Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK


Lista opiniilor exprimate pentru propunerea legislativă
L69/2016 Propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice
Data Start interval
Data Sfărșit interval
Text:
Numar de înregistrare al opiniei:

ProiectOpinie
L69/2016
Propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice
Număr de înregistrare: 687
Data de postare a opiniei: 08.01.2016 10:36:00
De la: Petru Bursuc - Agent Sef Principal de Politie
Textul opiniei: Obligativitatea dotarii vehiculelor cu truse sanitare omologate de catre Ministerul Sanatatii a fost introdusa chiar din anul 1966 prin Decretul nr. 328/ 1966 privind circulatia pe drumurile publice si prin Regulamentul de aplicare aprobat prin HCM nr. 772/1968. Desi legislatia in domeniu a suferit modificari, aceasta prevedere a fost considerata intotdeauna utila si oportuna. De asemenea, obligativitatea dotarii vehiculelor cu stingatoare de incendiu este o prevedere necesara si foarte utila in cazul incendiilor incipiente. Aceste dotari nu trebuie percepute ca o utilizare obligatorie in perioada de valabilitate ci ca mijloace de preventie si de limitare a proportiilor unor incidente in cazul in care acestea s-ar produce. Necesitatea truselor sanitare si stingatoarelor de incendiu in dotarea vehiculelor a fost constatata personal in lunga activitate desfasurata pana acum in calitate de agent de circulatie cu o experienta de 34 de ani pe drumurile publice si ca atare initiativa privind eliminarea acestor dotari nu este in concordanta cu realitatea cotidiana.
Agent Sef Principal de Politie Petru BURSUC

L69/2016
Propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice
Număr de înregistrare: 673
Data de postare a opiniei: 06.01.2016 13:00:00
De la: Hotea Dumitru
Textul opiniei: Este o modificare binevenita. Aceasta prevedere era folosita doar ca pretext pentru a aplica o amenda , cand nu se gasea nicio alta neregula.

L69/2016
Propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice
Număr de înregistrare: 669
Data de postare a opiniei: 05.01.2016 00:00:00
De la: Mihailovici Virgil
Textul opiniei:
Initiativa legislativa , care vizeaza din nou eliminarea obligativitatii dotarii vehiculelor cu truse sanitare auto si
stingatoare de incendiu, depusa de Dl. Senator Todirascu este si nejustificata si nefundamentata. Sa ne explicam.
Asociatia Siguranta Auto, care este de utilitate publica, in sensul ca activitatile ei de prim ajutor, respective de
siguranta auto sunt considerate a fi in favoarea societatii, este formata si din cadre medicale de urgenta, dar are
si o larga experienta pe ambulantele de urgenta ale SABIF, de circa 20 de ani. Chiar si asa, cu noile dotari ale
ambulantelor, cu mai buna pregatire a cadrelor medicale suntem constienti cu totii ca ambulanta nu poate
ajunge peste tot, iar in scolile de soferi, pregatirea medicala este formala. Daca, asa cum am constatat in noua
expunere de motive care sta la baza initiativei inregistrata sub nr. B601/ 2015, obiectul acestei initiative se doreste
a-l reprezenta “eliminarea amenzilor aplicate pentru lipsa sau expirarea trusei medicale si a stingatorului de
incendiu si nu clarificarea utilitatii acestor accesorii”, atunci senatorul se afla intr-o permanenta eroare
regretabila. Asta pentru ca , in realitate, obligativitatea dotarii autovehiculelor cu truse sanitare si stingatoare
exista in multe state europene, avand rol de acordare a primului ajutor in cazuri de accidente minore, utilizarea
lor nefiind specifica persoanelor care poseda cunostinte de specialitate.
Virgil Mihailovici, Presedintele Asociatiei Siguranta Auto
 

L69/2016
Propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice
Număr de înregistrare: 645
Data de postare a opiniei: 09.12.2015 00:00:00
De la: Răcăşan Ştefan – Preşedinte Asociatia Victimelor Accidentelor de Circulaţie
Textul opiniei:
Noua si in acelasi timp vechea initiativa legislativa depusa de Dl. Senator Todirascu este asa cum am mai afirmat in anul 2014, conform opiniei postate sub nr. 468 /21.11.2014, nejustificata si nefundamentata.
Ca si in anul 2014, asociatia noastra a luat act de aceeasi noua intiativa legislativa care vizeaza din nou eliminarea obligativitatii dotarii vehiculelor cu truse sanitare auto si stingatoare de incendiu, facandu-ne sa credem ca singura preocupare a respectivului senator este doar postarea cu obstinatie in cursul fiecarui an a acestei propuneri.
Nu putem decat sa ne exprimam din nou dezacordul fata de aceasta initiativa si rugam factorii decizionali sa tina cont de faptul ca aceeasi propunere a fost inregistrata la Senatul Romaniei sub nr. B577/ 2014, propunere nefinalizata avand in vedere justificarile exprimate de opinia publica.
Asa cum am constatat, in noua expunere de motive care sta la baza initiativei inregistrata sub nr. B601/ 2015, obiectul acestei initiative se doreste a-l reprezenta “eliminarea amenzilor aplicate pentru lipsa sau expirarea trusei medicale si a stingatorului de incendiu si nu clarificarea utilitatii acestor accesorii”. In realitate fundamentarea se bazeaza pe aceleasi considerente luate in calcul si in anul anterior de catre domnul senator, fara a aduce alte elemente de noutate si bazandu-se pe aceeasi statistica a unei asociatii automobilistice si nicidecum pe statistici si date oficiale postate de institutii abilitate ale statelor membre ale Uniunii Europene.
Avand in vedere caracterul repetitiv al propunerii d-lui senator ne permitem sa reiteram si noi justificarile pentru care consideram ca aceasta initiativa nu poate sa determine modificarea cadrului legislativ actual.
Prin urmare, asa cum am mentionat in opinia postata la initiativa B577/ 2014, obligativitatea dotarii autovehiculelor cu truse sanitare si stingatoare exista in multe state europene, avand rol de acordare a primului ajutor in cazuri de accidente minore, utilizarea lor nefiind specifica persoanelor care poseda cunostinte de specialitate.
Din nou expunerea de motive a d-lui. Senator face referire la imposibilitatea acestor dotari de a salva vieti, incercand inducerea in eroare a celor interesati.
Asa cum am subliniat, rolul celor doua dotari este de preventie si de utilizare in accidente de gravitate redusa si nicidecum de utilizare intr-o situatie limita in care s-ar putea pune problema salvarii unei vieti.
Conform opiniei initiatorului, ranirea usoara a ocupantului unui autovehicul (ex. zgariere, taierea cu un obiect ascutit, lovire usoara, arsura etc.) chiar si in cazul in care acesta nu ar fi implicat intr-un accident rutier, ar presupune solicitarea serviciului de urgenta care ar conduce la suprasolicitarea acestuia si intarzierea interventiei la situatiile cu adevarat grave.
De asemenea, constatam ca in opinia aceluiasi initiator, un incendiu de mici proportii, chiar in faza incipienta, nu ar trebui localizat si eliminat prin utilizarea unui stingator aflat la bordul autovehiculului, ci din nou ar trebui solicitat ajutorul echipelor calificate ale pompierilor.
Ne punem intrebarea daca distinsul domn senator mai este conectat la lumea reala. Dupa tragicele evenimente petrecute in ultimul timp, oare dumnealui nu realizeaza ca preventia si actiunea in cel mai scurt timp cu putinta pot evita sau limita urmari care daca ar astepta numai interventia echipelor specializate ar putea avea urmari mult mai grave ?
De altfel, o reactie normala la cele petrecute este data de a initiativa legislativa privind introducerea de “Notiuni de prPentru informarea D-lui. Senator si a tuturor celor interesati, propunerea a fost inregistrata la Camera Deputatilor sub nr. PI-x nr. 823/25.11.2015, initiatorul fiind un om de specialitate, in persoana medicului deputat Tudor Ciuhodaru. Motivarea acestei propuneri se bazeaza pe constatarile desprinse din realitatea cotidiana privind pregatirea necorespunzatoare a populatiei de a reactiona in situatii de urgenta si de a acorda primul ajutor pana la sosirea echipajelor calificate.
In acest context este evident faptul ca eliminarea truselor sanitare si stingatoarelor de incendii ar fi total nepotrivita si ar ingreuna punerea in practica a notiunilor pe care urmeaza sa le deprinda populatia in urma adoptarii initiativei D-lui. Deputat.
Ne exprimam din nou speranta ca noua incercare a D-lui. Senator Todirascu nu poate avea decat acelasi deznodamant ca si in anul anterior, cu atat mai mult cu cat intre timp au avut loc tragice evenimente care ne-au aratat ca nu trebuie precupetit nici un efort in prevenirea in toate modurile posibile a acestora, indiferent de natura si dimensiunea lor.
Documentele care motiveaza opinia asociatiei noastre au fost depuse la Parlamentul Romaniei-Senat Biroul de Relatii cu publicul si informare publica directa si inregistrate cu nr. 2151/A/19.11.2014, documente pe care vi le anexam.im ajutor” ca disciplina obligatorie de studiu in programul de invatamant.
 




Go to top