Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicat de presă

Senatul a adoptat azi un proiect de lege PSD scris după o idee a USR

Senatul, în calitate de cameră decizională, a adoptat azi propunerea legislativă pentru modificarea alin 1. al art.286 din Legea Educaţiei Naţionale nr.1/2011 în care a fost inclusă și propunerea Senatoarei USR Ramona Dinu privind înființarea centrelor de competențe în cadrul instituţiilor de învățământ superior, o inițiativă legislativă separată, care a fost preluată de către PSD prin artificii procedurale.

Ramona Dinu: ”Până la urmă, ceea ce contează cu adevărat este deschiderea posibilităţii de a înființa centre de competență în cadrul instituțiilor de învățământ superior. Ele vor fi adevărate punți de legătură între sistemul de învățământ și piața forței de muncă, putând – pe de o parte – calibra oferta de pregătire a competențelor specific cerute de  economia reală și – pe de alta – de a deschide poarta diverselor companii pentru absolvenții universităților. În 2019, 81 % dintre angajatori declarau că întâmpină dificultăți în ceea ce privește ocuparea locurilor de muncă vacante. Neconcordanța dintre cererea și oferta de competențe reprezintă o problemă suplimentară pentru firmele românești.”

Propunerea Senatoarei USR Ramona Dinu de înființare a centrelor de competențe reprezintă o măsură directă de creştere a relevanţei învăţământului superior românesc astfel ca studenţii să dobândească ocuparea durabilă după absolvire şi să devină cetăţeni activi, generând efecte de susţinere a creşterii economice pe termen lung, în special prin posibilitatea identificării şi dezvoltării cu prioritate de competenţe profesionale în sectoarele economice cu potențial competitiv și în domeniile de specializare inteligentă.
 

Go to top