Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK
Odată cu aderarea sa la 1 ianuarie 2007, ca stat membru al Uniunii Europene, România participă la procesul decizional comunitar şi la consultările cu parlamentele statelor membre şi cu  Parlamentul European. Parlamentele naţionale asigură expertiza tehnică pentru procedura de control parlamentar (scrutiny) cu privire la mandatele naţionale referitoare la actele normative şi la alte documente relevante, în curs de adoptare, la nivelul Uniunii Europene.
Mecanismul de control al respectării principiilor subsidiarităţii şi proporţionalităţii care se impune prin Tratatul de la Lisabona, permite parlamentelor naţionale să examineze proiectele de acte legislative comunitare şi să emită avize motivate. Această procedură conferă parlamentelor naţionale, implicit Parlamentului României, un rol direct în procesul legislativ comunitar.
Parlamentele naţionale ale statelor membre UE şi Parlamentul European au instituit proceduri de monitorizare pentru a întări controlul democratic asupra procesului de adoptare a deciziilor la nivel european. A fost dezvoltat proiectul IPEX (Schimb interparlamentar de informaţii privind UE) care permite postarea documentelor europene ale instituţiilor comunitare şi care, pentru prima dată, oferă parlamentelor naţionale posibilitatea să încarce, pe un site paneuropean, evaluări rezultate în urma procedurii de control parlamentar.
Go to top