Viziunea parlamentară asupra cooperării internaționale în pragul celui de-al treilea mileniu

Declarație adoptată prin consens

 

 

 

 

Noi, președinți de parlamente, ne-am reunit la Sediul Organizației Națiunilor Unite din New York, în ajunul Adunării Mileniului, pentru a ne afirma atașamentul față de cooperarea internațională având drept fundament o Organizație a Națiunilor Unite consolidată. Suntem hotărâți să facem în așa fel încât parlamentele noastre să contribuie mai substanțial la această cooperare și să facă ascultat glasul popoarelor, accentuând astfel, de o manieră mai evidentă, caracterul democratic al procesului de adoptare a deciziilor și al cooperării la nivel internațional. Pentru a susține relansarea ONU, parlamentele trebuie să fie asociate mai strâns acțiunii acesteia, conferind astfel un înțeles deplin cuvintelor de început ale Cartei Națiunilor Unite: “Noi, popoarele Națiunilor Unite”.

 

Marile provocări în pragul celui de-al treilea mileniu

 

În pragul unui nou mileniu, trebuie să promovăm împreună idealurile consacrate de Cartă și să acționăm pentru a răspunde marilor provocări cu care se confruntă omenirea: realizarea păcii și securității internaționale, a democrației, a respectării drepturilor omului, a dezvoltării durabile și a progresului social care decurge din acestea.

 

Reafirmăm principiile Declarației universale privind democrația, adoptată de Uniunea Interparlamentară și ne angajăm să acționăm pentru instaurarea unei culturi a democrației. Un parlament ales, reprezentativ pentru toate componentele societății și dotat cu puterile și mijloacele necesare pentru a exprima voința poporului prin legiferare și un control permanent asupra activității guvernului este indispensabil pentru garantarea drepturilor și libertăților poporului și pentru asigurarea păcii civile și a unei dezvoltări armonioase.

 

Democrația se fondează pe statul de drept și pe respectarea drepturilor omului, ele însele având la bază principiul potrivit căruia nimic nu trebuie să aducă atingere demnității ființei umane. Reafirmăm că trebuie asigurată egalitatea de drepturi și de șanse pentru bărbați și femei, favorizând astfel un parteneriat veritabil între aceștia, în toate sferele vieții. Reafirmăm, de asemenea, că trebuie promovat spiritul toleranței și că diversitatea, pluralismul și dreptul de a fi diferit trebuie apărate, ceea ce implică protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților. Principiul conform căruia nimeni nu este mai presus de lege și toți cetățenii sunt egali în fața legii trebuie să aibă valabilitate și în cadrul relațiilor dintre statele suverane care sunt egale în ceea ce privește drepturile și ale căror popoare au dreptul de a se autodetermina și de a-și alege, în mod liber și democratic, sistemul politic.

 

Ne reafirmăm hotărârea de a veghea ca statele noastre să-și onoreze angajamentele asumate prin Carta Națiunilor Unite. În comportamentul lor, statele trebuie să se conformeze normelor de drept internațional, în mod special celor ale drepturilor omului și dreptului internațional umanitar. Respectarea instrumentelor de drept internațional umanitar este esențială și trebuie să continuăm să acționăm pentru crearea unui Tribunal Penal Internațional care să aibă un caracter nediscriminatoriu și universal.

Ne reînnoim angajamentul în favoarea unei dezarmări generale și complete, sub control internațional eficient, în particular a dezarmării nucleare și eliminării armelor de distrugere în masă, inclusiv a armelor chimice și biologice și a armelor așa-zise “inteligente”, precum și a minelor anti-personal. Rămânem nu mai puțin atașați cooperării în lupta împotriva terorismului, traficului de droguri și crimei organizate.

 

O pace solidă și sinceră presupune existența unei lumi mai juste și avem convingerea fermă că orice acțiune viitoare trebuie să urmărească asigurarea unei dezvoltări economice și sociale durabile, centrată pe ființa umană. Trebuie să acționăm pentru crearea unui mediu național și internațional propice dezvoltării sociale, integrării sociale, eliminării sărăciei și reducerii șomajului.

 

Protejarea și punerea în valoare a mediului înconjurător sunt indispensabile pentru o dezvoltare durabilă. Trebuie deci să veghem pentru ca nevoile noastre să nu fie satisfăcute în detrimentul generațiilor viitoare. Conform concluziilor Sommet-ului Terrei, omenirea trebuie să acorde o atenție deosebită chestiunilor referitoare la apă, energie și transporturi, modalităților de integrare în activitatea întreprinderilor a costurilor și beneficiilor de mediu, precum și impactului pe care starea mediului îl are asupra economiei în ansamblul său.

 

Mondializarea creează o situație nouă. Dezvoltarea comerțului, noile tehnologii, sporirea investițiilor externe și dezvoltarea schimburilor de informații stimulează creșterea economică și progresul uman. Totuși, aceste evoluții au favorizat mai mult națiunile dezvoltate decât pe cele în curs de dezvoltare și acestea din urmă se confruntă cu mari dificultăți în aplicarea acordurilor comerciale internaționale. Trebuie să se asigure o repartizare mai largă a oportunităților și binefacerilor mondializării și respectarea dreptului la dezvoltare. În această privință, Organizația Mondială a Comerțului trebuie să caute să asigure schimburi libere și, în același timp, echitabile, care să producă beneficii durabile pe termen lung.

 

În țările cele mai sărace ale lumii, datoria reprezintă o constrângere majoră și un obstacol serios în calea dezvoltării. Facem apel la comunitatea internațională să valorifice oportunitatea generată de trecerea într-un nou mileniu pentru a reduce în mod substanțial datoria acestor țări și pentru a anula datoria publică a țărilor sărace puternic îndatorate. În aplicarea unor astfel de măsuri, trebuie să se evite transferarea poverii către alte țări în curs de dezvoltare. În ceea ce le privește, țările debitoare trebuie să introducă mecanisme de control transparente, pentru ca binefacerile reducerii datoriei să se traducă într-o dezvoltare socio-economică a popoarelor lor. Facem, de asemenea, apel pentru o dublare a eforturilor în vederea inversării tendinței de diminuare a asistenței publice pentru dezvoltare.   

 

Națiunile Unite în secolul al XXI-lea

 

Ne reafirmăm adeziunea față de obiectivele și principiile enunțate în Carta Națiunilor Unite și în instrumentele internaționale adoptate de la crearea Organizației mondiale. Suntem convinși că ONU este mai necesară ca oricând și că ea trebuie să rămână piatra unghiulară a unei cooperări puternice și eficiente la scară mondială. Reiterăm decizia noastră de a consolida Organizația mondială și facem apel la membrii acesteia să îi furnizeze resursele umane și financiare necesare.

Este necesar ca procesul de reformă a ONU să fie continuat și finalizat. Reformele trebuie să aibă la bază respectarea strictă a principiilor democrației și egalității suverane a tuturor membrilor ONU. Ne angajăm să acționăm în acest scop. Trebuie, de asemenea, să veghem pentru ca ONU să reprezinte cadrul privilegiat al dezbaterii în domeniul asistenței pentru dezvoltare.

 

Evoluția relațiilor internaționale

 

Relațiile internaționale au cunoscut o evoluție profundă: ele nu se mai limitează la diplomația tradițională. Dezvoltarea cooperării multilaterale, al cărei câmp de acțiune continuă să se extindă, a adăugat acestor relații noi dimensiuni. Cooperarea internațională presupune, de aici înainte, noi metode de lucru și participarea unor noi actori. În particular, aplicarea angajamentelor adoptate în forumurile internaționale și regionale, mai importante astăzi ca oricând, impune participarea parlamentelor și numeroase chestiuni examinate de parlamente în plan național au o dimensiune internațională.

 

Aceste noi abordări sunt cu atât mai necesare cu cât lumea s-a schimbat profund în ultimii ani. Asistăm la o revoluție tehnologică fără precedent. Progresele extraordinare ale comunicațiilor fac posibilă astăzi urmărirea evenimentelor care au loc în lume chiar în momentul în care se produc. Lumea contemporană este descrisă tot mai des ca un sat planetar, pentru a exprima faptul că este o lume mai mică, cu un grad de interdependență ce crește dramatic cu fiecare zi. Activitățile economice de toate tipurile pe care le desfășoară întreprinderile naționale și transnaționale, pe plan local sau dincolo de frontiere, investițiile, schimburile comerciale și fluxurile transfrontaliere de capital fac ca națiunile să se apropie; același efect îl are și conștientizarea faptului că resursele planetei nu sunt nelimitate.

 

Complexitatea crescândă și mondializarea evoluțiilor în domeniile politic, economic, social, al mediului și cultural impun parlamentelor și membrilor lor, mai mult ca oricând, să își joace rolul ce le revine pentru a permite cetățenilor și societății în ansamblul ei să înțeleagă și să stăpânească interconexiunile dintre mondializare și realitatea lor cotidiană și să-și traducă preocupările în politici naționale și internaționale. În caz contrar, există marele risc ca atât cooperarea, cât și adoptarea deciziei în plan internațional să fie considerate drept amenințări la adresa intereselor naționale sau locale și chiar a democrației.

 

Mondializarea și pre-eminența factorilor economici în dezvoltarea națiunilor impun o consolidare a procesului politic și a legăturii dintre cetățeni și reprezentanții lor. În aceste condiții, este vital să consolidăm rolul parlamentului și al membrilor săi, de intermediari între procesul complex a adoptării deciziilor internaționale și cetățeni.

 

Dimensiunea parlamentară a cooperării internaționale

 

Facem apel la toate parlamentele și la organizația lor mondială - Uniunea Interparlamentară – să confere cooperării internaționale o dimensiune parlamentară. Parlamentul este alcătuit din bărbați și femei aleși de popor spre a-l reprezenta și a-i exprima aspirațiile. Parlamentul este instituția de stat care oferă societății, în întreaga sa diversitate, posibilitatea de a participa la procesul politic. Ca exponent al suveranității poporului, parlamentul poate să contribuie, în deplină legitimitate, la exprimarea, pe plan internațional, a voinței unui stat.

 

Pentru a conferi substanță acestei dimensiuni parlamentare, parlamentele și membrii lor trebuie să-și asume responsabilități mai mari în cadrul relațiilor internaționale, să joace un rol mai activ la nivel național, regional și mondial și, în general, să consolideze diplomația parlamentară.

 

Dimensiunea parlamentară trebuie concretizată de chiar parlamente, în primul rând în plan național, în patru moduri distincte dar interconectate:

 

        i) să influențeze politica țărilor lor în chestiunile examinate la nivelul ONU și în alte forumuri de negociere internaționale;

        ii) să fie la curent cu evoluția și rezultatele acestor negocieri;

        iii) să ia decizii cu privire la ratificarea, acolo unde Constituția prevede acest lucru, a textelor și tratatelor semnate de guverne;

        iv) să contribuie activ la procesul de transpunere în practică a acestora.

 

Pentru a îndeplini acest obiectiv, ne angajăm să examinăm, în cadrul parlamentelor noastre, cum pot fi utilizate cel mai bine procedurile parlamentare actuale pentru ca parlamentul, cu aportul activ al tuturor partidelor și parlamentarilor, să poată contribui în mod corespunzător la negocierile guvernamentale în plan internațional. Activitățile de colectare de informații ar trebui dezvoltate pentru ca parlamentele să fie la curent cu marile dosare internaționale. Parlamentele ar trebui, de asemenea, să se implice mai mult în procesul de ratificare și respectare a acordurilor internaționale. În general, parlamentul are responsabilitatea particulară de a promova dialogul permanent cu cetățenii și de a favoriza participarea acestora la adoptarea deciziilor.

 

În plan regional, parlamentele ar trebui să utilizeze cât mai bine organizațiile interparlamentare regionale și, prin intermediul lor, să facă eforturi pentru a influența instituțiile interguvernamentale corespondente. Parlamentele ar trebui să examineze cu atenție activitatea acestor organizații pentru a le spori eficiența și pentru a evita paralelismele. Ar trebui, în același timp, să facă schimburi de experiență în scopul ameliorării și simplificării legislației naționale.

 

În plan internațional, în paralel cu dezvoltarea contribuției politice a instituțiilor parlamentare naționale la procesul de cooperare între state, este necesară consolidarea rolului Uniunii Interparlamentare ca organizație mondială a cooperării interparlamentare și ca promotor al viziunii și voinței membrilor săi la nivelul organizațiilor interguvernamentale.                            

 

Prin urmare, confirmăm aici în mod solemn sprijinul nostru față de Uniunea Interparlamentară și hotărârea noastră de a participa la activitatea ei cu o energie reînnoită, conferindu-i astfel mijloacele prin care să-și îndeplinească integral misiunea ce i-a fost încredințată. În cadrul acestui proces, facem în același timp apel la Uniunea Interparlamentară să întreprindă reformele statutare și structurale ce ar putea fi necesare pentru consolidarea organizației și a legăturilor sale instituționale cu parlamentele.

 

Prin transpunerea în practică a acestei declarații, înțelegem să contribuim în mod substanțial la cooperarea internațională și să facem auzită vocea popoarelor în cadrul Națiunilor Unite, urmărind în acest fel îndeplinirea nobilelor idealuri consacrate de Cartă și căutând răspunsuri la provocările care stau în fața comunității internaționale în ceea ce privește asigurarea păcii, a democrației, a dezvoltării durabile și a progresului social.

 

Hotărâm să aducem acest document în atenția parlamentelor noastre, prin căile adecvate și să le determinăm să ia toate măsurile posibile pentru a asigura transpunerea lui în practică de o manieră concretă și eficientă. Cerem, de asemenea, guvernelor noastre să aducă această declarație în atenția Adunării Generale a Națiunilor Unite, spre dezbatere. Finalmente, facem  apel la  Națiunile Unite și la Uniunea  Interparlamentară să-și consolideze legăturile instituționale și cooperarea practică.