inerte și de articulare a tradiției cu experimentul. Totodată, ospitalitatea se declină în valori pe care asociația le promovează și susține, precum toleranță, solidaritate, pluralism, libertate de expresie și de creație, egalitate de șanse, transparență și demnitate.
 Dezbaterea serioasă despre drepturile angajaților români în Germania, transformată în circ de către Cazanciuc, Tăriceanu și Nicolae
Senatorii USR Florina Presadă, Radu Mihai și Cristian Ghica au participat la audierea de către o comisie senatorială a Miniștrilor de Externe, Bogdan Aurescu și a Ministrului Muncii, Violeta Alexandru, cu privire la modul în care Guvernul a gestionat deplasarea unor lucrători români în străinătate, în contextul pandemiei de COVID-19.

Ca și în alte ocazii, reprezentații PSD și ALDE au încercat să deturneze, cu cinism, activitatea comisiei și să o transforme într-un circ politicianist, ieftin. Brusc, PSD-ul a descoperit problema muncitorilor sezonieri, când știm foarte bine că aceasta a existat dintotdeauna. Diaspora românească merită infinit mai mult respect și ajutor din partea senatorilor.
 Senatoarea USR Silvia Dinică propune crearea unui cadrul legislativ care să permită ajutorarea copiilor din familii defavorizate în caz de epidemii și alte urgențe
Silvia Dinică: “Începând cu declanșarea stării de urgență, majoritatea comunităților sărace au rămas într-o și mai acută izolare, de aceea acest Proiect de lege vine să ofere autorităților locale  instrumentele legale pentru a direcționa resurse financiare către copiii care se află în sărăcie extremă, copiilor aflați în comunitățile sărace sau în zonele vulnerabile - în condițiile actualei pandemii. Să nu uităm că peste 32% dintre copiii din țara noastră trăiesc sub pragul de sărăcie, iar peste 150.000 dintre aceștia adorm flămânzi, conform Raportului privind Respectarea drepturilor copilului în România realizat în 2019 de către Organizația Salvați Copiii și Avocatul Poporului. Sunt măsuri urgente, lipsurile acestor copii sunt acute, sper ca toate partidele politice să înțeleagă necesitatea acestor măsuri sociale.”
 Senatorul Radu Mihail consultă românii din Diaspora pentru modernizarea României
Proiectul ”Simplu ca afară” initiat de senatorul USR de Diaspora, Radu Mihail a arătat că românii de peste granite propun 3 categorii de imbunatatiri pentru serviciile publice românești și pentru activitatea autorităților din țară:
1.         Digitalizarea serviciilor - posibilitatea de a completa formulare online, de a fi recunoscută semnătura electronică și de a se trimite documente online;
2.         Organizarea interacțiunii cu consulatele și instituțiile publice - programări online atât pentru vizitele la consulat, cât și pentru vizitele la “ghișee” în România; bonuri de ordine pentru toate instituțiile;
3.         Feedback pentru angajații consulari și funcționarii publici.
 USR are soluții pentru finanțarea medicinei de familie. Proiectul USR, în Parlament
Adrian Wiener, senator USR: ”Sistemul public de sanatate trebuie reformat; chiar reconstruit din temelii pe alocuri iar medicina primara este una din pietrele de temelie ale acestei constructii. Creșterea accesului la medicina primara este esentiala pentru povara de boala din România.”


Proiectul USR prevede ca sumele alocate finanțării medicinei de familie să fie de minim 8% din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. De asemenea, propune implicarea activă a autorităților locale în sprijinirea medicinei de familie prin acordarea de facilități și stimulente aferente instalării unui medic, înființării și funcționării cabinetului de medicină de familie în mediul rural.Radu Mihail: ”Uniunea Europeană ajută Republica Moldova și în timp de pandemie. Guvernul de la Chișinău trebuie să dea drumul la reforme”
Radu Mihail, Vicepreședintele Comisiei pentru Politcă Externă și lider al grupului USR din Senat: "Sper că autoritățile Republicii Moldova conștientizează faptul că acest ajutor, în plină criza epidemică, vine cu condiții clare și specifice pentru un stat care se dorește a fi European.  Ajutorul Uniunii Europene este direct și eficient, nu are clauze și subpuncte precum acordul de împrumut cu Rusia – împrumut care nu este clar dacă va ajunge sau nu în Moldova. Uniunea Europeană a dovedit pe parcursul anilor că este un partener credibil al Republicii Moldova, și ne așteptăm ca și autoritățile moldovene să aibă exact aceeași abordare." 
 Victorie USR în Senat pentru stoparea tăierilor ilegale de păduri
Senatorul Mihai Goțiu, unul din inițiatorii legii: ””Este una dintre cele mai importante legi din actuala legislatură care își propune să stopeze tăierile ilegale de păduri din România. E o modificare, în aparență ”de detaliu”, pentru completarea definiției ”materialelor lemnoase” din Codul Silvic, mai exact punctul 21 din Anexa nr. 1, dar e un ”detaliu” cu un impact uriaș în combaterea tăierilor ilegale. E vorba de a stopa o practică prin care o mare parte a volumului de lemn tăiat pleacă din pădurile noastre fără a fi considerat… lemn, cu un simplu aviz de însoțire a mărfii. În ultimii ani, jurnaliștii și activiștii de mediu au documentat și au prezentat public investigații care au scos în evidență această metodă, și, mai ales, scara largă la care este utilizată în România. Pornind de la aceste investigații, în toamna anului trecut, comunitatea Declic a lansat o petiție publică de modificare a Codului Silvic în acest sens, intitulată ”Lege pentru pădure, nu pentru hoți”, care a fost semnată de zeci de mii de cetățeni.”


USR cere discutarea legilor în Senat, PSD le vrea trecute tacit, pentru că au primit raport de respingere
Ramona Dinu: ”Această lege este, în pofida a ceea ce pretind inițiatorii ei, o mână de ajutor dată acelora care au gestionat instrumente de economisire și de creditare numite pompos bănci pentru locuinţe. Am verificat mai multe contracte și  eu nu văd, în baza acelor documente, niciun risc de executare silită a clientului. Nu există contract propriu-zis, ci o "documentaţie contractuală" care nu ar putea fi învestită niciodată cu formulă executorie. Este o dovadă de cinism dus la extrem ca politicienii noștri să se preocupe de ștergerea unor  datorii de sute de milioane de euro în favoarea unor grupuri bancare față de Statul Român, astăzi, când românii mor la propriu din cauza unei infrastructuri sanitare precare și, mâine, când românii poate vor muri de foame datorită unui stat sărăcit și inapt să îi sprijine.”
 Mihai Goțiu: Susținerea activității partidelor politice este o măsură anti-corupție, al cărei scop a fost eliminarea practicii de ”cumpărare” a locurilor eligibile
Mihai Goțiu: ”Avem o experiență extrem de tristă legată de ceea ce a însemnat finanțarea privată a partidelor politice. Activitatea politică și campaniile electorale s-au transformat în ”curse ale înarmărilor”, într-o goană disperată pentru obținerea fondurilor necesare activităților partidelor politice și promovării lor. Cumpărarea locurilor eligibile de candidați a devenit o practică generalizată la toate nivelele și în toate partidele. Datoriile, la propriu și la figurat, au generat condiționări imense. Plata și ”răsplata” s-a făcut prin contracte publice câștigate apoi de firmele și persoanele așa-zis ”donatoare” (de multe ori firme donatoare pentru toate partidele) ori prin legi cu dedicație, spre beneficiul imoral și ilegal, strict al celor care au pompat bani în candidați și partide.”
 Senatorul USR George Dircă: Oficial, avem nevoie de o nouă Curte Constituțională
George Diră: ”Atunci când un om numit politic la conducerea Ministerului Justiției a decis decapitarea Direcției Naționale Anticorupție, opoziția vremii - USR și ceilalți care și-au asumat principiile statului de drept - a considerat că demersul este ilegitim. Am considerat inadmisibil ca un om numit de un partid ai cărui lideri sunt cercetați sau chiar condamnați in urma anchetelor DNA să poată decide revocarea din funcție a procurorului șef. Tudorel Toader a executat ordinele PSD și, "prin urmare", Laura Codruța Kovesi a fost ea însăși executată instituțional.”
 Senatoarea USR Ramona Dinu propune mai multe măsuri de asigurarea sănătății pasagerilor din aeroporturi
Ramona Dinu: ”Am analizat situația mai multor aeroporturi de pe teritoriul României si am constatat că pe site-urile lor sunt furnizate informaţii generale, neactualizate şi care nu au în vedere să definească noi reguli de operare la nivelul infrastructurii aeroportuare. Organizații internaționale din domeniul transportului aerian au elaborat deja seturi de reguli privind prevenirea răspândirii infecţiilor Covid-19 la nivelul aeroporturilor, de exemplu Ghidul IATA “Preventing Spread of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Guideline for Airports” și cred că ar trebui și autoritățile noastre să facă eforturi mai susținute pentru a putea relua, în siguranță, traficul aerian.”


Declaraţiile de presă ale vicepreşedintelui Senatului României, cu atribuţii de Preşedinte, Robert Cazanciuc
Urmare şedinţei Biroului permanent de luni, 4 mai 2020, vicepreşedintele Senatului României, cu atribuţii de Preşedinte, Robert Cazanciuc, a declarat că membrii Biroul permanent au aprobat, în unanimitate, solicitarea referitoare la audierea ministrului afacerilor externe, împreună cu ministrul muncii de către Comisiile reunite de politică externă, afaceri europene şi muncă în legătură cu românii care au plecat să lucreze în străinătate în perioada stării de urgenţă decretată pe teritoriul României, în contextul pandemiei COVID -19.  Audierea miniştrilor va avea loc joi, 7 mai 2020.Senatoarea USR Florina Presadă a întocmit harta serviciilor sociale pentru victimele violenței domestice
Florina Presadă: ”În această perioadă trebuie să stăm acasă și să respectăm măsurile impuse prin starea de urgență pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, dar victimele violenței domestice nu sunt în siguranță acasă. Este regretabil că nicio voce din vreun minister responsabil nu a spus ceva despre acest fenomen în tot acest timp. Chiar dacă se întrevăd măsuri de relaxare după data de 15 mai, violența domestică nu se va termina odată cu starea de urgență. Este nevoie în continuare de măsuri care să scoată femeile din situația abuzurilor domestice. Este nevoie de noi toți pentru a ajuta victimele să iasă din situațiile care le pun în pericol viețile”


Participarea senatorului Titus Corlățean la reuniunea online a Comisiei Permanente a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE)
La finalul săptămânii trecute, senatorul Titus Corlățean, vicepreședinte al Senatului, vicepreședinte al Grupului Socialiștilor, Democraților și Verzilor al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) și membru al Delegației Parlamentului României la APCE, a participat la reuniunea online a Comisiei Permanente a Adunării.Proiectul USR de înființare a unei structuri speciale pentru combaterea infracțiunilor de mediu, recomandat de Consiliul Uniunii Europene
Mihai Goțiu, unul dintre inițiatorii legii, membru în Comisia pentru Ape și Păduri din Senat.: ”Printre marile probleme semnalate de raportul pentru România, dar și pentru alte țări europene, sunt cele legate de faptul că nu e cunoscută amploarea fenomenului de infracționalitate în domeniul mediului, că nu există date și statistici concludente, că nu există o prioritizare pentru rezolvarea acestei probleme, că nu există procurori și judecători specializați, cursuri de formare ori o structură specială a magistraților. Inițiativa legislativă a USR de înființare a DIIM, intrată în dezbatere în Parlament, are ca scop să rezolve aceste carențe majore semnalate de rapoartele organismelor Consiliului Uniunii Europene”.


Senatorul Dan Lungu lansează un apel public către comunitatea ieșeană, pentru a facilita accesul cât mai multor elevi din satele ieșene la cursurile online
Dan Lungu: ”Trebuie să venim în sprijinul elevilor urgent, nu-i mai putem lăsa să piardă săptămâni întregi din programa școlară și să rămână în urmă cu lecțiile. Trebuie să avem grijă de școlarii din mediul rural și să încercăm, după puterile noastre, să mai nivelăm diferențele pe care inegalitatea de șanse le-a săpat, din ce în ce mai adânc, între copiii din orașele mari și copiii - la fel de buni și de talentați - din zonele sărace ale țării”,


Senatorul USR Dan Lungu avertizează: Elevii din satele Moldovei sunt astăzi victimele sistemului de învățământ românesc
Dan Lungu: „Nu e un secret pentru nimeni, avem mari probleme în mediul rural. Dacă nici acum, în această perioadă, când elevii și profesorii trebuie să se folosească de propriile lor resurse pentru a participa activ la procesul de învățare, nu ne-am convins că trebuie să începem reformarea sistemului, acoperind nevoile de bază, nu știu când altcândva o vom putea realiza. Nu trebuie să revenim la normalul de dinaintea pandemiei, ci să accedem la normalitatea egalității de șanse.”


<mai 2020>
LMaMiJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Go to top