Anul 2020
Sesiune virtuală de informare privind efectele pandemiilor (online, 24 aprilie 2020)
La sesiune a participat dl. senator Aurel-Horea Soporan, vicepreşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii a Senatului şi raportor al Comisiei permanente pentru economie a Adunării Parlamentare a Mediteranei.
Conferința a fost organizată de Grupul Băncii Mondiale în colaborare cu Rețeaua Parlamentară Globală, iar la această sesiune au participat, în format digital, peste 150 de reprezentanți ai forurilor parlamentare din 50 de state.
Având în vedere rolul esențial al parlamentarilor în procesul legislativ privind măsurile de combatere și prevenire a pandemiei generate de Covid-19, precum și în reglementarea unor măsuri necesare relansării economice, această conferință a fost centrată pe un schimb deschis de experiențe, care a permis multor parlamentari din jurul lumii să descrie atât provocările cu care se confruntă statele pe care le reprezintă, cât și soluțiile pe care le-au identificat în gestionarea crizei. În acest context, Grupul Băncii Mondiale și-a propus să ofere consultanță, asistență tehnologică și sprijin în regim de urgență fiecărui stat care solicită.
Cea de-a 14-a Sesiune plenară a Adunării Parlamentare a Mediteranei (Atena, 20-21 februarie 2020)
La Sesiune a participat dl. senator Aurel-Horea Soporan, membru al Delegaţiei Parlamentului României la APM, vicepreşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii a Senatului.
În cadrul sesiunii au fost prezentate și discutate rapoarte și proiecte de rezoluții pe teme prioritare pentru zona mediteraneană: evoluțiile politice și din domeniul securității în Orientul Mijlociu și Nordul Africii; combaterea terorismului în regiunea euro-mediteraneană; cooperarea economică și facilitarea comerțului; schimbările climatice; gestionarea migrației; promovarea drepturilor omului.
În calitate de raportor al Comisiei permanente a APM privind cooperarea economică, socială și de mediu, reprezentantul Senatului a prezentat raportul și rezoluția cu tema O legislație eficientă în sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii din zona mediteraneană. Raportul a făcut referire, printre altele, la: obstacolele financiare cu care se confruntă IMM-urile din zona euro-mediteraneană; rolul digitalizării și tehnologizării în dezvoltarea de noi modele de afaceri; potențialul încă neexploatat adecvat al tehnologiilor financiare (Fintech), ca sursă alternativă de finanțare; impactul insecurității energetice asupra economiilor mediteraneene și eforturile comune necesare, din partea factorilor de decizie și a autorităților de reglementare în domeniul energiei, pentru modernizarea și armonizarea cadrului legislativ din acest sector. Rezoluția propusă de senatorul român pe tema sus-menționată a fost adoptată în unanimitate.
Cu aceeași ocazie, dl senator Aurel-Horea Soporan a fost desemnat coordonator al noului Grup de lucru pentru facilitarea comerțului, înființat în cadrul Comisiei permanente a APM privind cooperarea economică, socială și de mediu.
Anul 2019
Conferința statelor părți la Convenția-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice (Madrid, 9 – 13 decembrie 2019)
La conferință a participat dl. senator Aurel-Horea Soporan, membru al Delegaţiei Parlamentului României la APM, vicepreşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii a Senatului.
În marja COP25 au fost organizate sesiuni la nivel înalt și zeci de evenimente tematice în cadrul cărora reprezentanți ai organizațiilor internaționale relevante, miniștri de resort, președinți de state, înalți oficiali ai forurilor regionale, experți și membri ai parlamentelor naționale și-au exprimat cu toții îngrijorarea privind modificările climatice, raportându-se la studii și proiecții riguros realizate.
În medii mai mult sau mai puțin formale, au fost dezbătute subiecte controversate precum depășirea impasului moral al țărilor dezvoltate de a impune cote de poluare țărilor în curs de dezvoltare, rolurile Chinei și SUA în problematica mondială și redefinirea economiei internaționale prezentând marii pierzători și potențialii câștigători ai noilor realități globale.
Cu acest prilej, domnul senator Soporan a participat, în data de 10 decembrie 2019, la o conferință organizată de Uniunea Interparlamentară în colaborare cu Parlamentul Regatului Spaniei. În cadrul acestui eveniment au fost dezbătute modalități eficiente de implicare a forurilor legislative în problematica schimbărilor climatice și a fost agreată o listă de priorități pentru care fiecare membru de parlament național ar trebui să militeze.
Reuniunea de coordonare a Comisiei parlamentare speciale privind combaterea terorismului a Adunării Parlamentare a Mediteranei (Roma, 29 noiembrie 2019)
La reuniune a participat dl. senator Aurel-Horea Soporan, membru al Delegaţiei Parlamentului României la APM, vicepreşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii a Senatului.
În cadrul acestei întâlniri a fost prezentat bilanțul anual al activităților APM în domeniul combaterii terorismului și au fost stabilite, împreună cu principalii parteneri, ariile de interes esențiale pentru viitoarele activități ale APM, precum: urmărirea penală și repatrierea luptătorilor teroriști străini; sporirea măsurilor de securitate la granițe; intensificarea schimbului de informații; și recunoașterea rolului pe care îl pot avea victimele terorismului în combaterea radicalizării și extremismului.
La această reuniune au participat peste 110 delegați ai statelor membre APM, incluzând reprezentanți ai parlamentelor naționale și organizațiilor internaționale, înalți oficiali specializați în problematica de securitate din Italia, SUA, Emiratele Arabe Unite și Federația Rusă, diplomați, experți din partea organizațiilor partenere precum AP OSCE, ONU, NATO, Interpol, oficialități ale guvernului italian și reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile.
Vizita oficială a delegației la nivel înalt a Adunării Parlamentare a Mediteranei la Washington DC (30 septembrie-4 octombrie 2019)
Din delegație a făcut parte dl. senator Aurel-Horea Soporan, membru al Delegaţiei Parlamentului României la APM, vicepreşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii a Senatului.
Această vizită a avut ca scop inițierea unui dialog instituțional structurat între Statele Unite ale Americii și Adunarea Parlamentară a Mediteranei, prin prezentarea și popularizarea activităților APM în toate domeniile cheie: securitate, comerț și investiții, mediu, drepturile omului, educație, cultură și libertatea de credință.
Reuniunea Adunării Parlamentare a Mediteranei cu tema „Legătura dintre mişcările de populaţie şi securitate” (Ankara și Gaziantep, 19-21 iunie 2019)
La reuniune a participat dl. senator Aurel-Horea Soporan, membru al Delegaţiei Parlamentului României la APM, vicepreşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii a Senatului.
Programul reuniunii a inclus o conferinţă organizată la sediul Marii Adunări Naţionale a Turciei (Ankara, 19-20 iunie a.c.) şi o vizită de documentare pe teren, la Tabăra de refugiaţi de la Gaziantep (21 iunie a.c.).
Lucrările conferinţei au fost structurate în trei sesiuni de lucru și au abordat următoarele subiecte: stadiul actual și tendințele migrației populației în și către regiunea euro-mediteraneană; relocarea luptătorilor teroriști străini - o perspectivă globală asupra situației actuale și a eforturilor internaționale de combatere a terorismului; urmărirea penală a luptătorilor teroriști străini; combaterea finanțării terorismului; rolul parlamentelor în problematica generată de fenomenul luptătorilor teroriști străini; contribuția Turciei la gestionarea crizei refugiaților şi politicile Turciei referitoare la refugiați și azil; migrația și coeziunea socială; Compactul Global pentru Migrație.
Anul 2018
Conferința parlamentară la nivel înalt cu tema facilitarea comerțului și investițiilor în Balcanii de Vest și în regiunea extinsă euro-mediteraneană (Belgrad, 12-13 iulie 2018)
La conferință a participat dl. senator Aurel-Horea Soporan, membru al Delegaţiei Parlamentului României la APM, vicepreşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii a Senatului.
Reprezentând o continuare a evenimentului organizat de APM și Organizația Mondială a Comerțului în octombrie 2017, în Maroc, conferința și-a propus să ofere membrilor APM informații relevante despre bunele practici, lecțiile învățate și perspectivele demersurilor de facilitare a comerțului și investițiilor în sectoare economice specifice.
Programul conferinței a inclus opt sesiuni de dezbateri privind următoarele subiecte: Procesul de convergență în zona euro-mediteraneană și regulile OMC. Care este impactul asupra țărilor din regiune?; Cum funcționează OMC? Cât de importante sunt regulile comerțului multilateral și negocierile pentru economiile mediteraneene?; Rezultatele celei de-a 11-a Conferințe Ministeriale a OMC în contextul actual al comerțului internațional; Aderarea la OMC; Cum pot regulile și negocierile OMC să încurajeze comerțul și fluxurile de investiții în regiunea euro-mediteraneană; Integrare regională în Balcanii de Vest: calea spre o zonă economică regională; Modalitățile prin care pot fi implicați parlamentarii în problematica OMC.
Cea de-a XXII-a Sesiune Plenară a Adunării Parlamentare a Mediteranei, organizată de Camera Deputaţilor (Bucureşti, 15-16 februarie 2018)
În cadrul sesiunii de deschidere au luat cuvântul: președintele Senatului, dl Călin Popescu-Tăriceanu; preşedintele Camerei Deputaților, dl Liviu Dragnea; şeful Delegației Parlamentului României la APM, dl deputat Florin Iordache; ministrul român al Afacerilor Externe, dl Teodor Meleșcanu; președintele Adunării Parlamentare a Mediteranei, dl António Pedro Roque (Portugalia).
În alocuţiunea sa, dl Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat că statutul de membru cu drepturi depline la APM, acordat Parlamentului României în 2017, conferă un plus de legitimitate dezideratului țării noastre de se regăsi printre partenerii de încredere ai „familiei extinse” a statelor Mediteranei, inclusiv prin integrarea problematicilor acestui spaţiu în dialogul internaţional, în cadrul formatelor de cooperare parlamentară şi guvernamentală la care România este parte. Preşedintele Senatului a evidenţiat importanţa consolidării și extinderii sferei de acțiune a diplomaţiei parlamentare și, în cadrul acesteia, a cooperării interparlamentare, care poate crea un cadru propice demarării unor proiecte de colaborare de anvergură între statele Mediteranei, în domenii de interes atât pentru regiune, cât şi în plan global.
În marja Adunării, s-au reunit Biroul APM şi comisiile de specialitate, care au dezbătut proiecte de rezoluții și de rapoarte pe următoarele teme: securitatea în regiunea Mediteranei; extremismul și terorismul violent; schimburile comerciale și cooperarea economică; schimbările climatice și protecția drepturilor omului etc.
La reuniune a fost invitat şi dl Petteri Taalas, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale, care a prezentat concluziile celor mai recente studii cu privire la schimbările climatice.
Anul 2017
Cea de-a cincea Conferință mediteraneană intitulată „Responsabilitate socială în regiunea mediteraneană: colaborare pentru dezvoltare durabilă și bune practici în ceea ce privește drepturile omului și mediul” (Napoli, 15-17 iunie 2017)
La conferință a participat dl. senator Aurel-Horea Soporan, membru al Delegaţiei Parlamentului României la APM, vicepreşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii a Senatului.
Evenimentul a promovat, prin tematică și program, schimburi de informații și prezentări de bune practici pentru diseminarea culturii de responsabilizare socială și s-a adresat instituțiilor publice, mediului de afaceri, experților în domeniu, asociațiilor și ONG-urilor, precum și cetățenilor, consumatorilor și studenților, scopul principal fiind încurajarea unui model de dezvoltare în măsură să armonizeze sustenabilitatea economică cu obiectivele sociale și de mediu.
Conferința parlamentară la nivel înalt intitulată „Evaluarea implementării de către parlamentele naționale a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU referitoare la terorism și luptătorii teroriști străini” (Roma, 30-31 martie 2017)
La conferință a participat dl. senator Aurel-Horea Soporan, membru al Delegaţiei Parlamentului României la APM, vicepreşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii a Senatului.
Reuniunea a vizat consolidarea cadrului legal de combatere a terorismului în regiunea Orientului Mijlociu și Africii de Nord (MENA) și în sud-estul Europei. Obiectivul evenimentului a fost acela de a evalua strategiile de combatere a terorismului și stadiul implementării rezoluțiilor specifice ale Consiliului de Securitate.