Rezolvarea deficitului democratic în relațiile internaționale:

un rol mai mare pentru parlamente

Declarație adoptată prin consens

 

 

 

Parlamentul întruchipează democrația. Parlamentul este instituția centrală care exprimă voința poporului și adoptă legile și în fața căreia guvernul este responsabil. În ajunul Reuniunii la nivel înalt a șefilor de stat și de guvern, noi, președinții de parlamente din întreaga lume, ne-am întrunit la sediul Națiunilor Unite din New York. Ne-am reunit pentru a exprima opiniile reprezentanților cetățenilor în parlament, pentru a analiza acțiunile realizate de parlamente de la prima noastră Conferință din anul 2000, pentru a examina modul în care putem oferi un sprijin mai puternic cooperării internaționale și Națiunilor Unite, contribuind astfel la rezolvarea deficitului democratic din relațiile internaționale.

 

Adoptând această Declarație, suntem conștienți de nevoia urgentă pentru comunitatea mondială de a acționa concertat în abordarea provocărilor considerabile cu care se confruntă. Suntem încredințați că lumea a ajuns la un moment de răscruce, iar comunitatea mondială nu trebuie să piardă această oportunitate pentru a lua măsuri radicale. Chiar dacă percepțiile asupra celor mai grave amenințări pot fi diferite, ele vor putea fi abordate eficient numai dacă sunt atacate simultan și în cadrul sistemului Națiunilor Unite. Reafirmăm dorința parlamentelor naționale de a se angaja fără rezerve în acest efort.

 

Cooperarea internațională

 

Suntem convinși că Națiunile Unite trebuie să rămână piatra unghiulară a cooperării globale. Secretarul General al Națiunilor Unite ar trebui, în consecință, să fie încurajat să continue cu hotărâre procesul actual de reformă. Îl apreciem pentru cuprinzătorul set de propuneri valoroase de reformare din raportul său intitulat  Într-o libertate mai mare: dezvoltare, securitate și drepturile omului pentru toți (A/59/2005). Cerem tuturor parlamentelor să dezbată aceste propuneri și să se angajeze împreună cu guvernele lor respective să creeze momentul propice de acțiune, în baza înțelegerii clare a faptului că  democrația, securitatea, dezvoltarea și drepturile omului sunt intrinsec corelate.  

      

Este urgentă nevoie, într-adevăr, pentru statele membre, inclusiv pentru parlamentele lor, să dea dovadă de elan și de dorința politică de a dota Organizația cu mecanisme mai eficiente și cu resurse umane și financiare adecvate în toate domeniile, precum și cu o bază solidă pentru reformarea eficientă a gestionării. Dotarea Națiunilor Unite cu mijloace mai eficace în scopul abordării problemelor de dezvoltare economică și socială este una dintre aceste sarcini. În vederea reducerii sărăciei și asigurării dezvoltării durabile, țările au nevoie de forumuri în care să poată negocia simultan în cadrul mai multor sectoare: asistența publică pentru dezvoltare, tehnologia, comerțul, protecția mediului, protecția patrimoniului istoric și cultural, stabilitatea financiară și politica de dezvoltare.

      

Raportul Investiția în dezvoltare: Un plan practic pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului promovează ideea că dezvoltarea se află la îndemâna multor națiuni și dă exemple detaliate de acțiuni pe care țările le pot întreprinde, individual sau colectiv, pentru a se apropia de îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului. Dezvoltarea trebuie să rămână o prioritate a agendei noastre. Suntem hotărâți să construim sprijinul politic necesar pentru schimbare și acțiune. Statele trebuie să-și îndeplinească angajamentele pe care și le-au asumat deja de a oferi asistență pentru dezvoltare, conform Consensului de la Monterrey și Declarației Mileniului. Salutăm dezbaterea cu privire la formele noi și inovatoare de finanțare pentru dezvoltare, care sperăm că vor oferi resursele suplimentare atât de necesare..

      

La rândul lor, problemele globale de securitate ar trebui abordate de o manieră mai energică la Națiunile Unite. Statele care dețin arma nucleară ar trebui să-și respecte obligațiile în domeniul dezarmării nucleare; toate statele trebuie să depună noi eforturi în toate domeniile neproliferării și controlului armamentelor. Acțiunea demarată deja de Națiunile Unite și statele membre în privința combaterii terorismului este încurajatoare, dar se poate face mult mai mult, inclusiv prin încheierea unei convenții cuprinzătoare asupra terorismului și prin convenirea unei definiții a terorismului, acceptată la nivel internațional, care să includă orice acțiune ce vizează uciderea sau rănirea gravă a civililor sau persoanelor necombatante, indiferent de scopul acesteia.

      

Reafirmăm faptul că promovarea și protecția drepturilor omului și ale libertăților fundamentale pentru toți, îndeosebi pentru femei și copii, sunt esențiale pentru dezvoltare, pace și securitate. Totodată, subliniem, că o bună guvernare și domnia legii, la nivel național și internațional, sunt esențiale pentru o dezvoltare durabilă și pacea mondială. Facem apel la Organizația Națiunilor Unite să integreze mai mult aceste trei dimensiuni în activitatea sa și îndemnăm statele membre să acționeze hotărât în acest scop.

 

Parlamentele și Națiunile Unite

 

Reafirmăm Declarația Primei Conferințe a Președinților de Parlamente (2000) în care am cerut tuturor parlamentelor și organizației lor mondiale – Uniunea Interparlamentară (UIP) – să asigure o dimensiune parlamentară pentru cooperarea internațională. Salutăm progresele realizate de numeroase parlamente pentru atingerea acestui obiectiv, așa cum sunt evidențiate în Raportul cu privire la implicarea parlamentelor în afacerile internaționale. În același timp, recunoaștem că mai sunt încă multe de făcut în acest domeniu.

      

Salutăm decizia Națiunilor Unite de a acorda Uniunii Interparlamentare statutul de observator. Acesta e primul pas care deschide Organizației căi prin care opiniile comunității parlamentare să fie transmise Națiunilor Unite. A venit vremea unui parteneriat strategic între cele două instituții. Am considera extrem de binevenită o interacțiune și o coordonare mai substanțiale cu Națiunile Unite  și facem apel la acest organism mondial să se apeleze mai frecvent la expertiza politică și tehnică  pe care UIP, împreună cu parlamentele sale membre, o pot oferi, îndeosebi în domenii legate de construcția instituțională post-conflict.

      

Subliniem faptul că parlamentele trebuie să fie active în problemele internaționale, nu numai prin cooperare interparlamentară și diplomație parlamentară, dar și prin contribuții la negocierile internaționale și monitorizarea acestora, prin urmărirea aplicării deciziilor adoptate de guverne și prin asigurarea respectării, în plan național, a normelor internaționale și a statului de drept. Totodată, parlamentul trebuie să acorde mai multă atenție monitorizării activităților organizațiilor internaționale și să contribuie la dezbaterile din cadrul acestora.

      

În consecință, salutăm dezbaterea actuală privind modalitatea optimă de stabilire a unei interacțiuni mai semnificative și mai structurate între Națiunile Unite și parlamentele naționale. Reafirmăm recomandările cu privire la acest subiect, conținute în Declarația noastră din anul 2000 și susținem că mare parte din această interacțiune trebuie să fie adânc înrădăcinată în activitatea cotidiană a parlamentelor noastre naționale. La nivel internațional, propunem să lucrăm tot mai strâns cu UIP,  pe care o considerăm a fi unicul omolog global parlamentar al Națiunilor Unite.

      

În acest scop, încurajăm UIP să se asigure că parlamentele naționale sunt mai bine informate cu privire la activitățile Națiunilor Unite. În plus, invităm Uniunea Interparlamentară să apeleze mai frecvent la expertiza unor membri ai comisiilor permanente și specializate din parlamentele naționale, în abordarea unor chestiuni specifice care necesită cooperare internațională. Încurajăm, de asemenea, UIP să dezvolte mai mult audierile parlamentare și întrunirile specializate la Națiunile Unite și să coopereze mai strâns cu adunările și organizațiile parlamentare regionale oficiale, în vederea sporirii coerenței și eficienței cooperării parlamentare globale și inter-regionale.

      

UIP este instrumentul principal de consolidare a parlamentelor în întreaga lume și, deci, de promovare a democrației, iar noi pledăm pentru întărirea sa în continuare. Salutăm raportul UIP referitor la Contribuția parlamentelor la democrație. Intenționăm să întărim mecanismul UIP pentru drepturile omului în așa fel încât cei 40.000 de parlamentari ai lumii să poată să își facă munca pentru care au fost aleși, în condiții de libertate și siguranță sporite. Vom continua totodată să sprijinim eforturile UIP care urmăresc reprezentarea mai echitabilă a femeilor și bărbaților în rândurile parlamentarilor și vom lua măsurile necesare în acest scop.

      

Prin toate aceste modalități, vom spori capacitatea parlamentelor noastre de a influența activitatea Națiunilor Unite, de a mări transparența și responsabilitatea acestei Organizații mondiale și, astfel, vom dinamiza reformele în curs la Națiunile Unite.

 

Follow-up și implementare

 

Hotărâm să transmitem această Declarație parlamentelor noastre, recomandându-le insistent să facă tot ce le este posibil pentru a se asigura că ea este transpusă în practică în mod eficient. Încurajăm toate parlamentele să organizeze în fiecare an, aproximativ la aceeași dată, o “Zi Internațională a Parlamentelor”, la care să aibă loc o dezbatere parlamentară asupra uneia din recomandările incluse în Declarație. Invităm UIP să înainteze această Declarație Secretarului General al Națiunilor Unite, cu solicitarea de a o pune în circulație ca document oficial al Națiunilor Unite. Hotărâm, totodată, să organizăm viitoare întâlniri ale președinților de parlamente pentru a analiza progresele făcute în implementarea Declarației și invităm UIP să facă pregătirile necesare, în strânsă cooperare cu Națiunile Unite.