Obiective

 

Forumul Parlamentar European pentru Populație și Dezvoltare (EPF) constituie o platformă de cooperare parlamentară care își propune îmbunătățirea sănătății sexuale și a reproducerii și promovarea drepturilor în materie, prin intermediul bugetelor naționale și al asistenței oficiale pentru dezvoltare.

 

Forumul a fost înființat în anul 2000 și are ca principale obiective:

 

-         promovarea, pe agenda parlamentară și guvernamentală, a problematicii populației și dezvoltării și pe cea a sănătății sexuale și a reproducerii;

-         identificarea unor teme de interes comun pentru parlamentari, referitoare la populație, dezvoltare durabilă, în context național, regional și internațional;

-         dezvoltarea cooperării dintre țările europene în domeniul populației și al dezvoltării, cu sprijinul parlamentelor naționale și al adunărilor interparlamentare cu vocație europeană (Parlamentul European, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei).  

 

Activități

 

EFP organizează conferințe specializate (în colaborare cu parlamente naționale, organizații parlamentare internaționale și alte organizații internaționale), precum și vizite de documentare în diferite țări.

 

Componență

 

Membrii EPF sunt organisme parlamentare (comisii, sub-comisii, grupuri parlamentare formale sau informale s.a.) alcătuite din minimum cinci parlamentari și reprezentative din punct de vedere al spectrului politic național, care au atribuții în domeniul populației și dezvoltării. În prezent, la Forum sunt afiliate structuri parlamentare specializate din 28 de parlamente/camere parlamentare de pe continentul european.

 

La reuniunile EPF pot participa, în calitate de observatori: organisme parlamentare constituite la nivel sub-național; organizații interguvernamentale sau guvernamentale; membrii individuali; adunări parlamentare regionale și internaționale; ONG-uri internaționale, regionale sau naționale. 

 

Organe directoare și administrative

 

Activitatea EPF este coordonată de un Consiliu, în care fiecare membru participă cu câte 2 reprezentanți, desemnați de respectivul parlament național conform propriilor reguli și proceduri. Mandatul membrilor Consiliului este de 3 ani, cu posibilitatea reînnoirii. Votul în Consiliu are la bază principiul „o țară, un vot”.

 

Forumul este administrat de un Comitet Executiv , alcătuit din președinte, vicepreședinte, trezorier, patru membri și secretarul EPF (membru ex officio, fără drept de vot). Mandatul membrilor Comitetului Executiv este de 3 ani, cu posibilitatea reînnoirii. O țară nu poate fi avea în Comitet decât un singur reprezentant. Comitetul Executiv se întrunește de cel puțin două ori pe an. 

 

Președinta Comitetului Executiv:               dna. Anne Van Lanker, MEP, PSE, Belgia

Secretarul EPF:                                     dl. Neil Datta

                              

Statutul EPF

 

Parlamentul României și EPF

 

Parlamentul României s-a afiliat la EPF cu ocazia reuniunii de Consiliu din 19 octombrie 2008, de la Bruxelles, prin Subcomisia pentru Populație și Dezvoltare, care a funcționat în 2007 și 2008, în cadrul Comisiei permanente pentru învățământ, știință, tineret și sport a Senatului.

 

Subcomisia a fost reconstituită la 24 februarie 2009, în cadrul Comisiei senatoriale pentru sănătate publică și are următoarea componență:

 

         

1.         Tudor UDRȘTOIU (PD-L)      - președinte

            2.         Șerban RĂDULESCU (PD-L)

            3.         Ion ROTARU (PSD)

            4.         Corneliu GROSU (PSD)

            5.         Minerva BOITAN (PNL)

            6.         Tiberiu GÜNTHER (UDMR)