Adunarea Regională Europa a Adunării Parlamentare a Francofoniei

 

http://apf.pcf.be

 

 

 

 

PREZENTARE GENERALĂ

 

 

Adunarea Regională Europa a APF este alcătuită din cele 20 de secţiuni europene ale APF, dintre care 9 secţiuni membre şi 11 secţiuni asociate. Începând cu anul 2008, la reuniunile Regionalei Europa au fost invitate să participe şi secţiunile celor patru parlamente europene care au statut de observator.

Adunarea Regională Europa stabileşte poziţia comună a secţiunilor europene cu privire la problemele aflate pe agenda Adunării Generale a Adunării Parlamentare a Francofoniei, iniţiază dezbateri pe teme de interes pentru spaţiul francofon european, implementează programe de cooperare între parlamentele europene francofone.

Regulamentul conform căruia funcţionează în prezent Regionala Europa a APF fost adoptat  cu ocazia celei de a VII- a Adunări Regionale Europa (Aosta, 1991).

 

 

Organele Adunării

 

 

Preşedintele

 

Conform Regulamentului APF, Preşedintele este desemnat de Biroul Adunării Parlamentare a Francofoniei, la propunerea Adunării Regionale Europa.

 

Preşedintele Adunării Regionale Europa are următoarele atribuţii:

 

Anual, în cadrul sesiunii plenare a Adunării regionale, are loc desemnarea/reînnoirea mandatului Preşedintelui.

Secretariatul Regionalei Europa este asigurat din punct de vedere al resurselor umane şi materiale de parlamentul din care face parte Preşedintele ales al Adunării. Secretarul Administrativ al Regiunii, desemnat de către Adunarea regională, acordă asistenţă Preşedintelui în îndeplinirea obligaţiilor sale.

În prezent, funcţia de Preşedinte este deţinută de  dl. Freddy Deghilage, Vicepreşedinte al Parlamentului Comunităţii Franceze (Belgia).

 

 

Conferinţa Preşedinţilor

 

Conferinţa Preşedinţilor a Adunării Regionale Europa este compusă din preşedinţii secţiunilor membre (şefii delegaţiilor parlamentare la APF).

Aceasta se reuneşte la convocarea Preşedintelui Regionalei Europa, de regulă o dată pe an, şi are ca principală misiune stabilirea agendei şi programului sesiunii plenare, definirea strategiilor viitoare ale Regionalei Europa şi a acţiunilor care urmează să se desfăşoare în cadrul Programelor de cooperare ale Regionalei Europa.

 

Sesiunea plenară

 

Sesiunea plenară se reuneşte, în principiu, o dată pe an, într-o locaţie şi într-o perioadă stabilite de comun acord de Preşedintele Regionalei Europa şi Preşedintele secţiunii care găzduieşte reuniunea. De asemenea, Adunarea poate fi convocată la cererea majorităţii secţiunilor componente.

Fiecare secţiune are dreptul să fie reprezentată la sesiunile plenare de un număr de patru parlamentari. Lucrările se desfăşoară în conformitate cu Regulamentul APF.

La sesiuni sunt invitaţi să participe vicepreşedintele european al Adunării Parlamentare a Francofoniei, preşedinţii comisiilor permanente ale APF şi secretarul general parlamentar al APF.