Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorii Allen Coliban, Cristian Ghica și Mihai Goțiu, printre inițiatorii legii USR pentru stoparea tăierilor ilegale de păduri și evitarea infringementului

Parlamentarii USR din Comisiile pentru Mediu, Ape și Păduri, Mihai Goțiu, Allen Coliban, Cornel Zainea și Cristian Ghica, au depus, ieri, o propunere legislativă de modificare a Codului Silvic, care are ca scop blocarea uneia dintre metodele prin care lemnul tăiat ilegal în pădurile din România, ajunge să fie vândut cu documente, aparent, legale.
În esență, propunerea USR vizează modificarea definiției materialelor lemnoase. Schimbarea ar rezolva și una dintre problemele majore menționate în scrisoarea Comisiei Europene, premergătoare declanșării procedurii de infringement împotriva României din cauza tăierilor ilegale de păduri, transmisă săptămâna trecută.
Problema a fost documentată și semnalată, încă de la începutul toamnei trecute, în investigații ample de presă. Mai exact: din cauza modului în care sunt definite materialele lemnoase, în art. 21 din Anexa nr. 1 a Codului Silvic, un mare volum de lemn evită obligația de înregistrare în SUMAL, iar Gărzile Forestiere nu pot verifica proveniența și legalitatea transportului acestuia. E vorba de tot ce înseamnă resturi de lemn, rumeguș, tocătură, vreascuri, lăturoaie, brichete de lemn, pelete, anumite tipuri de cherestea încleiată, volum care poate reprezenta, însumat, între 30% și până la 50, din lemnul tăiat în pădure. Toate acestea nu intră în definiția actuală a materialelor lemnoase din Codul Silvic. Șmecheria de sute de milioane de euro anual constă în faptul că în contul acestor așa-zise ”resturi” pentru care nu există obligația de înregistrare în SUMAL sunt înregistrate și transportate cantități de bușteni și scânduri provenite din tăieri ilegale.
”Într-o interpelare oficială, de la începutul lunii decembrie a anului trecut, i-am prezentat ministrului Mediului, Costel Alexe, situația. Din păcate, am primit un răspuns dezamăgitor, în care se pretinde că s-ar propune operatorilor o ”sarcină disproporționată”, dacă ar fi obligați să înregistreze în SUMAL toate aceste categorii de lemn. Să ne înțelegem, așa-zisele ”resturi” sau ”deșeuri” se vând apoi ca lemn de foc – inclusiv pe OLX găsim asemenea oferte – ori ca materie primă pentru firme ca Kronospan, Egger ori Kastamonu. Holzindustrie Schweighofer preia buștenii, iar celelalte companii teoreticele ”deșeuri”. Cum să spui că e o ”sarcină disproporționată” să înregistrezi și să monitorizezi acest lemn care stă la baza unor afaceri de sute de milioane de euro anual? Culmea e că răspunsul ministrului l-am primit zilele trecute, după ce România a primit scrisoarea Comisiei Europene prin care suntem amenințați cu infringementul din cauza tăierilor ilegale. Atenție, în scrisoarea CE se menționează expres încălcarea Regulamentului European nr. 995/2010 (EUTR) exact din acest punct de vedere, privitor la incompleta definire a materialelor lemnoase, având ca rezultat neîndeplinirea obligației de a avea un sistem transparent, de tip ”due diligence”, în domeniu”, a mai explicat Mihai Goțiu, senator USR, membru în Comisia pentru Ape și Păduri .
”USR are un plan concret și amplu pentru lupta împotriva tăierilor ilegale, această inițiativă este doar una dintre măsurile punctuale care pot diminua infracționalitatea din domeniu. Scrisoarea Comisiei Europene nu lasă loc de dubiu – România a depășit linia roșie cu mult și promisiunile frumoase ale celor de la Guvernare, foști și actuali, nu mai sunt crezute în lipsa unor măsuri concrete. Am tras în mod repetat semnale de alarmă atât la nivel de Minister cât și la nivelul Administrației Prezidențiale, din păcate reacția decidenților se lasă așteptată. Sperăm ca propunerile noastre să întrunească un consens politic, întrucât este nevoie de o reacție urgentă și eficientă”, a declarat și Allen Coliban, președintele Comisiei pentru Mediu din Senat.
USR a solicitat ca propunerea legislativă să fie dezbătută în procedură de urgență. Pe lângă inițiatori și numeroși alți parlamentari USR, propunerea legislativă a fost semnată și de reprezentanți ai PNL și PMP.



Go to top