Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK


Lista opiniilor exprimate pentru propunerea legislativă
L505/2017 Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice
Data Start interval
Data Sfărșit interval
Text:
Numar de înregistrare al opiniei:

ProiectOpinie
L505/2017
Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice
Număr de înregistrare: 297
Data de postare a opiniei: 07.11.2017 18:58:00
De la: Valeriu
Textul opiniei: In forma propusa pentru modificarea si completarea Legii nr.61/1991 pentru sanctionarea faptelor de încalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice se face referire la tulburarea linistii persoanelor din locuinte si masurarea nivelului de presiune in interiorul camerei cu ferestrele inchise. NU se regasesc modalitatile de sanctionare a urmatoarelor fapte: a) Zgomotul produs prin utilizarea instalatiilor de sonorizare de mare putere in piete, parcuri, pe strada, in autoturismele aflate in trafic sau in parcare, etc… In aceste conditii cetatenii (care merg pe jos) sunt agresati fonic si obligati sa faca slalom printre sunetele asurzitoare cand merg spre serviciu sau cu diverse alte treburi. Asa este normal intr-o tara civilizata? Cum se asigura in acest caz climatul de ordine si liniste publica necesar desfasurarii normale a activitatii economice si social-culturale ?
b) Zgomotul produs in timpul petrecerilor private si utilizarea instalatiilor de sonorizare de mare putere ( sute de Watti + subwoofer) in CURTI (in spatii neamenajate in acest scop) la orice ora si oricat de mult, astfel incat sanatatea si activitatile cotidiene ale vecinilor sa fie afectate. Cetatenii care locuiesc la casa isi desfasoara mare parte din activitati in propriile curti. Este inadmisibil sa nu poti sta in propria curte din cauza unor persoane lipsite de educatie, care, prin utilizarea instalatiilor de sonorizare la putere maxima (amplasate in curte sau in autoturisme) din care rasuna muzica chiar si 12 ore pe zi, deranjeaza populatia din jur, fara sa le pese de nimic, nici macar de reclamatiile repetate facute la Politie. Conform art. 26 din CONSTITUTIA ROMÂNIEI Viata intima, familiala si privata (1) Autoritatile publice respecta si ocrotesc viata intima, familiala si privata. (2) Persoana fizica are dreptul sa dispuna de ea însasi, daca nu încalca drepturile si libertatile altora, ordinea publica sau bunele moravuri.
Va rog sa analizati situatiile descrise si sa nu fie abrogat art. 2 pct 27, ci sa-l extindeti si la MEDIUL RURAL:
Art. 2 (27) organizarea de petreceri cu caracter privat si utilizarea de aparatura muzicala la intensitate de natura a tulbura linistea locuitorilor, în corturi, alte amenajari sau în spatiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinatia de locuinte sau cu caracter social.
In cazul in care fapta de tulburare a linistii publice are caracter repetitiv propun confiscarea aparaturii muzicale, pe langa celelalte sanctiuni.

L505/2017
Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice
Număr de înregistrare: 295
Data de postare a opiniei: 03.11.2017 15:43:00
De la: Profiriu Paula
Textul opiniei: Felicitari pentru initiativa. Este mare nevoie de o lege ca aceasta, mai ales in mediul rural. 1) De aceea, avand in vedere ca art. 27 din vechea lege se refara la "mediul urban", ar fi bine sa se specifice acum ca aceasta noua lege se refera si la "mediul rural". 2) Art 26. din vechea lege este limitativ in ceea ce priveste intervalul orar (22,00-8,00 si 13,00-14,00 ). Acum, propunerea d-voastra se refera in special la orele 23-7. Poate ca ar trebui cuprins intregul interval. In zona rurala, muzica incepe de la ora 7-8 si se termina seara. Propun eliminarea restrictiei orare limitate, sau inlocuirea cu „ore de zi”/”ore de noapte” in care sa se specifice clar limita decibelilor admisi pentru fiecare din aceste doua intervale. 3) Art 3 c). Asa cum rezulta din istoricul evenimentelor (istoric ce poate fi documentat la 112), exista doua tipuri de „inculpati”: (1) cei care stau cu amenda pregatita la poarta, deoarece cu o suma modica (pentru ei) isi cumpara dreptul de a petrece nestingheriti si (2) cei care nu platesc niciodata aceste amenzi si care isi „permit” sa stranga si altele noi, deoarece traiesc din ajutorul social iar amenzile nu pot fi poprite. Cred ca o masura eficienta ar fi confiscarea sursei zgomotului (boxa). Mentionez ca amenzile date asistatilor social au urmatorul parcurs: - Politia trimite amenzile Primariei - Primaria, le trimite Instantei - Instanta hotaraste munca in folosul comunitatii si le inapoiaza Primariei. - Inculpatul refuza munca in folosul comunitatii (are acest drept). In acest fel, Primaria strange amenzi neplatite, iar provocatorii de zgomote raman nepedepsiti si tulbura in continuare linistea comunitatii. Din acest motiv, Politia rareori mai aplica amenzi acestor asistati social. A doua propunere ar fi, ca pentru asistatii social (cei apti de munca) si care incalca legea si apoi refuza munca in folosul comunitatii, sa se sisteze ajutorul social .De 3 ani ne luptam cu aceasta problema in satul Darza , comuna Crevedia. Nu am avut nici un weekend linistit chiar daca am chemat politia, chiar daca au venit sa constate si au aplicat amenzi... muzica /larma / au continuat . Va multumesc!

L505/2017
Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice
Număr de înregistrare: 296
Data de postare a opiniei: 03.11.2017 15:23:00
De la: dachi lucian
Textul opiniei: Buna ziua, In primul rand va felicit pentru initiativa. Este mare nevoie de o lege ca aceasta, mai ales in mediul rural. 1) De aceea, avand in vedere ca art. 27 din vechea lege se refara la "mediul urban", ar fi bine sa se specifice acum ca aceasta noua lege se refera si la "mediul rural". 2) Art 26. din vechea lege este limitativ in ceea ce priveste intervalul orar (22,00-8,00 si 13,00-14,00 ). Acum, propunerea d-voastra se refera in special la orele 23-7. Poate ca ar trebui cuprins intregul interval. In zona rurala, muzica incepe de la ora 7-8 si se termina seara. Propun eliminarea restrictiei orare limitate, sau inlocuirea cu „ore de zi”/”ore de noapte” in care sa se specifice clar limita decibelilor admisi pentru fiecare din aceste doua intervale. 3) Art 3 c). Asa cum rezulta din istoricul evenimentelor (istoric ce poate fi documentat la 112), exista doua tipuri de „inculpati”: (1) cei care stau cu amenda pregatita la poarta, deoarece cu o suma modica (pentru ei) isi cumpara dreptul de a petrece nestingheriti si (2) cei care nu platesc niciodata aceste amenzi si care isi „permit” sa stranga si altele noi, deoarece traiesc din ajutorul social iar amenzile nu pot fi poprite. Cred ca o masura eficienta ar fi confiscarea sursei zgomotului (boxa). Mentionez ca amenzile date asistatilor social au urmatorul parcurs: - Politia trimite amenzile Primariei - Primaria, le trimite Instantei - Instanta hotaraste munca in folosul comunitatii si le inapoiaza Primariei. - Inculpatul refuza munca in folosul comunitatii (are acest drept). In acest fel, Primaria strange amenzi neplatite, iar provocatorii de zgomote raman nepedepsiti si tulbura in continuare linistea comunitatii. Din acest motiv, Politia rareori mai aplica amenzi acestor asistati social. A doua propunere ar fi, ca pentru asistatii social (cei apti de munca) si care incalca legea si apoi refuza munca in folosul comunitatii, sa se sisteze ajutorul social (va spun din experienta mea traita de 2 ani încoace: casa bunicilor de la tara este langa a unei familii de etnie roma care deranjeaza 10 case in jur; mi-au spus clar, ca pot sa chem politia de cate ori vreau eu, au amenzi de 5.000 Ron si nu le face nimeni nimic; primarul comunei spune ca ei refuza sa faca munca in folosul comunitatii. Practic, oamenii acestia nu pot fi pedepsiti). Va multumesc!

L505/2017
Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice
Număr de înregistrare: 273
Data de postare a opiniei: 02.10.2017 18:21:00
De la: Alice Ionescu
Textul opiniei: Buna ziua,
In primul rand va felicit pentru initiativa. Este mare nevoie de o lege ca aceasta, mai ales in mediul rural.
1) De aceea, avand in vedere ca art. 27 din vechea lege se refara la "mediul urban", ar fi bine sa se specifice acum ca aceasta noua lege se refera si la "mediul rural".
2) Art 26. din vechea lege este limitativ in ceea ce priveste intervalul orar (22,00-8,00 si 13,00-14,00 ). Acum, propunerea d-voastra se refera in special la orele 23-7. Poate ca ar trebui cuprins intregul interval. In zona rurala, muzica incepe de la ora 7-8 si se termina seara. Propun eliminarea restrictiei orare limitate, sau inlocuirea cu „ore de zi”/”ore de noapte” in care sa se specifice clar limita decibelilor admisi pentru fiecare din aceste doua intervale.
3) Art 3 c). Asa cum rezulta din istoricul evenimentelor (istoric ce poate fi documentat la 112), exista doua tipuri de „inculpati”: (1) cei care stau cu amenda pregatita la poarta, deoarece cu o suma modica (pentru ei) isi cumpara dreptul de a petrece nestingheriti si (2) cei care nu platesc niciodata aceste amenzi si care isi „permit” sa stranga si altele noi, deoarece traiesc din ajutorul social iar amenzile nu pot fi poprite. Cred ca o masura eficienta ar fi confiscarea sursei zgomotului (boxa). Mentionez ca amenzile date asistatilor social au urmatorul parcurs: - Politia trimite amenzile Primariei - Primaria, le trimite Instantei - Instanta hotaraste munca in folosul comunitatii si le inapoiaza Primariei. - Inculpatul refuza munca in folosul comunitatii (are acest drept). In acest fel, Primaria strange amenzi neplatite, iar provocatorii de zgomote raman nepedepsiti si tulbura in continuare linistea comunitatii. Din acest motiv, Politia rareori mai aplica amenzi acestor asistati social. A doua propunere ar fi, ca pentru asistatii social (cei apti de munca) si care incalca legea si apoi refuza munca in folosul comunitatii, sa se sisteze ajutorul social (va spun din experienta mea traita de 2 ani încoace: casa bunicilor de la tara este langa a unei familii de etnie roma care deranjeaza 10 case in jur; mi-au spus clar, ca pot sa chem politia de cate ori vreau eu, au amenzi de 5.000 Ron si nu le face nimeni nimic; primarul comunei spune ca ei refuza sa faca munca in folosul comunitatii. Practic, oamenii acestia nu pot fi pedepsiti).
Va multumesc!
Cu stima, Alice IonescuGo to top