Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea președintelui Comisiei de comunicații și tehnologia informației, senatorul PSD Marius Humelnicu, la Conferința "Digitalizarea României, prioritate ZERO!” Ediția a II-a

Președintele Comisiei de de comunicații și tehnologia informației, Marius Humelnicu, a participat la Conferința „Digitalizarea României, prioritate ZERO!” Ediția a II-a, organizată de Trustul de Presă DC Media Grup, ce s-a desfășurat online, marți, 2 martie 2021. Temele de dezbatere au abordat subiecte de interes major în domeniul tehnologiei informației. Vorbitorii au comparat direcțiile de acțiune menționate în strategia guvernamentală față de ceea ce prevede strategia mediului de afaceri pentru un sistem digitalizat. În plus, au fost luate în dezbatere debirocratizarea, cartea electronică de identitate și eficientizarea relației cetățean – guvern – mediu privat, precum și crearea condițiilor pentru a dezvoltarea și păstrarea în țară a companiilor software de miliarde.
Senatorul PSD Marius Humelnicu a subliniat faptul că pilonii principali pentru transformarea digitală europeană și, implicit, a României, incluși în prioritățile politice ale Comisiei Europene pentru perioada 2019-2024, și care trebuie implementați și în țara noastră în regim de urgență, prevăd crearea soluțiilor tehnologice în beneficiul cetățenilor, promovarea unei economii transparente și competitive și dezvoltarea societății sustena- bile. 
Toate aceste obiective europene pentru susținerea digitalizării vor necesita atât investiții substanțiale în sectorul digital, cât și implementarea unor modalități pentru a contribui la tranziția digitală a serviciilor publice și a mediul de afaceri.
Președintele Comisiei de comunicații și tehnologia informației, Marius Humelnicu, a atras atenția că, în acest moment, puținele opțiuni digitale care există în interacțiunea cu statul, presupun în mod obligatoriu prezența fizică a unei persoane. Senatorul Humelnicu afirmă că nu există niciun motiv pentru care cetățeanul să trebuiască să se deplaseze fizic undeva pentru a depune o cerere și, la fel, niciun motiv pentru care o instituție publică să nu poată emite acele documente în format digital. Statul trebuie să rezolve această problemă care ar aduce beneficii tuturor, atât instituțiilor statului, cât și cetățenilor.
”În prezent, cetățenii trebuie să obțină un cont de utilizator și o parolă de acces în sistemele respective. Și pentru că nu comunică între ele, cetățeanul trebuie să alerge pe la fiecare instituție ca să obțină un aviz, un document. De exemplu, există baza de date a evidenței populației, cea cu date fiscale (la ANAF sau Ministerul Finanțelor), cea cu date de asigurări de sănătate (la CNAS), cea cu contracte de muncă (REVISAL) și cea de la STS. Cetățeanul trebuie să aibă un singur punct de acces, unde să își poată administra relația cu statul în toate formele ei”, a spus președintele Comisiei de comunicații și tehnologia informației, Marius Humelnicu.
Un alt subiect important în contextul digitalizării, adus în discuție de senatorul PSD, a vizat nevoia de educație digitală a angajaților la stat, dar nu numai a lor. Go to top