Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

USR consideră abandonul școlar ca fiind rana deschisă a școlii românești

USR consideră că propunerea PSD de a da 10 lei pe zi elevilor contravine tuturor principiilor acceptate ale educației. Actul de educație nu presupune o logică tranzacțională în care elevii să fie plătiți pentru a merge la școală. 2 din 10 copii din România abandonează școala și aproape un sfert din copiii din mediul rural nici nu ajung măcar în clasa I. Constatăm că sistemul de învățământ actual, rezultatul politicilor educaționale ale PSD, a devenit atât de lipsit de relevanță și atractivitate încât guvernul PSD se vede nevoit să cumpere atenția și buna voință a elevilor.
 
„Abandonul școlar este marea rană deschisă a școlii românești pe care PSD nu este în stare să o vindece. Adevărata soluție stă în identificarea obiectivă a cauzelor abandonului școlar atât în neajunsurile școlii românești cât și în sărăcia relativă unei părți a populației românești (23,6%, conform INS). Numai astfel putem ajunge la măsurile de care este nevoie” spune senatorul USR Vlad Alexandrescu.
Vlad Alexandrescu, profesor universitar la Universitatea din București, oferă șapte măsuri care pot fi implementate imediat și care pot combate abandonul școlar:
 
  1. Calitatea actului educațional reprezintă garanția principală, ce nu poate fi înlocuită, pentru reducerea abandonului școlar.
  2. Decontarea integrală a navetei elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu, fără plafonarea care există în prezent, precum și cu oferirea de tarife reduse la transportul intrajudețean. Până la adoptarea OUG 51/2019 privind transportul public de marțea trecută, elevii care fac naveta aveau dreptul la 50% reducere la transportul public, iar restul de 50% fiind decontați integral de ministerul educației până la atingerea unui plafon tarifar maximal stabilit de MEN.
  3. Clarificarea legislației naționale și obligarea tuturor unităților administrativ teritoriale să ofere burse școlare de studiu, de merit și sociale. În prezent, deși legea oferă elevilor dreptul la burse școlare, foarte multe UAT-uri refuză să le acorde.
  4. Stabilirea unor valori minimale pentru bursele școlare de studiu, merit și sociale. Acestea ar trebui legate de valoarea salariului minim. În momentul de față, Consiliile Locale pot stabili orice valoare pentru bursele pe care le oferă, chiar 3 lei pe lună per elev.
  5. Asigurarea unei mese de prânz calde în toate unitățile de învățământ primar, gimnazial și liceal, în special în mediul rural. Programul pilot introdus de PSD pentru 50 de școli a fost un eșec, doar 27 dintre acestea participând la programul pilot. Administrația PSD a fost incapabilă să administreze acest program, dar el este vital pentru reducerea abandonului școlar, pentru sănătatea elevilor, derularea programului de educație pe tot parcursul zilei al copiilor și adolescenților și degrevarea părinților de asigurarea prânzului.
  6. Instituirea unui sistem de internate școlare, pornind de la cele existente, pentru elevii din mediul rural ce provin din familii cu resurse reduse și care sunt predispuși la abandon școlar și care studiază în altă localitate.
  7. Introducerea unor proceduri la nivelul direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului pentru prevenirea abandonului școlar prin contactul permanent cu școlile din aria de activitate și depistarea cazurilor în care copiii sunt supuși la muncă forțată și împiedicați să beneficieze la dreptul fundamental la educație.



Go to top