Par

 

Prima īntālnire a parlamentarilor din diverse ţări cu reprezentanţi ai Băncii Mondiale a avut loc la Haga, īn mai 2000, cu scopul informării parlamentarilor asupra rolului Băncii Mondiale īn reducerea sărăciei, realizării un schimb de idei privind contribuţia pe care o aceştia o pot aduce la eforturile de dezvoltare internaţională şi găsirea unor soluţii pentru viitor.

 

Īn anul următor, parlamentarii interesaţi să continue dialogul instaurat cu această ocazie au avut iniţiativa constituirii Reţelei Parlamentare a Băncii Mondiale. Forma actuală a Reţelei Parlamentare a Băncii Mondiale a fost definitivată īn 2003, cu prilejul conferinţei de la Atena, rezultānd o organizaţie deschisă tuturor parlamentarilor care doresc să contribuie la eforturile comunităţii internaţionale īn materie de dezvoltare.

 

Principiile care guvernează activităţile Reţelei Parlamentare a Băncii Mondiale sunt următoarele:

 

 

 

 

 

 

Membri

 

Reţeaua Parlamentară a Băncii Mondiale este deschisă tuturor parlamentarilor din statele membre ale Grupului Băncii Mondiale, care doresc să contribuie la eforturile comunităţii internaţionale īn domeniul dezvoltării. Īn acest cadru, parlamentarii se reprezintă pe ei īnşişi şi pe cetăţenii din circumscripţiile lor electorale şi nu ţările, parlamentele sau guvernele respective.

 

Noul Comitet Director al PNoWB, ales cu ocazia celei de-a 8-a Conferinţe Anuale (Paris, 20-22 noiembrie 2008), este compus din 12 membri, dintre care: Hugh Bayley (Marea Britanie), Preşedinte; Monica Frassoni, MPE (Italia) şi Yunus Carrim (Africa de Sud) - vicepreşedinţi; Corina Creţu, MPE (Romānia), Alain Destexhe (Belgia) -  membri.