ADUNAREA PARLAMENTARĂ A FRANCOFONIEI (APF)

 

http://apf.francophonie.org/

 

 

 

PREZENTARE GENERALĂ

 

Adunarea parlamentară a Francofoniei (APF) - Adunarea consultativă a Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) – reprezintă legătura democratică între guvernele şi popoarele francofone. Acest „Parlament al Parlamentelor Francofone” se constituie într-un forum de dezbateri şi de schimb de informaţii care acţionează pentru promovarea păcii, democraţiei şi drepturilor omului, sprijină educaţia, cercetarea şi  întărirea solidarităţii pe care folosirea limbii franceze o stabileşte între membrii săi, contribuind, astfel, la instaurarea unui veritabil dialog între culturi şi civilizaţii.

 

APF este compusă din secţiuni membre, asociate sau cu statut de observator, reprezentând 77 de parlamente naţionale sau regionale de pe cele cinci continente.

 

Secţiunile membre aparţin unor state sau comunităţi în care limba franceză este limbă oficială, se foloseşte în administraţie sau este vorbită în mod curent (Belgia, Franţa, Luxemburg, Monaco, Québec etc.). Secţiunile asociate aparţin statelor sau comunităţilor care utilizează limba franceză, îndeosebi în cadrul reuniunilor internaţionale, şi care sprijină folosirea, învăţarea şi difuzarea limbii franceze (Bulgaria, Republica Moldova, Republica Macedonia, Polonia, România, Ungaria, etc.).

 

În ultimii ani, în  scopul promovării cooperării şi valorilor francofone pe plan internaţional, APF a acordat şi statutul de observator permanent (Croaţia, Catalonia, Georgia, Letonia, Parlamentul Pan-African, Serbia etc.).   

 

Principalele obiective ale APF sunt :

 

  1. Reprezentarea, în faţa autorităţilor executive francofone, a intereselor şi aspiraţiilor popoarelor francofone;
  2. Promovarea democraţiei, statului de drept şi drepturilor omului, mai ales în cadrul comunităţii francofone;
  3. Sesizarea tuturor problemelor de interes, în special a problemelor de actualitate ale politicii internaţionale, şi transmiterea unor avize în acest sens instanţelor Francofoniei;
  4. Asigurarea implementării planurilor de acţiune elaborate şi adoptate de Conferinţele Şefilor de Stat şi Guverne (Sommet-uri), la termenele prevăzute.
  5. Promovarea limbii franceze şi diversităţii culturale şi lingvistice.
  6. Promovarea cooperării între parlamentele francofone prin derularea unor programe cum sunt:

·         Programul Noria, creat în anul 2002 – care vizează informatizarea activităţilor parlamentare. Până în prezent au beneficiat de acest program: Benin, Burkina-Faso, Burundi, Cambodgia, Congo, Gabon, Republica Macedonia, Madagascar, Niger, Maroc, Mauritania,  Liban, Vietnam, Senegal, etc.

·         organizarea periodică de seminarii şi schimburi de experienţă, cu participarea parlamentarilor şi funcţionarilor, pe teme privind procedurile parlamentare, controlul asupra Guvernului, adoptarea bugetului, statutul parlamentarului, etc.

·         organizarea, o dată la doi ani, cu prilejul Sesiunii Plenare a APF, a reuniunilor Parlamentului Tinerilor Francofoni.

 

APF constituie un actor din ce în ce mai important al vieţii instituţionale a Francofoniei. În acest sens,  menţionăm:

 

-          participarea reprezentanţilor APF (Preşedinte, membrii Biroului) la reuniunile OIF;

-          înaintarea de avize şi recomandări celor trei instanţe recunoscute de Carta OIF: Conferinţa Şefilor de Stat şi Guverne din ţările având în comun limba franceză Conferinţa ministerială şi Consiliul permanent;

-          colaborarea cu cei patru operatori direcţi ai OIF: Agenţia Universitară a Francofoniei (AUF), TV5, Universitatea Senghor din Alexandria şi Asociaţia Internaţională a Primarilor Francofoni(AIMF), precum şi cu alte organisme şi asociaţii francofone, care sunt invitate să participe la reuniunile structurilor APF.

-          demararea şi implementarea unor proiecte de cooperare interparlamentară, cu sprijinul unor asociaţii şi organisme francofone sau a unor organizaţii internaţionale cum sunt: ONU, UNESCO, OMC, UE, APCE, etc.

-          participarea parlamentarilor francofoni, la invitaţia OIF, la misiunile de prevenire sau soluţionare pe cale paşnică a conflictelor şi la misiunile de observare a alegerilor.

-          întărirea solidarităţii între popoarele francofone prin invitarea cu regularitate la reuniunile APF a reprezentanţilor ONG-urilor agreate de instanţele Francofoniei.

 

Organele Adunării

 

1.     Adunarea plenară este alcătuită din delegaţiile secţiunilor membre, asociate şi cu statut de observator permanent, şi se reuneşte o dată pe an,în luna iulie, în sesiune plenară.

2.     Biroul este  compus din 28 de membri aleşi, astfel încât să reflecte echitabil componenţa geografică a Adunării, dintre care: un preşedinte, un prim - vice preşedinte, 6 vicepreşedinţi şi un trezorier. Biroul se reuneşte la convocarea preşedintelui, de cel puţin două ori pe ani, şi, în cazuri excepţionale, la cererea majorităţii membrilor. Secretarul general parlamentar, Însărcinaţii cu Adunările Regionale, Preşedinţii Comisiilor permanente şi Preşedinta Reţelei Femeilor parlamentare sunt  membri de drept ai Biroului.

3.     Delegaţia permanentă este alcătuită din următorii membri ai Biroului : Preşedintele, Secretarul general parlamentar, primul vicepreşedinte, vicepreşedinţii şi trezorierul; se reuneşte la convocarea Preşedintelui, la sediul Adunării, sau într-o altă locaţie stabilită de acesta.

4.     Comisiile permanente sunt:

§         Comisia politică

§         Comisia pentru educaţie, comunicaţii şi cultură

§         Comisia pentru afaceri parlamentare

§         Comisia pentru cooperare şi dezvoltare

 

Fiecare comisie alege, în cadrul sesiunii ordinare, dintre delegaţii secţiunilor membre, un preşedinte, doi vicepreşedinţi şi mai mulţi raportori al căror mandat se încheie la finalul celei de a doua sesiuni ordinare urmând celei alegerilor. Comisiile se reunesc în timpul sesiunii plenare anuale, precum şi între sesiuni, la iniţiativa preşedintelui Comisiei sau la cererea majorităţii membrilor. Fiecare secţiune este reprezentată în cel puţin o comisie.

 

În cadrul Comisiei pentru educaţie, comunicaţii şi cultură funcţionează Reţeaua de luptă contra HIV/SIDA, care îşi desfăşoară activitatea în parteneriat cu ONU-SIDA.

 

5. Adunările regionale reunesc secţiunile membre ale unei regiuni geografice (Europa, America, Africa şi Asia), funcţionează după un regulament propriu, cu respectarea Regulamentului APF,  şi  sunt responsabile cu punerea în practică a obiectivelor Adunării în contextul particular al regiunilor.

 

6. Reţeaua femeilor parlamentare, reuneşte toate femeile din cadrul secţiunilor parlamentare, în timpul sesiunilor plenare, şi are ca obiectiv principal promovarea unei mai bune participări a femeilor la viaţa politică, economică, socială şi culturală. Comitetul director al Reţelei este compus din doisprezece membri şi se reuneşte de două ori pe an.

 

7. Secretariatul general este format dintr-un Secretar general parlamentar – ales de Adunare, la propunerea oricărei secţiuni - şi un Secretar general administrativ – numit de Preşedintele Adunării, la propunerea Secretarului general parlamentar -,  asistaţi de mai mulţi consilieri.

 

Sub egida APF funcţionează şi Asociaţia Secretarilor Generali de Parlamente din Ţările Francofone, care se reuneşte cel puţin o dată pe an.

 

Sediul Secretariatului APF se află la Paris, iar sediul Secretariatului Adunării Regionale Europa, la Bruxelles.

 

Limba oficială şi de lucru a APF este franceza.